Kodėl vaikui itin svarbu, kad tėtis jį apkabintų, pabučiuotų ir pamyluotų

Vis dar galima sutikti vyrų, kurie sako, kad švelnumo rodymas vaikui tėra moterų reikalas ir „tikri vyrai jausmų nerodo ir nesimyluoja“. Tačiau tiesa yra ta, kad kiekvienam vaikui yra be galo svarbus kontaktas su tėčiu, jo fizinis švelnumas, bučinys ir prisiglaudimas.

Vaikai visada nori pasiglaustyti su tėčiu. Ypač amžiaus tarpsnyje nuo trejų iki septynerių metų vaikai jaučia stiprų fizinio artumo poreikį. Glaustymasis ir meilinimasis labai stiprina tėvo ir vaiko ryšį ir patenkina vaiko saugumo poreikį. Tai ne tik suteikia malonumą, bet ir gali suteikti stiprybės jūsų atžalai visam gyvenimui.

Kodėl mylavimasis su tėčiu vaikams suteikia tiek laimės

Praeityje tėvus su vaikais skyrė didesnis emocinis atstumas nei jis buvo tarp motinų ir jų atžalų. Dabartinėse kartose tai keičiasi, mat glaustymasis ir mylavimasis šiuolaikiniams tėvams yra svarbus tėvystės elementas. Ankstesnėse kartose tėvas dažnai įkūnydavo griežtąją pusę, o dabartiniais laikais tėvams labai svarbu puoselėti su savo vaikais pasitikėjimu grįstus santykius. Vaikai pastebi skirtumą tarp santykių su motina ir su tėvu, ir meilumas su tėvu yra daugiau nei svarbus, norint patirti teigiamą jo dėmesį.

Fizinio artumo poreikis nuo trečių gyvenimo metų

Poreikis glaustytis ir myluotis augant vaikui mažėja. Nuo trečiųjų gyvenimo metų mažieji pradeda ieškoti fizinio artumo su tėvu. Taip jis bando išsivaduoti iš simbiozės su motina. Vaikas nutraukia itin tamprų ryšį su motina ir tėvas tampa patikimu inkaru dar svetimoje aplinkoje. Štai kodėl vaikai nori fizinio artumo su tėveliu.

Tėvo artumo, nuraminimo ir paglostymo reikia sudėtingose situacijose. Tuo pačiu per fizinį kontaktą tėtis įrodo savo atžalai, kad ją myli. Ypač mažesniems vaikams, kuriems prisilietimas yra svarbesnis nei žodinės prieraišumo išraiškos. Be to, mylavimasis su tėčiu mažiesiems turi taip pat ir teigiamą šalutinį poveikį - malonaus fizinio kontakto metu gaminasi laimės hormonas oksitocinas, kuris prisideda prie imuninės sistemos stiprinimo. Taip pat šis hormonas stimuliuoja smegenis, kas teigiamai veikia vaiko kūrybiškumą.

Vida Press

Fizinio artumo poreikis nuo penkerių metų

Ketverių ar penkerių metų sulaukę vaikai išgyvena maišto laikotarpį. Jie sukyla prieš taisykles, kurių vos prieš metus nepriekaištingai laikėsi. Kiti šio laikotarpio simptomai: pykčio priepuoliai, užsispyrimas ir melas.

Glaustymasis su tėvu ar motina šio metu užima prioritetinę vietą. Vaikas nori pasitikrinti, ar jis, nepaisant savo elgesio, yra mylimas. Jeigu dėl melo ar po įniršio priepuolio nubaudžiate savo atžalą, vėliau raskite laiko su juo pasiglaustyti - tai turi tapti taisykle. Dažnai šiame kontekste sudaromos sąlygos atsiprašymui už netinkamą elgesį. Jokiu būdu neatstumkite vaiko nuo savęs. Patenkinkite savo atžalos emocinio artumo poreikį, taip užtikrinsite jam saugumą ir apsaugą.

Vida Press

Fizinio artumo poreikis nuo septynerių metų

Nuo septynerių metų jūsų atžala pamažu pereina į ankstyvojo brendimo laikotarpį. Viešose vietose jam jau nesmagu glaustytis su savo tėvais. Dėl to vaikas gali nenorėti atsisveikinimo bučinio, kai palydite jį į mokyklą. Vis dėlto, fizinis artumas su mama ir tėčiu tarp savų keturių sienų vis dar yra labai svarbus. Perėjimo iš vaikystės į paauglystę laikotarpiu emocinio saugumo jausmas yra svarbus veiksnys jūsų atžalos vystymuisi.

Vida Press

Kai glaustosi tėvas ir sūnus

Berniukams fizinis kontaktas su tėvu turi labai didelę reikšmę. Tėvas savo sūnui yra pavyzdys. Per judviejų santykį vaikas mokosi, kaip elgiasi vyras. Todėl tėtis per fizinį artumą turi parodyti, kad švelnumas nėra silpnumo demonstravimas. Psichologai rekomenduoja vyrams parodyti savo jausmus vaikams. Per šį artumą suformuojamas gilus tėvo ir sūnaus ryšys, kuris vėliau teigiamai veikia tolimesnį berniuko brendimą.

Sūnų auginantis tėvas formuoja vėlesnį jo, kaip tėvo, charakterį. Jeigu su savo vaiku elgsitės ne pagal jo amžių, jis slėps savo jausmus. Daugelis berniukų tokiu būdu kovoja dėl savo tėvų pripažinimo. Todėl tėvas turi prieiti prie savo sūnaus ir jį apkabinti. Per fizinį kontaktą sutvirtinamas tarpusavio pasitikėjimas tarp tėvo ir vaiko.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis