Simonas Urbonas – apie tėvystės atostogas atvirai

Šeimoje gimus vaikeliui įprasta, jog nuo darbų atsitraukia ir vaiko priežiūros atostogų eina mama. Tačiau tėvystės atostogos – vis dažnesnis reiškinys ne tik pasaulyje, bet ir Lietuvoje!


Simonas Urbonas – ne tik veiklus vyras, kūrybos namų „Legal Guns“ bendraturtis, įvairių socialinių eksperimentų bei projektų autorius, reklamos specialistas, konferencijos „Sveika ir laiminga mama“ ambasadorius, bet ir trijų vaikų tėtis, turintis dvejų metų ankstyvosios vaiko priežiūros patirtį!

Simonas dalinasi savo asmenine patirtimi vyriškos vaiko priežiūros namuose klausimais.

Simonai, trumpai papasakokite apie save. Ką veikėte iki tėvystės atostogų?

Prieš pat tėvystę dirbau reklamos srityje, režisavau kelis serialus, televizijos laidas, organizavau renginius ir dirbau su įvairiomis įmonėmis. Joms padėdavau priimti nestandartinius verslo sprendimus. Buvau perspektyvus ir gerai uždirbantis vyras.

Išėjote tėvystės atostogų dvejiems metams. Ar tai buvo lengvas sprendimas?

Kai žmona tapo nėščia, galvoje suvirpėjo mintis, kad mano gyvenimas keisis iš esmės. Neslėpsiu, truputį išsigandau! Atrodė, jog iki to didžiojo momento nenuveikiau dar daugybės dalykų.

Kaip šeimoje nutarėte, jog būtent Jūs turite likti su vaikais?

Žmonai besilaukiant pirmojo vaikelio, išvykau į kelionę, kurią pavadinau "Užkariauti pasaulį per 100 dienų". Su kolega du mėnesius keliavome be pinigų, tad patyriau viską, kas vadinama už komforto zonos ribų. Kelionės metu supratau, kad iš tiesų noriu būti namie, dovanoti laiko savo dukrai ir sukurti stiprų tėčio ir dukters ryšį. Tad man grįžus, su žmona taip ir nusprendėme – ji nemes karjeros ir tęs darbus politikos srityje, o aš auginsiu Anabelę. Abu puikiai žinojome, kad man vėliau sugrįžti į darbo rinką bus lengviau nei žmonai.

Asmeninio archyvo nuotr.

Kaip Jums sekėsi vykdyti savo pasirinkimą? Trumpai pasidalinkite tėvystės atostogų patirtimi.

Tai buvo geriausi dveji metai mano gyvenime. Per juos išmokau kantrybės, atsakingumo, ramybės ir motyvacijos. Sugebu anksti keltis, daug labiau suprantu moters vaidmenį šeimoje. Ar tėvystės atostogas būtina bandyti visiems vyrams? Net nežinau, ar tai kiekvienam skirta!

Vyrui tai nėra didžiulis asmeninis žingsnis, tačiau itin didelis žingsnis į priekį kalbant apie poros tarpusavio santykius ateityje.

Juk kai vaikai užaugs ir paliks namus, liksime dviese su antrąja puse. O mūsų bendro laiko kokybė priklausys tiesiogiai nuo to, kaip pavyko tvarkytis praeityje – kokie stiprūs buvome ir ar pavyko išsaugoti neblėstančią meilę.

Koks Jūsų požiūris į poros santykius, kai moteris toliau dirba, o vyras prižiūri vaikus? Ar pajutote didelių skirtumų?

Skirtumų poros santykiuose nepajutau. Dažnai gimus vaikams žmonės pameta meilę ir dėl to apkaltina buitį, rutiną, vaikus. Smagu visus darbus pasidalinti, kad rutina neapkartintų nei vieno iš tėvų gyvenimo.

Ką Jums reiškia prasmingas laikas, praleistas su vaiku?

Prasmingas laikas su vaiku – tai laikas, kai visiškai atsiduodi buvimui su sūnumi ar dukra. Tai pats prasmingiausias laikas, nes tuo metu tėtis ar mama auga, tobulėja ir tai daro ne dėl savęs. Vaikai nori viską pažinti, atrasti – jei mes prie to prisidedame, augame drauge su jais.

Ačiū už pokalbį!

Projekto „Sveika ir laiminga mama“ misija – supažindinti moteris su naujausiomis sveikatingumo metodikomis ir asmeninio tobulėjimo sprendimais, padėsiančiais sėkmingai planuoti šeimos pagausėjimą, kurti tvirtus ir darnius poros tarpusavio santykius ir visokeriopai realizuoti savo moterišką prigimtį šeimoje ir už jos ribų. Konferencija „Sveika ir laiminga mama“ įvyks 2018 metų gegužės 6 dieną, Vilniaus „Compensa“ koncertų salėje. Daugiau informacijos apie renginį galite rasti čia: https://www.mamosdiena.lt/.

Parengė Miglė Kačinskaitė

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis