Ko bijo vyrai: 7 dažniausios gimdymo baimės

Šiandien į gimdyklą dažniausiai atvažiuoja vyro lydima moteris. Rečiau ji būna viena, o dar rečiau - lydima kito artimo žmogaus, ne vaiko tėčio. Šiame straipsnyje apžvelgiame 7 dažniausias vyrų baimes, kurios jiems neduoda ramybės prieš įžengiant į gimdyklą.

Štai kokias baimes išsakė būsimieji tėvai:


Baimė būti bejėgiu


Labiausiai vyrai bijosi būti bejėgiais. Moteriai skauda - jie niekuo padėti negali. Moteris verkia - jie nekontroliuoja situacijos. Tačiau iš tiesų vyrai gali būti dideli pagalbininkai gimdančiai moteriai. 


Baimė pavėluoti


Tai dar viena dažna vyrų baimė, kuri yra kone labiausiai niekuo nepagrįsta. Vyrai baiminasi, ar spės atvykti į ligoninę, ar gimdymas neprasidės automobilyje ir pan. Iš tiesų dažniausiai nutinka atvirkščiai – gimdymas būna ne žaibiškas, o gerokai užsitęsia ir prailgsta ne vienam vyrui.


Baimė paimti naujagimį į rankas


Taip, taip, jūs gerai perskaitėte. Jeigu esate patyrusi mama, tai jums gali skambėti keistokai, tačiau iš tiesų to baiminasi neretas tėtis. Vyrai baiminasi, ar mokės tinkamai paimti naujagimį ant rankų, ar jis neišslys, ar nepakenks vaikeliui kokiais nors savo judesiais ar veiksmais. Ši baimė dažniausiai niekuo nepagrįsta, juk akivaizdu, kad vaiko priežiūros įgūdžiai atsiranda pamažu. Jei pirmą kartą keičiant sauskelnes nerimauja daugelis, tai keičiant jas 100-ąjį kartą savo baimių niekas jau neprisimena.


Baimė nejausti pasitenkinimo lytinių santykių metu po gimdymo


Šis mitas taip pat gana plačiai paplitęs ir ne vienam vyrui neduoda ramybės. Tačiau gera žinia yra ta, kad nėra mokslu patvirtintų tyrimų, kurie šį teiginį rodytų esant teisingu. Tiesa, specialistai visada perspėja, kad gimdymas – tai ne teatras, į kurį vyras ateina žiūrovo teisėmis. Tai darbas, kurį dirba moteris, padedama vyro. Tik žinantis gimdymo eigą vyras, mokantis moteriai padėti masažais, savitarpio pagalba gali būti naudingas gimdykloje.


Nenumatytų situacijų baimė


Vyrams būdingas nerimas, kurį labai dažnai įvardija ir moteris: baimė, kad nenutiktų nenumatytų komplikacijų ir situacijų. Yra porų, kurios prisipažįsta bijančios, kad vaikas gims negražus, ir tai pamatę jos nusivils. Tačiau šiuo atveju taip pat egzistuoja logiškas paaiškinimas - dėl hormonų veiklos bei skverbimosi gimdymo takais dažnas naujagimis atrodo šiek tiek "kitaip", negu vaizduojama krikštynų atvirukuose.


Baimė dėl vaiko ir motinos sveikatos


Bene dažniausiai moterys nerimauja dėl to, ar gimdymo metu nieko nenutiks vaikeliui. Tuo tarpu vyrų baimė apima ir moteris - jaudindamiesi, kad kūdikis gimtų sveikas, vyrai baiminasi ir dėl moterų gyvybės bei sveikatos.


Baimė kirpti virkštelę


Neretai vyrai mano, kad dalyvaudami gimdyme, jie būtinai turės perkirpti mažylio virkštelę. Tačiau jei jūs to nenorite, tikrai niekas nevers tai daryti. Tiesa, psichologai užsimena apie tai, kad virkštelės nukirpimas ir ankstyvas naujagimio paėmimas ant rankų turi teigiamos įtakos vaiko - tėčio ryšio formavimuisi. Tačiau ir be jo yra šimtai būdų, kaip šį ryšį užmegzti ir stiprinti.


7 patarimai vyrui, kaip nugalėti gimdymo baimes:


- Pasikalbėkite apie savo baimes su savo partnere.


- Svečiuokitės pas draugus, jau turinčius vaikų, išklausykite jų patirties.


- Apsilankykite nėštumo ir gimdymo kursuose, nebijokite klausti, jei turite klausimų.


- Eikite kartu su moterimi pas jos nėštumą prižiūrintį ginekologą.


- Dalyvaukite kartu ultragarso tyrimų metu, paprašykite atspausdinti vaisiaus nuotrauką.


- Domėkitės vaisiaus raida: kaip jis auga, kokio yra dydžio, ką moka daryti kurį nėštumo mėnesį, kada išsivysto klausa, rega, ir pan.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis