10 išmintingų patarimų vaikus auginantiems tėvams

(1)

Čia pateiksime 10 patarimų, kurie gali jums padėti tapti geresniais tėvais ir laimingesniais žmonėmis. Pradėkite nuo vieno arba imkitės visų dešimties

1. Rūpinkitės savimi ir būkite sau svarbus, kad būtumėte laimingas, kantrus, padrąsinantis tėvas ar mama, kokio nusipelno jūsų vaikas.


Tai reiškia, kad į savo gyvenimą turite įdiegti kasdieninį nuoseklų savęs ugdymą: eikite miegoti anksčiau, kad būtumėte geriau pailsėję, maitinkitės sveikai, sulėtinkite savo tempą, kad galėtumėte mėgautis gyvenimu. Svarbiausia, įsipareigokite valdyti save. Kai jūsų emocijos yra nevaldomos, jūs nuolat kovojate, o jūsų vaikas tuomet atrodo kaip priešas. Visada nusiraminkite prieš bendraudami su savo vaiku.


2. Mylėkite savo artimuosius.


Svarbiausia, ką visi žinome apie vaiko vystymąsi - vaikai, kurie jaučiasi mylimi ir branginami, klesti. Tačiau tai nereiškia, kad klesti vaikai, kurie YRA mylimi - begalė vaikų, kurių tėvai juos myli, visai neklesti. Klestintys vaikai yra tie, kurie JAUČIASI mylimi ir branginami už tai, kokie jie yra. Kiekvienas vaikas yra unikalus, tad ir požiūris į kiekvieną vaiką turi būti skirtingas, kad jis pasijustų matomas ir mylimas. Tad mūsų, tėvų, laukia sunkus darbas - priimti vaiką su visais jo trūkumais bei branginti jį už tai, kad jis būtent toks ir yra.


3. Išsaugokite ryšį.


Kartais mes atitolstame, todėl turime nuolat atkurti ryšį. Atminkite, kad ryšys - tai kokybiškas laikas, o ne mokymas, todėl jis nėra struktūrizuotas. Vos tik pabudę ir atsisveikindami pirmiausia apkabinkite vaiką. Kai vėliau vėl susitiksite, praleiskite penkiolika minučių sutelkę dėmesį vien tik į vaiką. Ką veikti tas 15 minučių? Klausykite, užjauskite, apkabinkite, siautėkite, juokitės ir vėl klausykite. Baikite darbus prieš vakarienę, kad galėtumėte skirti vakarą savo šeimai. Pavakarieniaukite kartu. Kas naktį prieš miegą jaukiai pasikalbėkite su kiekvienu vaiku.


4. Būkite pagarbos pavyzdžiu.


Norite išauginti vaikus, kurie būtų dėmesingi ir pagarbūs netgi būdami paaugliai? Giliai įkvėpkite ir kalbėkite su jais pagarbiai. Tai ne visada lengva, ypač kai esate piktas, pavargęs, tad nepamirškite svarbiausių taisyklių, kaip reikia valdyti emocijas bendraujant su vaikais. Jūs esate pavyzdys, tad nepriimkite visko asmeniškai, juk viskas praeis!


5. Lavinkite emocinį intelektą.


Emocinis intelektas, o ne žinios ir IQ yra laimingo gyvenimo pamatas. Savo vaikams išmokti valdyti savo emocijas galime šiais būdais:


Mokydami juos nusiraminti. Priešingai nei girdėjote, mažyliai neišmoksta nusiraminti, jei būna paliekami paverkti (tai gali jiems sukelti panikos reakcijas vėlesniame gyvenime). Juk visi, kada nors bandę nusiraminti, žino, jog raminimasis yra fiziologinis procesas. Kai kūdikis verkia, o mes jį nuraminame, jo kūne išsiskiria oksitocinas ir kiti raminantys hormonai.


Perduodami jam žinutę, kad visa jausmų skalė yra suprantama, netgi jei jų veiksmai turi būti ribojami. Ir pykti, ir džiaugtis, ir liūdėti - visi šie jausmai yra galimi ir gerbtini.


Įsijausdami į jų emocijas. Klausykite vaikų, kai jie nori jums išreikšti savo jausmus. Kartais tai bus išreikšta žodžiais, todėl išmokykite juos žodžių, apibūdinančių jų jausmus: „Tu toks piktas!", „Tau liūdna", „Tu nepatenkintas" ir kt. Tačiau dažniausiai vaikams reikia, kad mes suteiktume jiems saugumą savo mylinčiu buvimu, kol jie verks ar pyks išreiškę savo jausmus. Dažnai jie nesugebės paaiškinti, kodėl jie liūdi, ir tai nėra būtina. Tačiau tai vaikams padeda išmokti priimti ir apdoroti savo emocijas, kad jie galėtų jas įveikti, o ne veikti jų veikiami.


6. Išsiaiškinkite savo vaiko poreikius, skatinančius jo netinkamą elgesį.


Jums nepatinkantis vaiko elgesys visada turi priežastis. Galbūt jums tai ir neatrodys gera priežastis, tačiau būtent ji skatina tokį jo elgesį. Jei rėkimas ant vaiko dėl jo elgesio ką nors keistų, tai jau būtų seniai suveikę. „Deja". Protinga išeitis yra tik tokia - tik išsiaiškinę jo poreikius, galėsite pakeisti vaiko elgesį. Tų tėvų, kurie iš anksto pastebi problemines sritis ir taip išsiaiškina vaikų poreikius, vaikai su jais bendradarbiauja.


7. Mokykite, o ne bauskite.


Vaikai elgiasi taip, kad įtiktų mums. Kai mes nuolat juos kritikuojame ir drausminame, vaikai nuo mūsų atitolsta. Tokių tėvų, kurie vadovauja mylinčiu pavyzdžiu, kreipia dėmesį į poreikius, o ne į netinkamą elgesį, užsiima prevencija, o ne bausmėmis ir įsijausdami nustato ribas, vaikai patys save drausmina ir NORI tinkamai elgtis.


8. Prisiminkite tai, kas svarbu, ir būkite dėkingi.


Išlikite pozityvūs ir rinkitės draugauti, o ne kariauti. Bet kuri neigiama sąveika su vaiku naudoja vertingas santykių kapitalo santaupas. Sutelkite dėmesį į tai, kas svarbu, pavyzdžiui, kaip jūsų vaikas elgiasi su broliu. Kartais atrodo, kad numestas ant grindų jo švarkelis gali jus išvaryti iš proto, tačiau jis nėra vertas, kad išnaudotumėte visas jūsų santykių santaupas. Būkite dėkingas už kiekvieną vaiko poelgį, kuris jums patinka, ir pastebėsite, kad jis vis dažniau ims taip elgtis.


9. Būkite sau palankus ir užjaučiantis.


Norite širdyje jausti daugiau meilės? Tai mylėkite save! Meilė yra veiksmas. Taip, meilė neatsiranda staiga, tačiau mes ją labiau jaučiame, kai skleidžiame ją kitiems. O savo vaikams galime duoti tiek meilės, kiek gali tilpti mūsų širdyse. Pirmyn - supurtykite savo širdį. Kai tik jausitės blogai, mylėkite save. Nustebsite, kaip pasikeis jūsų gyvenimas.


10. Nenorėkite rezultatų iš karto, žiūrėkite į perspektyvą.


Žinoma, jūsų vaikai darys klaidas, jas darysite ir jūs. Nėra nei tobulų tėvų, nei tobulų vaikų, nei tobulų šeimų. Tačiau yra šeimos, kurios gyvena jausdamos didelę meilę. Vienintelis būdas sukurti tokią šeimą - kasdien rinktis tai, kas jus ves ta kryptimi. Stebuklų nebūna, tad jūsų laukia sunkus darbas, jei norite išlikti teisingame kelyje. Tačiau jei ieškosite, visada rasite nuorodas, kurios kreips jus į pasitenkinimo kupiną gyvenimą. Tiesiog ženkite pozityvius žingsnius. Net nepastebėsite, kaip imsite gyventi visiškai kitaip, daug kokybiškiau ir pozityviau.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis