Ar saugu smėlio dėžėje žaisti vaikui?

Šiltuoju metų laiku vienas didžiausių vaikų džiaugsmų - smėlio dėžės. Daugiabučių namų kiemuose jos nuo ryto iki sutemų būna nutūptos mažųjų smėlio pilių architektų. Tačiau ar tai yra pakankamai saugu?

Smėlio dėžė... balkone

Trejų metų Rapolo mama šį pavasarį pasitinka atnaujinusi namų interjerą. Tiksliau, balkono. Naujos statybos bute gyvenanti šeima turi įstiklintą balkoną, ir jame nuo šio pavasario „apgyvendino"smėlio dėžę. Tiesa, ji nedidelė ir neprilygsta kiemo smėlio dėžėms, tačiau mažajam sūneliui užtenka ir tokios. Rapolo mama kriauklės formos plastikinę smėlio dėžę pirko viename prekybos centre. Kitame įsigijo pora maišų valyto ir sijoto smulkaus smėlio - ir žaidimų kampelis vaikui įrengtas.

Paklausta, kodėl įrengė tokią asmeninę smėlio dėžę sūnui ir nesinaudoja kieme esančia, moteris paaiškina taip: „Sūnus labai mėgsta žaisti smėliuku, tačiau kiemo smėlio dėžės man nepatikimos. Jos neuždengtos, smėlis nekeistas ne vienerius metus, o katės ir šunys čia atlieka gamtinius reikalus. Kantrybė trūko, kai kartą, sūnui žaidžiant kiemo smėlio dėžėje, prie šalia įrengto stalelio atsisėdęs vyras su šunimi, ėmė jam karpyti nagus... Supratau, kad pas mus smėlio dėžių paskirtis kiek kitokia, negu Vakarų šalyse, kur vaikų žaidimo aikštelės aptvertos, o šunų šeimininkai neveda čia augintinių atlikti gamtinių reikalų. Todėl nusprendžiau, kad saugią smėlio dėžę galime turėti ir namuose".

Ar visada saugios darželių smėlio dėžės?

Jeigu viešosiose smėlio dėžėse situacija beveik nevaldoma, atrodytų, lopšeliai - darželiai turėtų būti tinkamai jas paruošę sezonui. Tačiau ne visada taip yra. Štai Panevėžio visuomenės sveikatos centro specialistai patikrino 15 Panevėžio miesto ir 10 Panevėžio rajono ikimokyklinio ugdymo įstaigų smėlio dėžių. Kontrolės metu nustatyta, kad net penkios iš jų buvo neapsaugotos nuo užteršimo! Visais atvejais buvo surašyti administracinio teisės pažeidimo protokolai ir skirtos baudos.

Ikimokyklinio ugdymo įstaigų smėlio dėžes reglamentuojanti higienos norma sako, kad smėlis vaikų žaidimo dėžėse turi būti keičiamas ar atnaujinamas kasmet ir nustačius askaridžių, plaukagalvių, toksokarų kiaušinėlius. Taip pat smėlio dėžės turi būti apsaugotos nuo užteršimo ir perkasamos pagal poreikį.

Smėlio dėžėse gali slypėti pavojingas užkratas

Neprižiūrimos smėlio dėžes vaikų žaidimų aikštelėse gali kelti grėsmę sveikatai, todėl reikia atkreipti dėmesį į parazitines ligas, kurias platina šunys ir katės. Pagrindinės parazitinės ligos, kurias gali platinti naminiai gyvūnai, yra toksokarozė, echinokokozė ir toksoplazmozė. Dažniausiai pasitaikanti šunų ir kačių platinama liga Lietuvoje - toksokarozė, kurią sukelia apvaliųjų kirmėlių toksokarų lervos. Dirvožemyje toksokarų kiaušinėliai bręsta, todėl užsikrečiama nuo nešvarių, žemėtų rankų, valgant neplautas uogas, vaisius bei daržoves. Vaikai toksokaroze dažnai užsikrečia žaisdami smėlio dėžėse, žaliose vejose, kuriose yra šunų ir kačių ekskrementų.

Daugeliu atvejų liga praeina be simptomų, tačiau gali pakilti temperatūra, atsirasti sausas kosulys, dusulys. Kartais vargina pilvo skausmai, ligonį gali pykinti, išberia ir niežti odą. Migruojančių lervų gali pakliūti į akis.

Pavienių šeimų iniciatyvos nepakanka

Prieš kelerius metus, būtent Šeimos dienos proga, kuri švenčiama gegužės 15 -ąją, viešoji įstaiga „Draugiški šeimai" drauge su viena iš televizijų organizavo ypatingą akciją „Tegu vaikai žaidžia!" Akcijoje galėjo dalyvauti visi Lietuvos gyventojai su šeimomis, giminėmis ar draugais, kurie tvarkė artimiausias smėlio dėžes. Kaip sako šiandien kalbinama viena iš akcijos organizatorių Birutė Jakučionytė, tikslas buvo atkreipti dėmesį į vaikų žaidimo aikšteles ir prisidėti prie visuomeninės idėjos sutvarkyti savo kiemo ar miesto parko smėlio dėžę.

"Visai nesitikėjome, bet tada užkabinome ne vieną labai opią problemą Lietuvoje: šunys ir katės smėlio dėžėse; vaikams tragiškai mažai vietų žaidimams; gyventojų pasipiktinimas kiemuose žaidžiančiais vaikais. Tada garsiai išsakėme prašymą susirinkti savo šunų išmatas iš kiemų ir vaikų žaidimo aikštelių, taip pat nenešti iš smėlio dėžių smėlio katėms į namus kaip kraigo. Nemanau, kad kas nors iš esmės Lietuvoje pasikeitė ir šiandien. Situacija liūdna".

Kodėl gerokai atsiliekame nuo Vakarų šalių?

Šiuo metu Didžiojoje Britanijoje gyvenanti pašnekovė sako, kad lietuviams su vaikų žaidimų aikštelėmis bei smėlio dėžėmis jose lygintis su Vakarų Europos šalimis beviltiška: „Su vaikais esame daug keliavę Vokietijoje, Danijoje, Austrijoje. Man kaskart nusvirdavo rankos palyginus vaizdą Lietuvoje ir Vakarų Europoje. Londone matau tuos skirtumus kasdien. Čia daugybė parkų ir juose ilsisi, sportuoja, su vaikais žaidžia ir šunis vedžioja tūkstančiai žmonių per dieną. Visur daugybė šiukšliadėžių tik šunų išmatoms, žaidimų aikštelės vaikams didžiulės, įdomios, saugios. Ir visur tvarka.

Anglai turi, mano akimis, labai keistą madą - visus popierėlius, šiukšles meta po kojomis ir dar sako: „Aš moku, kad jas surinktų". Man sunku prie to priprasti, todėl ir mano dvimetis Teodoras dažnai renka ir neša į šiukšlių dėžę išmėtytus popierius. Bet Londone ir žavu yra tai, kad po tos tūkstantinės prisišiukšlinusios minios kitą rytą nerasi nei šapelio! Manau, kad lietuviškiems parkų prižiūrėtojams ir kiemsargiams būtų ko pasimokyti. Kita vertus, kad Lietuvos miestuose tų parkų, kur būtų galima su vaikais būti visą dieną, kur būtų saugios, aptvertos žaidimų aikštelės, kavinukė, tualetas, vystymo lenta, stadionas, treniruokliai tėra tik vienas kitas. Todėl manau, kad draugiška šeimai aplinka Lietuvoje kol kas yra kosmosas".

Kad smėlio dėžė nesusargdintų

Jeigu smėlio dėžėje žaidžia visai mažas pypliukas, būkite šalia, kad jis nekištų į burną smėlio ar kitų iškastų „gėrybių". Kiekvieną kartą po žaidimų smėlio dėžėje nuplaukite vaikui rankas. Tam pravers į mamos rankinę apdairiai įdėtas buteliukas su vandeniu arba drėgnosios servetėlės. Rodykite pavyzdį mažiesiems - niekada nešiukšlinkite viešose vietose! Pastebėję šalia vaikštantį kaimyną su keturkoju, kuris nė neketina surinkti augintinio išmatų, išdrįskite jam apie tai pasakyti. Jei yra galimybė, pasitarkite su kitais namo gyventojais, auginančiais mažus vaikus - gal bendromis pastangomis pavyks smėlio dėžę apdengti nakčiai dangčiu - taip ji bus ir saugesnė, ir švaresnė.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis