Vyrui dalyvauti gimdyme, ar geriau ne? Psichologai išskiria 3 vyrų tipus

Lietuvoje nėra tikslios statistikos, kiek vyrų dalyvauja gimdyme. Tačiau kaip pastebi medikai, daugiau yra lydinčių moteris į gimdyklą, negu laukiančių jų už durų. Psichologai išskiria tris vyrų tipus. Kuriam priklausote jūs?

Remiantis akušerių ir psichologų patirtimi galima būtų išskirti tris vyrų tipus. Įvertinus, kuriai grupei priklausote, turėtų būti lengviau apsispręsti, koks gimdymas pats tinkamiausias jūsų porai.


1 tipas. Visiškai užtikrintas partneris: „Savaime suprantama, per gimdymą būsime kartu"


Pasiruošimo gimdymui kursų dienos rūpestingai pažymėtos ne tik jos, bet ir jo kalendoriuje. Jei tik gali, į kontrolinę apžiūrą pas gydytoją jis eina kartu. Jis mielai skaito tėvams skirtus žurnalus ir knygas, jam nekyla nė minties, kad vaikas gali gimti ir be jo dalyvavimo.


Ko nereikėtų pamiršti?


Nors ir nesinori gadinti laukimo džiaugsmo, tačiau apie gimdymą drauge vertėtų rimtai pamąstyti net ir labai užtikrintoms poroms. Mat net geriausias pasiruošimas gimdymui tik iš dalies parengia šiai išskirtinei situacijai. „Surepetuoti" gimdymą galvoje toli gražu nepakanka. Praktikoje daug kas vyksta kitaip. O kartais apima ir visiškai kitokie jausmai, nei tikėtasi.


Todėl visiškai subrendę gimdymui yra ir tie vyrai, kurie būtinai nori dalyvauti, nors iš pradžių jiems dėl būsimo įvykio buvo labai nejauku. Tokiam vyrui reiktų atminti, kad gimdymas yra skausmingas, o padėti - tai nereiškia apsaugoti moterį nuo skausmų. Būti atrama reiškia sykiu su partnere ištverti ekstremalią situaciją. Partneris taps stipresnis, jei jau prieš gimdymą susigyvens su mintimi, kad per sąrėmius bus akimirkų, kai jausis bejėgis ir kažkuo konkrečiu moteriai padėti negalės.


2 tipas. Nedrąsiai dvejojantys: „Ar tikrai noriu eiti į gimdyklą?"


Tai išties neįtikėtinas išgyvenimas pamatyti, kaip į pasaulį ateina tavo paties vaikas - šitą supranta ir dvejonių turintys vyrai. Dėl to jiems neramu ar bent jau nejauku. Ne taip jau paprasta susitaikyti su stebėtojo vaidmeniu - būti tik „šalia", pasijusti nekompetentingu, nesugebančiu rikiuoti ir reguliuoti to, kas vyksta.


Jausmas, kad esi bejėgis, daugumai vyrų yra labai sunkus ir nemalonus išbandymas. Ypač tuo metu, kai mylima partnerė patiria skausmus ir stipriai alsuoja kankindamasi nuo vieno sąrėmio iki kito. Kaip stovėti šalia, kai lyg ir esi šių sunkių valandų „kaltininkas"?


Ko nereikėtų pamiršti?


Tik labai nedaug vyrų drįsta garsiai ištarti savo dvejones. Daugeliui baisu, kad partnerė nepalaikytų to užgesusia meile. Jiems atrodo, kad nedera dalytis abejonėmis su moterimi, jau nešiojančia jų vaiką. Juk vyrui neleistina būti tokiam silpnam!


Argumentas, po kuriuo dauguma abejojančių paslepia daugiasluoksnes tariamai egoistiškas baimes, skamba taip: „Aš negaliu žiūrėti į kraują!". Šį sakinį dažniausiai reikėtų versti taip: „Prašau, vertink mano jausmus rimtai!"


Taigi, nieko nepadės, jei mililitrais nurodysite kraujo, kurio reikia tikėtis per gimdymą, kiekį. Daug geriau rimtai žiūrėti į partnerį, leisti jam pačiam spręsti, kiek jis ištvers. Ir išklausyti jo, kai nori pasidalyti savo mintimis.


3 tipas. Apsisprendę vyrai: „Gimdymas - be manęs!"


Į gimdyklą nenorintys eiti vyrai tvirtai apsisprendžia beveik visuomet dar gerokai iki gimdymo. Suprantama, žmona apie tai žino, tačiau apie tai, kad moteris gimdys be palydovo, sužino ir visas gimdymo skyrius. Akušerės ir gydytojai vyro sprendimą gerbia. Įtarimas, kad jie paniekinančiai žvilgčios į moterį, beveik visada nepagrįstas. Jokiai moteriai nereikia gėdytis, kad vyras nenorėjo būti šalia! Nemažai akušerių netgi džiaugiasi, kad gimdymas bus „grynai moteriškas".


Vadinasi, viskas gerai? Taip, jei moteris nesijaučia vyro „palikta likimo valiai". Mat jei ji prašo, kad nepaliktų jos vienos, o jis nenori būti šalia, nukenčia partnerystė.


Ko nereikėtų pamiršti?


Net jei vyras ir nenori būti šalia - per gimdymą viena būti tikrai neprivalote! Turite laiko susirasti kitą palydovą. Rimtai pasvarstykite: kas būtų geriausia pagalba? Neseniai vaiko susilaukusi sesuo? Draugė, išbandyta per kartu įveiktas krizes? O gal mama, šalia kurios galėsite būti maža ir bejėgė?


Net jei moteris visai ramiai susitaiko, kad gimdys be partnerio, porai vis tiek reikėtų pasistengti šia tema išsikalbėti. Galima išmėginti triuką, padedantį prasiskverbti prie slopinamų emocijų ir nuostatų: moteris užrašo ant popieriaus lapo sakinio pradžią, o vyras, ilgai nesvarstydamas - jo pabaigą:

- „Per gimdymą labiausiai bijau..."

- „Jei būčiau šalia, tuomet..."

- „Jei tavęs nelydėsiu, tada...."

- „Kai galvoju apie ateitį..."

Tikrai nustebsite, kaip popierius paskatina atsiverti. Žinoma, tai gera dingstis išsikalbėti išsamiau - jei abu šito norite.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis