Retas sindromas, būdingas vyrams tik tada, kai žmona nėščia

Nuovargis, pykinimas, skausmai, dirglumas, nemiga. Ne, tai ne nėščios moters negalavimų sąrašas - tai jos vyro, patiriančio vadinamąjį kuvados sindromą, simptomai.

Kuvados sindromas arba empatinis nėštumas: ir tėčiai laukiasi

Neretai vyras, paguodęs savo ištinusią nėščią žmoną ir patikinęs, kad „supranta, kaip ji jaučiasi", sulaukia atkirčio: „Nekenčiu tavęs, nes viskas per tave".

Tačiau kartais vyro paguodos žodžiai nėra tiesiog šabloninės frazės - pasirodo, kai kurie empatiški vyrai taip įsigyvena į savo nėščios žmonos būsenas, kad jiems pasireiškia patys tikriausi nėštumo požymiai, ir pasakymas „mes laukiamės" įgyja visai kitokį svorį.

TAIP PAT SKAITYKITE:
Kokį vardą vaikui išrinkti, kad jis atneštų sėkmę?
Kai vaikas išveda iš kantrybės: 10 būdų nusiraminti

Kaip tai atrodo realybėje?

Kuvados sindromas arba empatinis nėštumas yra būsena, kai besilaukiančiai motinai artimam žmogui, dažniausiai jos partneriui, pasireiškia kai kurie požymiai ir elgesys, būdingi greitai gimdysiančiai būsimai mamai. Tai gali būti gimdymo skausmai, pogimdyminė depresija, konkretaus maisto netoleravimas arba stiprus troškimas ir seksualiniai tabu.

Gimdymo skausmo simptomas žinomas kaip  empatinis arba atjautos skausmas. Medicininis terminas šiam skausmui nusakyti, kuvados sindromas  buvo sukurtas 1865 m., tačiau rašytojai ir istorikai šį fenomeną aprašė dar prieš šimtus metų. Kai kurių šalių kultūrose besilaukiančių moterų partneriai atlikdavo tam tikrus ritualus prieš žmonos gimdymą ir jo metu. Graikijoje, Tailande, Kinijoje, Ispanijos baskų krašte bei daugumoje Šiaurės ir Pietų Amerikos indėnų genčių būsimieji  tėčiai turėdavo atsikirti nuo kitų kaimo gyventojų, imituoti gimdymo skausmus arba netgi apsimesti sergančiais, o jų žmonos turėdavo juos slaugyti. Būtent šiems keistiems artėjančios tėvystės ritualams nusakyti pirmą kartą buvo pavartotas terminas couvade, kilęs iš prancūziško žodžio couver, kuris reiškia perėti.

Moderniose visuomenėse šio ritualo nebesilaikoma, o terminas kuvados sindromas vartojamas  nusakyti diagnozei, kai vyrai patiria nėštumo simptomus, tokius kaip rytinis pykinimas, stiprus tam tikro maisto  troškimas, kojų skausmas, nuotaikų kaita, depresija ir apetito stoka, kaip ir jų žmonos.

Medikai dėl šio sindromo nėra vieningi

Medikų bendruomenėje kyla daug diskusijų apie tai, kas iš tiesų yra kuvados sindromas. Ši diagnozė neįtraukta nei į DSM-IV klasifikaciją (psichiatrinių sutrikimų diagnostikos žinynas), nei į Pasaulio sveikatos organizacijos Tarptautinės statistinės ligų ir sveikatos sutrikimų klasifikaciją. 

Statistiniai duomenys, parodantys, kiek vyrų patiria kuvados simptomus, svyruoja nuo 16 proc. iki 90 proc. (taip teigiama viename CNN atliktame tyrime). Kai kurie vyrai minėtus požymius patiria nėštumo pradžioje, kiti - nėštumui besibaigiant. Kai kurie vyrai jaučia tik nestiprų pykinimą ar šiek tiek priauga svorio, o kiti žmonai gimdant patys jaučia tikrus pilvo skausmus. Dėl tokios prieštaringos statistikos ir svarių įrodymų stokos profesionalai svarsto, ar kuvada  yra medicininė, ar psichiatrinė būsena.

Ar tikrai viskas vyksta tik galvoje?

Kai kurie psichiatrai, ypač tie, kurie specializuojasi psichoanalizėje, teigia, kad kuvados sindromas pasireiškia kaip vyro  nerimas ir prieštaringi jausmai dėl partnerės nėštumo. Jie mano, kad tokiu būdu vyrai galbūt viešai demonstruoja tėvystę, bando išlaisvinti pavydą dėl jų pačių negebėjimo išnešioti kūdikį arba siekia susilaukti teigiamo dėmesio tuo metu, kai jaučiasi apleisti, atsidūrę antrame plane. Nemažai specialistų mano, kad kuvada yra reakcija į modernų požiūrį į tėvystę, kai iš šiuolaikinių tėčių reikalaujama daug daugiau pastangų ir dėmesio nei ankstesniais laikais. Ar yra geresnis būdas vyrui parodyti, kad jis moka palaikyti ir vertinti savo partnerę, nei pačiam patirti visus nemalonius nėštumo požymius?

Vis dėlto yra įrodymų, kad kuvados šaknys yra fiziologinės. Kai kurie tyrimai parodė, kad vyrų, kurių partnerės laukiasi, organizme  padidėja moteriškų hormonų, tokių kaip estradiolas. Nors tyrimui trūksta svarių išvadų, vis dėlto jis parodo, kad  ruošiantis kūdikio atėjimui, organizme išsiskiria hormonai, kurie padeda sukurti stipresnį tėvo ir vaiko ryšį.

Žinoma, kuvada gali būti tiesiog fizinė problema. Nėščios moterys paprastai daugiau valgo, o jų vyrai gali sekti jų pavyzdžiu ir dėl to priauga svorio, juos ima kankinti nuotaikų kaita bei nemiga. Trumpalaikiai emociniai simptomai, tokie kaip depresija, dirglumas ir nuotaikų kaita, taip pat laikomi normaliu elgesiu, bet partnerės nėštumo  metu jie gali sustiprėti, labiau kelti nerimą ir paskatinti vyrą kreiptis pagalbos.

100 proc. pagydoma

Kokios bebūtų tikrosios kuvados sindromo priežastys, paprastai tai laikoma psichosomatiniu negalavimu ir gydytojai, į kuriuos kreipiasi šio sindromo kankinami vyrai, mano, jog simptomus sukelia nerimas. Net jei simptomai tikri,  jie gimsta paciento smegenyse, kaip reakcija į artėjančios tėvystės baimę, į prieštaringus jausmus, jaudulį ar kitas emocijas. Galiausiai, gyvenime žmogus patiria tik kelis tokius stiprius sukrėtimus, kaip vaiko gimimas. Svorio augimas, dirglumas ir kiti empatiniam nėštumui priskiriami simptomai yra daugiau ar mažiau natūrali reakcija į sudėtingus gyvenimo pokyčius ir pereinamus laikotarpius, kurie kelia nerimą būsimam tėčiui (jau neminint jo partnerės).

Kai kurie tyrimai parodė, kad didžiausia empatinio nėštumo rizika gresia vyrams, kurie tėvais tapti ruošiasi pirmą kartą, arba tiems, kurių santykis su tėvu vaikystėje buvo tolimas ar prieštaringas, tačiau kol kas nėra būdų tiksliai nustatyti, kam potencialiai gresia ši rizika.

Vyrams, patiriantiems kuvados sindromą, patariama atsipalaiduoti ir sumažinti nerimą, kitoks gydymas kol kas netaikomas. Tačiau yra dar vienas užtikrintas būdas, kuris išgydo 100 proc. visų negaluojančiųjų, ir kuris iš vyro net nereikalauja jokių pastangų: žmonai pagimdžius, vyras stebuklingai pagyja.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis