7 Motinos Teresės patarimai auginantiems vaikus

Motina Teresė – meilės, kantrybės ir švelnumo sinonimas. Nebūdama pedagogikos ir psichologijos mokslų daktare, ji trumpai ir aiškiai sugebėjo pasakyti visą tėviškos meilės esmę – kaip mylėti ir auginti vaikus, jų neskriaudžiant ir nežeminant.

Apgalvokite tai, ką sakote vaikams


Kartais tėvai su vaikais kalba spontaniškai ir visai negalvodami, kokią įtaką jų žodžiai gali turėti vaikams. Pavadinę vaiką tinginiu, kvaileliu, blogiausiu vaiku pasaulyje, mes ne tik žeminame jo orumą, bet ir programuojame jį tokiu būti.


Negąsdinkite vaikų


Jei neklausysi, atiduosiu tave vilkui. Miegok, nes atskris ragana ir pavogs tave. Kokių tik gąsdinimų nesugalvoja tėvai!.. Tokie žodžiai gali ilgam atimti iš vaiko sielos ramybę, augina jame kompleksus ir jo elgesio tinkama linkme nekoreguoja.


Būkite pavyzdžiu savo vaikui


Vaikus moko ne gražūs žodžiai ar tėvų deklaruojamos vertybės, o tai, kaip gyvena ir elgiasi jo tėvai. Savo pavyzdžiu mokykite atlaidumo, gerumo, nesavanaudiškumo, paslaugumo. Vaikai viską mato ir įsidėmi net tada, kai tėvams atrodo, kad jų niekas nemato.


Kalbėkite kaip lygus su lygiu


Kalbėdami su vaikais, pritūpkite, kad jūsų ir jo akys būtų viename lygyje. Būkite vaikui autoritetu, į kurį galima lygiuotis. Nerodykite vaikui savo silpnybių, būkite saugiu uostu, kuriame vaikas jausis ramus, laimingas.


Būkite šalia, kai vaikui jūsų reikia


Vaikui reikia emocinio ir fizinio saugumo, ir tai jis turi gauti savo namuose. Jeigu vaikas namuose mato pykčius, smurtą, melą, priklausomybių klestėjimą, jis jaučiasi nesaugus, sutrikęs ir gali pradėti maištauti. Netinkamas vaiko elgesys – pirmasis to požymis.


Nemuškite vaiko


Smurtas neatneša gėrio. Mušamas vaikas jaučia įvairius jausmus – ir bejėgiškumą, ir pyktį, ir keršto troškimą. Vaikas turi žinoti, kad jūs esate teisingi, tačiau vaikui suklydus, parodykite jam, kad esate pasirengę jam padėti, o ne taikyti smurtą. Vaikas, prieš kurį mama ar tėtis pakėlė ranką, laikui bėgant pamirš, kokia buvo to priežastis, tačiau visam gyvenimui įsimins tėčio ar mamos kupinas neapykantos akis, kurios spinduliavo ne meilę, o pyktį.


Vaikas turi pasitikėti jumis


Tai viena svarbiausių vaikų auklėjimo taisyklių. Taip, kaip Dievo mokiniai besąlygiškai jį mylėjo ir pasitikėjo, taip turėtų būti ir šeimoje. Jei tėvai besąlygiškai myli vaikus, yra jiems pavyzdys, vaikai gerbia savo tėvus, pasitiki jais ir perima jiems svarbias vertybes.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis