Fotografė: ar saugu feisbuke dėti savo vaikų nuotraukas?

Žurnalo „Tavo vaikas" fotografė Nendrė pataria tėvams prieš keliant vaiko nuotrauką į feisbuką ar kitus socialinius tinklus pagalvoti, ar savo pačių tokią nuotrauką jie keltų į internetą?

„Pavyzdžiui, ar dėtumėte savo nuotrauką, kaip jūs maudotės vonioje, sėdite ant klozeto, valgote išsiteplioję burną ir pan. Šiuo kriterijumi ir reikėtų vadovautis, kad vaikui kada nors vėliau nebūtų nemalonu pamatyti savo nuotrauką.

Nors nematau nieko bloga, kad tėvai viešai rodo savo vaikų nuotraukas, tačiau manau, kad jose neturėtų matytis nuogo kūdikių ar vaikų kūno. Mes niekada negalime būti tikri, kad žmonės, virtualūs mūsų draugai, nepanaudos nuotraukos kokiems nors kitiems tikslams, tik pasidžiaugti: „Koks gražus „leliukas"!" Labai nesinorėtų, kad kas nors norėdamas patenkinti, tarkime, savo seksualines fantazijas pasinaudotų vaiko nuotrauka. Apie tai kalbėti vengiama, tačiau, manau, visiškai realu, kad vaiko nuotrauka gali atsidurti netinkamo žmogaus rankose. Kaip tik dėl šių priežasčių patarčiau pasinagrinėti socialinių tinklų, tarp jų – ir feisbuko nustatymus ir rodyti vaiko nuotraukas tik konkrečiai pasirinktiems žmonėms. Tarkime, feisbuke galime sugrupuoti savus draugus į katalogus ir atskiriems katalogams leisti matyti tik tai, ką norime. Mano vaikų nuotraukas mato tik giminės ir patys artimiausi, seniausi, ištikimiausi draugai.


Mano feisbuko paskyroje nurodyta išgalvota gimimo data. Dėl saugumo, nes tai asmens kodo duomenys. Ką prarasime, nenurodę savo gimimo datos? Tik draugų sveikinimus gimtadienio proga, tačiau tikri draugai ir be socialinio tinklo prisimena datą ir pasveikina.


Taip pat patarčiau viešai nesidalyti informacija, kokiame universitete mokėtės, nenurodyti gyvenamosios vietos, namų adreso, nes tai duomenys, pagal kuriuos labai norint galima „atkapstyti" žmogų. Jeigu išvykstu į kelionę, nuotraukų nei prieš, nei iš pačios kelionės nekeliu. Tik grįžusi namo parodau, kaip buvo smagu. Kelionės nuotraukos rodo, kad jūsų namai liko tušti: „Eikite ir vokite!"


Fotografė: „Patarčiau viešai nesidalyti informacija, kokiame universitete mokėtės, nenurodyti gyvenamosios vietos, namų adreso, nes tai duomenys, pagal kuriuos labai norint galima „atkapstyti
Fotografė: „Patarčiau viešai nesidalyti informacija, kokiame universitete mokėtės, nenurodyti gyvenamosios vietos, namų adreso, nes tai duomenys, pagal kuriuos labai norint galima „atkapstyti
Vida Press


Feisbukas yra tam tikra žaidimo forma. Kaip vaikus mokome žaisti saugiai, taip ir mes išmokime tai daryti saugiai, bet linksmai – ir su malonumu.


„Nužiūrėjimu" netikiu, nors man nepatinka, kai įvairūs burtininkai ir raganiai per TV buria iš žmonių nuotraukų jų gyvenimą. Tikiu SAVO žodžių ir minčių galia. Kuo tikime, ką kalbame, tai ir atsitinka. Kokią programą aš sau įrašau, taip ir gyvenu. Jeigu visur matau „blogas" akis, na, tai „blogos" akys mano vaiką ir „nužiūrėjo", jeigu matau besišypsančius veidus, tai mano vaiku visi tik ir džiaugiasi. Paprasta.


Dar klaidžioja informacija, kad per feisbuką gali pagrobti jūsų vaiką. Man atrodo, žaidimų aikštelėje ir lengviau, ir greičiau, ir paprasčiau vaiką pagrobti, nei vargti per feisbuką."


Feisbuko pamokos

„Kartą nufotografavau savo du sūnus, sulipusius į skalbinių džiovyklę, ir nuotrauką įkėliau į feisbuką. Aš juk žinojau, kokiomis aplinkybėmis jie ten atsidūrė ir kad jiems buvo visiškai saugu. Iš poros žmonių sulaukiau priekaišto, kad nesaugiai elgiuosi su vaikais. Po kurio laiko netyčia aptikau informaciją, kad kažkurioje užsienio šalyje dėl labai panašios nuotraukos, parodytos per feisbuką, mamą paskundė vaikų teisių tarnybai.

Patarčiau ir apie tai pagalvoti, nekelti tokių nuotraukų, kurios gali „įjungti" kieno nors lakią vaizduotę: „O jeigu nukris, užsidarys, užsirakins....." Aš apie tai nepagalvojau, o juk galėjau šią nuotrauką pasilikti asmeniniame archyve. Žinau atvejį, kai vieną fotografę žmonės užsipuolė dėl nesaugumo, kai ji įdėjo nuotrauką, kurioje tėtis, jos vyras, žaisdamas savo vaiką mėto į viršų."

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis