Kokie tyrimai atliekami, jei abejojama, kas vaiko tėvas?

Valstybinės teismo medicinos tarnybos prie Teisingumo ministerijos Serologijos ir DNR laboratorijoje kiekvienais metais atliekama apie 1000 DNR ekspertizių civilinėse ir baudžiamosiose bylose. Maždaug pusė šių ekspertizių yra skirtos tėvystei patvirtinti arba paneigti.

Didžioji ekspertizių dalis atliekama pagal Lietuvos teismų, nagrinėjančių tėvystės nustatymo bylas, nutartis. Tokios tėvystės nustatymo ekspertizės, kuomet tiriamas motinos, vaiko ir tariamo tėvo kraujo mėginys, kainuoja 1 050 litų. Tačiau kasmet teismo spendimu už maždaug 200-220 ekspertizių sumoka valstybės garantuojamos teisinės pagalbos tarnybos, kadangi šie asmenys turi teisę gauti nemokamą teisinę pagalbą.

TAIP PAT SKAITYKITE:
Jei ne vyras, kažin ar būčiau pagimdžiusi
Mano vaiko širdis nustojo plakti tiesioh automobilyje

Tėvystės nustatymo ekspertizei naudojamas kraujo iš piršto mėginys, o ekspertizės aktas pateikiamas teismui maždaug po 30 dienų.

„Kaip rodo mūsų praktika, apie 20 proc. tiriamų atvejų tėvystė paneigiama. Tačiau tokie rezultatai toli gražu nerodo, kad Lietuvoje kas penktas vaiko tėvas nėra tikrasis tėvas, kadangi ekspertizės atliekamos tais atvejais, kuomet šeimoms yra kilę abejonės dėl tėvystės ir kai ji yra ginčijama teisme", - sako Valstybinės teismo medicinos tarnybos prie Teisingumo ministerijos Serologijos ir DNR laboratorijos vedėja Rima Baranovienė.

Anot laboratorijos vedėjos, būna atvejų, kai motina ilgam laikui išvažiavusi į užsienį, mirusi ir t.t. Tuomet DNR ekspertizė atliekama pateikiant tik vaiko ir tariamo tėvo kraujo mėginius.

2013 m., vykdant teismų nutartis, tokių ekspertizių buvo atlikta 480, 2012 m. - 488.

Valstybinės teismo medicinos tarnybos Serologijos ir DNR laboratorijoje taip pat galima atlikti ir anoniminę DNR ekspertizę, ekspertams nepateikiant savo asmens dokumentų. Tokiais atvejais teismo medicinos ekspertų išduota išvada dėl tėvystės neturi teisinės galios, t. y. ji nepripažįstama teisme.

Kasmet registruojama apie 50 atvejų (2013 m. - 55 atvejai), kuomet tėvystė nustatoma privačia tvarka. Už šį tyrimą asmenys turi susimokėti patys. Būna atvejų, kai į ekspertus kreipiasi motina su vaiku ir tyrimui pateikia tariamo tėvo biologinius pėdsakus (pavyzdžiui, nuorūką). Taip pat kreipiasi ir tėvai, abejodami savo tėvyste.

Valstybinė teismo medicinos tarnyba taip pat kasmet atlieka apie 400 DNR tyrimų baudžiamosiose bylose. Ekspertai, tirdami DNR, gali identifikuoti rastus neatpažintus žmogaus palaikus, gali išsiaiškinti, kam priklauso nusikaltimo vietoje palikti, kaip spėjama, įtariamojo arba nukentėjusio asmens biologiniai pėdsakai.

DNR - dezoksiribonukleininė rūgštis yra didelės molekulinės masės nukleotidų junginiai, esantys ląstelių branduoliuose. Tai genetinė medžiaga, kurioje užkoduota visa organizmo vystymosi informacija - genotipas. DNR atkarpos yra būdingos tik konkrečiam individui ir nekinta visą individo gyvenimą. Kiekvieno žmogaus DNR, esanti jo audiniuose, odoje, kraujyje, seilėse, plaukuose ir t. t. yra tokia pati ir teikia tą pačią identifikacinę informaciją. DNR ekspertizės tikslas - nustatyti tą išskirtinę identifikacinę informaciją, kuri būdinga konkrečiam individui.

Dėmesio!

Kviečiame atsakyti į žemiau esančius klausimus ir mėnesio gale išrinksime vieną laimėtoją (su juo susisieksime asmeniškai), kuriam padovanosime 3 mėnesių žurnalo "TAVO VAIKAS" prenumeratą.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis