4 dalykai, kurie išveda iš kantrybės: kaip nepratrūkti ir neišsilieti ant vaikų?

Kiekviena moteris, dar prieš tapdama mama, turi šiokį tokį įsivaizdavimą, kokia ji bus motina savo mažyliui. Tačiau lūkestį būti idealia mama neretai sugriauna kasdienybė.

Mamos nenoriai apie tai garsiai kalba, tačiau susilaukus vaikelio, neretai aplanko mintys, kad "esu netikusi mama", "nieko nesugebu", "nemyliu savo vaiko". Jaunas mamas apimantis pyktis ir agresija, turi priežastis, kurias žinant, galima jų išvengti. Jūsų dėmesiui – 4 agresijos priežastys ir būdai, kaip jas pašalinti.


Nuovargis


Kiekvienai mamai pažįstamas nuovargis nuo nemiegotų naktų, nesibaigiančių buities darbų ir riboto bendravimo. Juolab nelengva toms mamoms, kurios viską turi daryti pačios, be vyro, močiučių ar auklių. Taip pat jas slegia visuomenės lūkesčiai, ką privalo daryti gera motina: maitinti vaiką, juo rūpintis, žaisti su juo, lavinti. Bet vaiką auginanti moteris yra dar ir žmona bei namų šeimininkė: ji turi tvarkyti namus, gaminti maistą ir pan. Nenuostabu, kad moterys pervargsta, joms būtina pailsėti. Tačiau ne visos moterys leidžia sau pailsėti, jos siekia viską spėti, padaryti dar tai ir šitai, o kai kurios apskritai jaučia kaltę, jei tiesiog ilsisi. Kaip pasekmė atsiranda susierzinimas, pyktis.


Ką daryti?


Pasistenkite į begalinių buities darbų sąrašą įtraukti ir privalomą poilsį. Galite skirti bent penkias-dešimt minučių per dieną arbatai, knygai, socialiniams tinklams. Įtraukite į dienotvarkę ir privalomą pasivaikščiojimą vienumoje – išeikite bent dešimčiai-penkiolikai minučių. Atkreipkite dėmesį į tai, ar daug darote už vaiką, kiek prisiimate darbų ir ar vaikui naudingas toks mamos aukojimasis? Svarbu nepamiršti, kad vaikai visko mokosi iš tėvų, įskaitant ir tai, kaip tėvai ilsisi, ar apskritai suteikia sau tokią galimybę.


Netinkamas vaikų elgesys


Ką reiškia netinkamas elgesys? Vieniems tėvams tai vaikų neklusnumas, kitiems – kaprizai ir isterijos (kurie būdingi kriziniais raidos laikotarpiais). Daugumai mamų tokiomis akimirkomis sunku įveikti savo bejėgiškumą – juk ji niekaip negali paveikti vaiko.


Ką daryti?


Be abejo, stengtis išsiaiškinti tokio elgesio priežastis.


  • Atkreipkite dėmesį į jūsų šeimoje nustatytas taisykles. Ar jos iš tiesų aiškiai apibrėžtos ir suprantamos? Labai svarbu būti nuosekliais ir nekeisti taisyklių pagal nuotaiką. Į taisyklių kaitą vaikas reaguos netinkamu elgesiu.


  • Atkreipkite dėmesį į tai, kieno jūsų šeimoje žodis yra paskutinis. Jei visi yra pavaldūs vaikui ir viskas sukasi aplink jį, jam pačiam gali kilti nerimas dėl jam patikėtos valdžios. Žinoma, jis stengsis elgtis kaip viršiausias – reiškia, jūsų neklausys. Svarbu sau priminti, kad santykiuose su vaiku suaugęs esate jūs.


  • Dažnai vaikas savo blogu elgesiu atitraukia tėvus nuo jų pačių problemų. Vaikai labai jautrūs ir dažnai savo elgesiu iškrauna mamos sukauptą įtampą ar nepasitenkinimą. Pasistenkite stebėti savo nerimą ir susitvarkyti su juo pačios.


  • Amžiaus krizės. Tokiais laikotarpiais tėvams gali prireikti daugiau kantrybės, negu įprastai. Svarbu prisiminti, kad tai laikinas raidos etapas ir jis praeis.


Prisikaupusios emocijos


Ir čia mes vėl turime mitą apie tobulus tėvus. Šis mitas byloja, kad tėvai gimus vaikui visi turi būti laimingi, o juk realybėje visi tėvai jaučia ir nepasitenkinimą, ir nusivylimą, ir susierzinimą, ir pyktį. Bet tokios emocijos gali sukelti dar ir baimę – ar aš iš tiesų gera mama, jei dabar jaučiu susierzinimą? Neigiamos emocijos kaupiasi, o tada mama nebeišlaiko ir praranda kontrolę.


Ką daryti?


Priimti faktą, kad jūs esate žmogus, o žmonės jaučia įvairias emocijas. Įvardykite tai, ką jaučiate šią akimirką. Pasistenkite suprasti, kaip tai galima būtų saugiai išreikšti. Nepamirškite, kad vaikas jaučia jūsų įtampą, bet nesupranta, kas su jumis vyksta. Taip jūs galėsite padėti jam geriau sužinoti apie jausmus, kuriuos jaučiate, ir kuriuos jis galės pastebėti ir savyje, mokės juos įvardyti. Pavyzdžiui: „aš dabar labai pykstu, man reikia pabūti vienai“.

Girdėdamas įvardytus jausmus, vaikas vėliau sugebės geriau su jais susitvarkyti.


Tėvų lūkesčiai


Jau nėštumo metu tėvai kuria planus, svajoja apie tai, koks bus jų vaikas. Kai vaikas ateina į šį pasaulį, tėvai pamato, kad visi tie lūkesčiai ir viltys, kuriuos jie siejo su vaiku, neatitinka realybės. Tai gali sukelti nusivylimą, susierzinimą, pyktį. Vaikai, pastebėję, kad neatitinka tėvų lūkesčių, gali užsidaryti, atitolti nuo jų.


Ką daryti?


Labai svarbu pradėti priimti vaiką tokį, koks jis yra, atskirti jį nuo savo lūkesčių ir svajonių. Nes kiekvienas vaikas yra asmenybė ir savo charakteriu, temperamentu, gabumais ir būdo savybėmis gali skirtis nuo mamos, tėčio, brolio ar sesės.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis