Timūras Augucevičius: viskas, ko reikia vaikui – dėmesys ir meilė

Dviejų vaikų tėtis Timūras Augucevičius prieš tapdamas tėčiu turėjo kelias tėvystės baimes, kurias šiandien drąsiai paneigia.

Timūrai, kaip Tu reagavai, kai sužinojai, kad Tavo žmona laukiasi?

Mūsų pirmas vaikas buvo tikrai planuotas, bet tas momentas, kai žmona pasako, kad ji laukiasi, to jausmo turbūt neįmanoma užmiršti. Ir jausmo, ir to momento. Gali tam ruoštis, laukti, bet kai žmona atneša ir parodo nėštumo testą, yra neapsakomas žodžiais. Aplanko toks pasididžiavimo momentas: "Va, ir aš galiu".

O kokios emocijos po to, kai atslūgsta euforija?

Nors aš buvau ir nustebęs, ir lengvai nuliūdęs, kad taip greitai viskas gavosi, norėjau šiek tiek ilgiau bandyti, baimės tikrai buvo. Gali tam ruoštis, bet kai supranti, kad kelio atgal nėra, žmogus jau vystosi, natūraliai supranti: "Dabar jau, tėvai, ruoškis".

Su kokiomis baimėmis Tu susidūrei?

Aš nuo vaikystės tokių visokių stereotipų prisigaudęs buvau. Kad reikia turėti namus, reikia turėti darbą, reikia daug dalykų turėti, kad galėtum priimti vaiką. Dabar, turėdamas jau du vaikus, žinau ir kitiems galiu drąsiai pasakyti – vaikui nereikia daiktų. Vaikui nereikia namų specialių. Vaikui reikia tavęs. Tavęs, žmogaus, kuris jį sukūrei, kuris jį pagimdei. Ir nesvarbu, ruošdamasis ar ne, atvedei į šį pasaulį. Viskas, ko jam reikia, tai dėmesys ir meilė.

Jeigu savo dėmesį ir meilę dėl neaiškių priežasčių ar kompleksų nusprendi riboti, pavyzdžiui, kambarių namie per mažai, parketas ne medinis ar pan., tai aš galiu pasakyti, kad čia visiškai nereikšmingi dalykai. Vaikui svarbiausias esi tu, jis tave skenuoja ir jaučia.

Timūras Augucevičius su žmona.
DELFI / Karolina Pansevič

Ką Tu pasakytum toms moterims, kurios abejoja, ar apie nėštumą pranešti vaiko tėvui?

Labai sunku išvesti universalią formulę, kuri padėtų atsakyti į klausimą, kaip daryti, jei taip atsitinka. Tų aplinkybių ir situacijų gyvenime yra visokiausių. Vis dėlto aš drąsinčiau moteris pasakyti apie tai savo vyrui. Kuo gi mes skiriamės nuo gyvūnų? Tuo, kad mes kalbamės. Kalbėdamiesi, bendraudami mes galime rasti sprendimą, todėl pasakyti reikėtų.

O jeigu vyras reaguos neigiamai?

Nereikėtų vengti atsakomybės, bet jei žmogus nesureaguos teisingai, nemokės sureaguoti, visada galima kreiptis pagalbos į artimuosius, draugus, ar Krizinio nėštumo centrą ir ieškoti būdų, kaip rasti tą bendrą variantą, nes vaiko pradėjimas, jo atsiradimas įsčiose – tik į gera. Nebent žmonės patys viską sugadina. Man sunku įsivaizduoti atvejį, kai vaikas sugadina gyvenimą. Čia visiška fantazija.

Kartais moterys įsitikinusios, kad žinia apie vaiką vyrui nesvarbi, jam tai nerūpi, tokios žinios jie net nenori išgirsti. Ką pasakytum tokioms moterims?

Tikimybių teorija vadovaujantis tokių vyrų gal ir yra. Vyrų, kuriems nesvarbu, kurie gal patys vaikystėje buvo kažkaip keistai auklėti, kuriems trūksta suvokimo, kad tai yra atsakomybė, kad tai yra nauja gyvybė – žmogus, už kurį tu esi atsakingas. Žmogus, kuris atėjęs į pasaulį keičia jį.

Net jei vyrui ir sunku priimti tokią žinią, sunku jį įtikinti, kad reikia rūpintis vaiku, parodyti jam, kad viskas gerai, verta bandyti. Aš manau, kad vyrai bėga bijodami. Kada vyrai traukiasi, šalinasi? Tada, kai jie bijo. Kai nesupranta, kai neaišku.

Ką patartum tuo atveju, kai bijo abu?

Kai bijo abu, nebėra aiškaus mąstymo, supratimo, kaip viską reikėtų toliau daryti. Aš manau, kad reikėtų ramiai pagalvoti, kreiptis į artimuosius. Svarbiausia yra pasistengti neišgąsdinti kito žmogaus ir pačiam neišsigąsti, o sistemingai pasižiūrėti į šį dalyką. Jei nesupranti ar žemė slysta iš po kojų, kreiptis į organizacijas, kurios tikrai padės.

Šis straipsnis - „Krizinio nėštumo centro“ - nevyriausybinės organizacijos, įkurtos padėti moterims, išgyvenančioms neplanuoto nėštumo krizę ir su tuo susijusius sunkumus - vykdomos socialinės kampanijos “Leiskime stebuklams vykti” dalis.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis