Kokiais atvejais vyro geriau nesivesti į gimdyklą

Specialistų nuomone, vyras gimdyme patiria didžiulę įtampą. Ką reikėtų žinoti tam būsimam tėveliui, kuris ruošiasi dalyvauti gimdyme, kad jis moteriai būtų ne našta, o tikrasis ramstis?

Konsultuoja gydytojas akušeris ginekologas Nėščiųjų sveikatingumo mokyklos vadovas Romualdas Šemeta.


„Būna, moterys ateina užsirašyti į nėštumo ir gimdymo kursus ir sako, kad jau mano vyras tikrai gimdyme nedalyvaus. Aš primygtinai prašau, kad kursus lankytų abu - moteris ir vyras. Vyrai bijo ateiti, nes jei ateis, jei sužinos, kas vyksta su moters kūnu, kaip vystosi vaisius, ką vyksta gimdymas, kaip elgtis po jo su vaikeliu ir savo moterimi, negalės likti nuošaly.


Atsimenu vieną, kuris atėjo į kursus, tačiau vis dejavo, kad žolę prie namo reikia pjauti. Iš pradžių per paskaitas jis bėgiojo kas kelias minutes parūkyti, paskui tai kartojosi vis rečiau. Sudalyvavęs gimdyme pareiškė, kad negali vadintis tėčiu tas vyras, kuris nelankė nėštumo ir gimdymo kursų ir nesiruošė tėvystei.


Per mūsų darbo su tėvais laiką pastebėjome, kad tie vyrai, kurie ruošiasi tėvystei, ir vėliau aktyvūs prižiūrėdami ir auklėdami savo vaikus.


Moteris turi įgimtą motinystės instinktą, ji tarsi užprogramuota tapti mama, o vyras įgimto tėvystės instinkto neturi. Motinystės, tėvystė - socialinis reiškinys, kurį reikia išugdyti."


Kada gali trukdyti gimdymui


„Kartais moterys bijo, kad vyro dalyvavimas gimdyme nepadarytų žalos tolesniems jų santykiams. Taip gali nutikti, jei vyras nepasiruošęs gimdymui. Toks per gimdymą į moterį žiūrės kaip į sekso objektą. Tačiau vyrai, kurie šiam įvykiui ruošėsi, sako: „Man ne tas rūpėjo, aš galvojau, kaip jai padėti..." Bet kad vyrai bijo kraujo - tai mitas. Juokauju, jei taip būtų, pasaulyje vyrautų taika. Vyrus labiausiai gąsdina nežinomybė per gimdymą.


Šiais laikais iš vyrų nereikalaujame sveikatos pažymų, tačiau reikėtų žinoti, kad norintis dalyvauti gimdyme vyras turėtų būti sveikas. Dabar ir jauni vyrai serga, patirdami stiprių išgyvenimų per gimdymą, jie gali pamiršti išgerti vaistų, kuriuos turi reguliariai vartoti. Yra tokių, kurie turi širdies ydas ir pan.


Emociniu požiūriu gimdymas yra labai stiprus išgyvenimas, kuris gali turėti neigiamų padarinių sveikatai. Vyrui, kuris dalyvauja gimdyme, yra sunkiau nei pačiai moteriai. Moteris labiausiai jaudinasi dėl to, ar sveikas kūdikis (90 proc.), o vyrai - ir dėl kūdikio, ir dėl moters. Nepasiruošęs gimdymui vyras, kuris patiria didžiulę įtampą, matydamas savo moterį, išgyvenančią skausmus, ir nežino, kaip jai padėti, gali išties sutrikdyti gimdymo eigą.


Moteris, matydama išbalusį savo vyro veidą, negalės sutelkti dėmesio ties pačiu gimdymu, nes ji akies krašteliu vis stebės, o kaip gi tas jos vargšelis vyras laikosi."


Vyras gimdyme


Vyras turi žinoti, kad į gimdymą eina ne proceso stebėti, o padėti moteriai. Mes mokome vyrus, kaip padėti savo moteriai įveikti skausmą, kurio labiausiai bijomasi per gimdymą.


Kad moteris per sąrėmį atsipalaiduotų, jo nejaustų, vyras kartu su ja kvėpuoja, masažuoja tam tikrus aktyvius biologinius taškus, kurie saugo nuo skausmo. Kai praeina sąrėmis, atlieka atpalaiduojamąjį masažą. Masažas atliekamas vienas po kito per visą gimdymą, kuris trunka 10-12 val. Tai čia yra tikroji vyro pagalba. Moterys visos pagimdo, tačiau svarbu, kaip, gimdymo kokybė. Mes sakome, kad galima gimdyti be skausmo, su šypsena."


Kodėl gali didžiuotis vyras


„Aš sakau, kad vyras, kuris dalyvavo gimdyme, gali didžiuotis. Juk jis pirmas, net anksčiau už moterį pamato savo vaikelio galvytę, plaukus ir lytį. Vyrai, tokią akimirką nesistenkite sulaikyti ašarų! Tai ne silpnumo požymis, tai džiaugsmo ašaros. Su jomis pasišalina susikaupęs adrenalinas. Kada jis susikaupia? Tada, kai vyras išgyvena didžiulę įtampą. Gimdymas - milžiniška įtampa. Vyrai turėtų žinoti, kad nepasišalinęs jis gali paskatinti širdies ir kraujagyslių ligas."


5 darbai, padedantys įsigyventi į tėčio vaidmenį


- Būtina su moterimi lankytis apžiūros kabinete. Aiškintis, kas darosi moteriai per nėštumą, domėtis, kokia jo eiga, kaip vystosi vaisius ir pan.


- Labai svarbu pamatyti pirmą vaisiaus ultragarso nuotrauką.


- Lankytis pasirengimo tėvystei kursuose, padėti moteriai per gimdymą.


- Perkirpti virkštelę.


- Paimti ant rankų gimusį savo kūdikį.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis