Kodėl mergaitei svarbi tėčio meilė?

Kiekviena moteris, augusi su ją mylinčiu tėčiu, prisimena vaikystės akimirkas, nuo kurių sąla širdis: kaip tvirtos rankos pakylėjo nuo žemės ir alpinėjančią iš nuovargio ant savo pečių parnešė namo, kaip nubraukė ašarą ir pataisė sulūžusią lėlę...

Gal dėl to dukterys niekada neužmiršta tėčio, su juo lygina savo vyrą. Apie tai konsultuoja psichologė Edita Kuogienė.


Duktė – giminės atplaiša?


Senovėje vyrai į gimusį sūnų žiūrėjo kaip į paveldėtoją, darbų tęsėją ir garantą, kad viskas, ką kūrė – ne veltui. O duktė užaugs ir bus atiduota vyrui. Nors dabartiniais laikais šis požiūris šiek tiek keičiasi, dauguma vyrų vis dar svajoja apie sūnų, jam gimus apima jausmas, kad susilaukė giminės tęsėjo, kuris pavardę perduos ir kitoms kartoms. Juos greičiausiai seni ir vis dar populiarūs stereotipai.


„Gimus dukteriai tęstinumo pojūtis silpnesnis, pavardė po vedybų tradiciškai pakeičiama, tad giminės linija tarsi nutrūksta. Tačiau kai kurie tėčiai vis tiek labiau nori dukters. Galbūt dėl to, kad baiminasi namie turėti konkurentą, kuris gali jį pranokti? O gal augo tarp moterų, be tėvo, todėl gimus dukteriai jaučiasi saugiau ir įprasčiau?“ – svarsto psichologė E. Kuogienė.


Lepūnėlė


Kartais tėtis dukterį lepina labiau nei mama. Galbūt nori, kad jį labiau mylėtų. Gal mamai tenka auklėtojos, kuri verčia laikytis taisyklių, vaidmuo, o tėtis nuo auklėjimo nusišalina ir ateina tik pažaisti, palepinti? 


Kita priežastis ta, kad mama augant dukteriai kartais pasijunta tarsi būtų jos konkurentė, kovojanti dėl vyro dėmesio, mato savo dukters jaunystę, grožį ir dėl to dar labiau jaučia, kad sensta. Tokia padėtis bado akis: „Ne tu dabar gražiausia“, ir brandina neįsisąmonintą priešpriešą. Tada tėtis tampa dukters guodėju, gelbėtoju nuo mamos. Tai labai patrauklus vaidmuo vyrui. Gali būti ir taip, kad santykių su žmona atšalimą jis kompensuoja šilčiau bendraudamas su dukterimi. Žodžiu, kiek žmonių, tiek gali būti ir priežasčių.


Trumpas pavadėlis


Būna, tėtis siekia, kad duktė visada paklustų, būna griežtas. Tai vyro noras laimėti: „Arba bus taip, kaip aš sakau, arba laukia bausmė. Aš stipresnis.“ O visi vaikai – ne tik dukterys, tam prieštarauja: „Aš savo gyvenimą gyvensiu kaip panorėjusi.“ Taip ir kariauja. O kare nuostolių patiria abi pusės, nors ir kuri laimėjo. Nuostoliai – tai nuoskaudos ir tarpusavio santykių atšalimas. 


Kitas tėtis nerimauja, ar duktė mokės lemiamą akimirką pasakyti vaikinui „stop“, ar sugebės pasipriešinti blogai draugų įtakai, ir perteikia jai savo abejonę: „Tu per silpna savimi pasirūpinti. Aš tavimi nepasitikiu.“ O kai dažnai kartoja, įkala tai mergaitei į galvą ir ji pati apie save pradeda taip galvoti. Tokiu atveju geriau būtų ne saugoti dukterį, bet išmokyti apsisaugoti pačią.


Atspirtis sėkmingam šuoliui


Tėčio įtaka dukters gyvenimui didesnė nei visų kitų vyrų, jis labiau nei kuris kitas lemia savo dukters gyvenimo kryptį. Tėčio požiūris, vertinimas pasiekia ją dar kūdikystėje, kai tik pradeda formuotis suvokimas „Kas aš esu“, kuris dominuos visą gyvenimą. Tėčio „transliuojamos“ nuostatos: „Tu mano princesė“, „Tu mano rubuilė“, „Gudruolė“, „Gražuolė“ ir pan., įkrinta mergaitei į sąmonę ir daro įtaką jos savivertei. Kitaip tariant, kaip pavadina – tą ir užaugina. 

Tėčio mylima ir palaikoma mergaitė geriau mokosi, daugiau pasiekia, labiau pasitiki savimi. Ji mano, kad yra daug sugebanti ir „leidžia sau“ daug pasiekti, neapriboja savęs neteisingomis nuostatomis: „Man nepavyks“, „Aš negaliu“, „Čia ne man“ ir pan.


Meilė saugo nuo pavojų


„Tėtis labiau nei mama gali dukterį apsaugoti nuo seksualumą peršančios kultūros, kuri per anksti pažadina mergaitės moteriškumą ir todėl kelia didelę grėsmę nebrandžiai, dar vaikiškai asmenybei. Jis gali apsaugoti mergaitę nuo keiksmažodžių, alkoholio, narkotikų ir kitų žalingų įpročių. Juolab kad tėtis lietuvių šeimose dažnai būna didesnis autoritetas, jį labiau gerbia visi šeimos nariai, todėl jo žodžio labiau klausoma“, – sako psichologė E.Kuogienė.


Gera mylinčio, rūpestingo tėvo įtaka yra akivaizdi įvairaus amžiaus mergaitėms. Štai keletas pavyzdžių:

- Šešių mėnesių mergaitės turi aukštesnį intelektą, jeigu tėčiai aktyviai dalyvauja jas auginant.

- Mergaitės, kurios jaučia tėvo šilumą ir rūpestį, pasiekia geresnius akademinius rezultatus.

- Mergaitės, kurių tėčiai aktyviai dalyvauja jas auklėjant, gerokai vėliau pradeda lytinius santykius ir rečiau pastoja paauglystėje ar nesusituokusios.

- Mergaitės, kurios gyvena tik su motinomis, neretai turi mažesnį gebėjimą kontroliuoti savo impulsus, atidėti malonumus, yra ne tokios sąžiningos ir mažiau suvokia tai, kas yra gera ir bloga.

- Tėčiai padeda dukterims tapti kompetentingesnėmis, siekiančiomis tikslo ir sėkmingesnėmis asmenybėmis.

- Mergaitės, turinčios gerus tėčius, mažiau linkusios bet kuria kaina siekti aplinkinių vyrų dėmesio.

- Dukterys, kurios jaučia tėvo rūpestį ir ryšį su juo, daug mažiau linkusios į savižudybę, depresiją, dažniau patenkintos savo išvaizda, turi aukštesnę savivertę, rečiau kenčia nuo valgymo sutrikimų ar žalingų įpročių.


Tėti, tu turi didžiulę įtaką savo dukters nuostatoms apie viską – nuo požiūrio į alkoholį ir narkotikus, rūkymą, nusikalstamą elgesį, lytinius santykius iki savęs vertinimo, polinkio į depresiją bei siekio patikti bendraamžiams vaikinams.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis