Skaityti tik vyrams: po gimdymo jūs galite jaustis ir taip

Jei moteris po gimdymo jaučiasi sutrikusi, nerimauja, jai pasireiškia pogimdyvinės depresijos požymių, jaunas tėtis vienu metu gali jausti keletą skirtingų jausmų. Be to, kaip rodo praktika, vyrai irgi serga pogimdymine depresija.

Vyrų jausmai po gimdymo

Daugelis tėvų jaučiasi sutrikę dėl naujų pareigų, jie jaučiasi nepasitikintys savimi, nieko negalintys padaryti gerai, kremtasi dėl to, kad žmona nepastebi jo pastangų, nerimauja, kad ji niekada nebebus tokia pati, kokia buvo iki gimdymo.

Suprantama, kodėl taip jaučiatės. Paremti mylimąją, kuri kovoja su depresija ar nerimu, yra sunkiausias įmanomas darbas. O juk tenka rūpintis dar ir naujagimiu, tad galite jausti siaubingą atsakomybę.

TAIP PAT SKAITYKITE:
Kai šeimoje nesutampa vyro ir moters rezus faktorius
Kodėl kiekviena moteris po gimdymo turi rasti laiko skirti tik sau?

Jūs galite labai padėti!

Tėčiai ir partneriai, jūs galite padėti mamoms atsigauti! Nesvarbu, ar ji tai žino, ar ne, tačiau jai jūsų reikia! Iš tiesų, jūs pirmasis galite pastebėti, kad kažkas yra ne taip - kartais net anksčiau, nei ji tai suvokia - ir jūs esate šalia, kad paskatintumėte laiku ieškoti pagalbos.

Svarbu žinoti, kas jai vyksta, kad paremtumėte ją, kai ji stengsis pasveikti. Padėti jai paskambinti gydytojui, eiti kartu pas gydytoją ir leisti jai pamiegoti - gali būti, kad būtent to jums visiems reikia, kad prasidėtų gijimo procesas.

Venkite klaidų

Kartais galite jausti, kad ką bedarytumėte, viskas yra blogai. Norite padaryti, kad būtų geriau, tačiau jaučiatės nusivylęs, kai nepavyksta. Dėl to galite padaryti klaidų, dėl kurių viskas bus dar blogiau, pavyzdžiui:

Bandyti viską sutvarkyti pats;

Pykti ant savo žmonos;

Lyginti ją su kitomis moterimis;

Atitolti nuo partnerės;

Nebūti atviras apie savo jausmus;

Ignoruoti jos depresiją/nerimą;

Liepti jai „įveikti tai";

Jei atpažinsite šias klaidas, tai bus pirmas žingsnis jų vengti ir jas ištaisyti. Ir tai yra pirmieji žingsniai, kad viskas pagerėtų.

Ką galite padaryti?

Dabar, kai žinote, ko nedaryti, štai ką turėtumėte padaryti:

Sužinokite viską, ką galite apie pogimdyvinę depresiją, kad suprastumėte, ką jūsų žmona patiria;

Pripažinkite, kad ji neišsigalvoja savo simptomų ir kad tai nėra jos kaltė;

Pasakykite jai, kad mylite ją, palaikote ją ir esate šalia, kad padėtumėte jai;

Kiek galite, padėkite jai rūpintis kūdikiu, kad mama galėtų pasnausti dieną arba pamiegoti naktį;

Įtraukite kitus, pavyzdžiui, šeimą, draugus ir/ar bendruomenę, padėti rūpintis kūdikiu, namų ruoša, kitais vaikais ir/ar maisto ruošimu, kad atsirastų laiko jums abiems pasirūpinti savimi.

Būkite kantrus dėl sekso. Pasakykite jai, kad suprantate, jog šiuo metu jos gali nedominti seksas tačiau jūs ją mylite ir jums smagu būti ją apsikabinus;

Raskite laiko sau ir padrąsinkite ją padaryti tą patį;  

Padėkite stebėti jos simptomus ir kreipkitės į profesionalus, kai to reikės;

Nepamirškite, kad tai yra 100 proc. išgydoma ir ji tikrai pasveiks.

Pasirūpinkite ir pats savimi

Nepamirškite: jums būtina pasirūpinti ir savimi! Pogimdyvinė depresija paveikia visą šeimą, tad jums irgi reikia laiko ir erdvės, kad su tuo susitvarkytumėte. Jei jūs nesijausite gerai, jūs nesugebėsite padėti savo šeimai, tad kas dieną ar savaitę skirkite šiek tiek laiko pasirūpinti savimi.

Pogimdyvinė tėvų depresija

Apie 10 proc. tėvų taip pat pariria pogimdyvinę depresiją. Jei depresija serga jūsų partnerė, jūsų šansai susirgti irgi padidėja. Jei manote, kad sergate pogimdyvine depresija, pirmasis žingsnis yra pripažinti, kas iš tikrųjų vyksta. Juk norėtumėte, kad taip pasielgtų ir jūsų partnerė, ar ne? Kalbėkite su ja apie tai, kaip jūs jaučiatės arba kreipkitės pagalbos į draugą ar šeimos narį. Tada kreipkitės į profesionalus. Psichologinė pagalba, vaistai ir kiti gydymo būdai gali jums padėti kuo greičiau pasveikti.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis