Spermatozoidai: kas yra tiesa, o kas – melas?

Apie vyro spermatozoidus sklando ne vienas mitas. Jūsų dėmesiui – bene 10 dažniausiai pasitaikančių. Kas yra tiesa, o kas – pramanai?


Parsisiųskite programėles telefonams štai čia: „iPhone“, Kate Middleton: iki gimdymo liko mėnuo
Ko Suomijos gimdyvei pavydi viso pasaulio moterys

2 mitas: vaiko pradėjimui pakanka vieno spermatozoido

Iš tiesų tai tik teorija. Vaiko pradėjimui vieno spermatozoido nepakanka. Moters organizme vyrauja rūgštinė terpė, kuri trukdo spermatozoidams įsitvirtinti. Apvaisinimui reikia, kad būtų užtektinai sėklos skysčio, kuris neutralizuotų rūgštingumą ir padėtų spermatozoidams pasiekti kiaušialąstę. Vidutiniškai apvaisinimui reikia 2 ml spermos, o jei jos mažiau, pradėjimo tikimybė gerokai sumažėja. Paprastai spermos „porciją" sudaro 4 ml skysčio.

3 mitas: kad vyras neištikimas, galima suprasti pagal jo spermą

Pagal spermos kiekį ir konsistenciją galima spręsti apie tai, ar vyras neseniai patyrė ejakuliacijas. Jei sperma tiršta, reiškia  vyras nesuko į kairę, o jei sperma skaidri, jos mažai, tai kelia abejonių, ar mylimasis jums ištikimas. Tačiau nevertėtų pamiršti, kad yra toks reiškinys, kaip masturbacija. Be to, spermatozoidų kiekis ir gyvybingumas yra ir genetikos reikalas. Todėl neskubėkite aiškintis santykių, visų pirma atvirai pasikalbėkite.

4 mitas: dažnai mylintis, spermos kokybė prastėja

Taip, tai tiesa. Iš tikrųjų, dažnai mylintis sperma tampa netinkama pradėjimui. Visų pirma, su kiekviena ejakuliacija mažėja jos kiekis, be to, per trumpas pertraukas tarp sueičių spermatozoidai nespėja subręsti, todėl jie gali neapvaisinti kiaušialąstės.

Vida Press

5 mitas: susilaikymas gerina spermos kokybę

Iš dalies tai tiesa. Tačiau ir „rinkti" spermos neverta ilgiau nei 7-10 dienų. Visų pirma, sėkla užsistovi, be to, spermatozoidai susilpnėja ir tampa mažiau judrūs, ir tai taip pat mažina pradėjimo tikimybę. Jei norite kuo greičiau pastoti, geriausia mylėtis 2 kartus kas 5-7 dienas.

6 mitas: spermos skonis priklauso nuo vyro mitybos

Tai tiesa. Paprastai, jei vyras mėgsta saldumynus, aštrius patiekalus su prieskoniais, jūros gėrybės, be to, seniai rūko, jo sperma tampa specifinio skonio. O alkoholis keičia ne spermos skonį, bet vyro reprodukcines funkcijas ir jo potenciją. Kad spermos skonis pagerėtų, vyrui reikia valgyti arbūzus, kivius, salierus, spanguoles, slyvas ir mėlynes. O neskani sperma tampa nuo alaus ir kavos, žuvies ir mėsos, pieno ir rūgštaus pieno produktų.

7 mitas: sperma gelbsti nuo persileidimo

Kad ir kaip kvailai skambėtų, yra manančių, kad moterims, kurioms gresia persileidimas, kurios anksčiau patyrė priešlaikinį gimdymą, reikia dažniau tenkinti vyrą oraliniu būdu neva tam, kad organizmas priprastų prie partnerio ląstelių. Jeigu viskas būtų taip paprasta! Iš tiesų partnerių biologinį nesuderinamumą įveikti labai sunku, ir sperma vargu ar padės. Taigi, tai tėra mitas.

8 mitas: spermatozoidai labai greit juda

Tai tiesa. Spermatozoidai juda 1-3 mm/minutę greičiu. Spermatozoidai skuba kanalu, o ejakuliatas (sėklos skystis), kurį sudaro šarmas, padeda jiems judėti ir pasiekti savo ciklą – kiaušialąstę.

Vida Press

9 mitas: sperma yra puiki kosmetikos priemonė

Daug kalbama apie jauninantį spermos kaip kosmetinės priemonės poveikį, ir daug kas tiki šiuo mitu. Ko gero, tai tiesa, nes spermoje yra mikroelementų. Bet dėl to, ar tikrai sperma tokia naudinga, galima ginčytis, nes ji yra stiprus alergenas.

10 mitas: gyvenimo būdas turi įtakos spermos kokybei

Be abejonės, norint pradėti vaiką, reikia sveikos spermos, o tai neįmanoma gyvenant nesveikai. Tam, kad vyro organizmas gamintų sveikus ir aktyvius spermatozoidus, jis neturėtų vartoti alkoholio, vaistų, neturėtų rūkyti. Taip pat vyras turėtų sveikai maitintis, vengti sunkaus fizinio darbo ir stresų, todėl kad visi šie veiksniai turi poveikį reprodukcinėms funkcijoms ir spermos gyvybingumui.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis