3 aukso vertės patarimai, kaip žaisti kartu su vaiku, bet ne vietoje jo

Vaikų žaidimai tokie patrauklūs ir įvairūs, kad kartais nupirkusiems žaislą savo vaikui suaugusiesiems kyla noras pažaisti patiems.

Bendri žaidimai ir bendra veikla turėtų tik džiuginti, jei ne tam tikrais atvejais įvykstantis pokytis: tėvai mano, kad vaikui padeda, o iš tiesų ima kažką daryti arba žaisti vietoje vaiko. Vaikas tokiu atveju įsitikina, kad yra dar mažas ir nepajėgus. Kitaip tariant, kam stengtis, jei mama ar tėtis už jį viską padarys. Kaip žaisti kartu su vaiku, bet ne vietoje jo?


1. Kai mėginate padėti vaikui, įsitikinkite, kad šios pagalbos jam iš tikrųjų reikia.


Tokiais atvejais, kai pagalba būtina, vaikas paprastai tiesiogiai kreipiasi į suaugusįjį prašydamas jos arba akivaizdžiai matyti, kad vaikas emociškai nesusitvarko su užduotimi ir tai jam kelia stresą.


Jei mažylis įsitraukęs į žaidimą ar veiklą, bet ilgai mąsto ir ką nors daro lėtai, tai jokiais būdais nėra signalas, kad jam reikalinga pagalba. Pagarbiai žvelkite į vaiko pastangas ir kantriai vertinkite tempą, kuris jūsų vaikui yra tinkamas.


2. Iš pradžių pasistenkite pagalbą suteikti patarimais, o tik po to – veiksmais.


Štai pavyzdys, padėsiantis aiškiau įsivaizduoti situaciją. Vaikas žaidžia su konstruktoriumi, bet jam nepavyksta sujungti vienos detalės su kita. Iš pradžių pasiūlykite vaikui paspausti stipriau arba patarkite pažiūrėti, ar yra kitų tos pačios spalvos kaladėlių.


Kad jaustumėtės geriau ir nekiltų pagunda tai padaryti vietoj vaiko, įsivaizduokite, kad jūsų rankos tą akimirką paprasčiausiai yra užimtos. Tik po to, jei vis dar yra būtinybė, parodykite vaikui patys, kaip susidoroti su kilusiu sunkumu. Rekomenduojama visada stengtis veiksmus derinti su juos apibūdinančiais žodžiais.


3. Padėkite vaikui užduodami pagalbinius klausimus, kurie gali būti atviri arba uždari.


Jei klausimas uždaras, jame jau pateikiamas atsakymas arba atsakymo variantas. „Tiesa, kad ši detalė tinka čia labiausiai?“ – štai uždaro klausimo pavyzdys.


Atviri klausimai skatina vaiką patį pagalvoti ir suteikia peno apmąstymams. „Kaip manai, kokia kaladėlė čia tinka labiausiai?“ – štai atviro klausimo pavyzdys.


Padėdami vaikui stenkitės dažniau pateikti atvirus klausimus, kad vaikas galėtų šiek tiek pamąstyti pats.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis