Jei nenorite kaprizų ir agresijos, nerenkite vaikų šios spalvos rūbais

Spalvų terapija - tai vienas iš būdų, kuriuo galima koreguoti vaiko psichoemocinę būseną spalvų pagalba.

Spalvų terapija - kas tai?

Nuo senų laikų spalvos yra suskirstytos į "šiltas" ir "šaltas". Žinoma, kad raudona spalva sužadina jausmus, mėlyna padeda sutelkti mąstymą, o smėlio spalva ramina.

Jeigu vaikas hiperaktyvus arba priešingai per daug pasyvus, tai galima pakoreguoti teisingai parinkus spalvų tonus vaiko kambario interjerui. Kita vertus, tam tikrų spalvų daiktų naudojimas interjere tik maža dalis to, kuo gali būti naudinga spalvų terapija.

Psichologai sėkmingai taiko spalvų terapiją analizuodami ir koreguodami vaikų baimes ir paslėptas neurozes. Analizės metu psichologas pasiūlo vaikui spalvotais pieštukais nupiešti keletą piešinių, vėliau, atsižvelgęs į spalvų gamą, specialistas pastebi problemas, kurias reikia koreguoti.

Be abejo, spalvų terapija plačiai taikoma ir kasdieniniame gyvenime bei namuose. Pavyzdžiui, jei atsikėlęs ryte jūsų vaikas vangus, niekaip negali galutinai atsibusti, aprenkite jį šiltų spalvų drabužiais. Tai padės vaikui žvaliai nusiteikti jau pačioje dienos pradžioje.

Spalvų terapija ir vaiko kambario interjeras

Maži vaikai labai jautrūs, jų vidinis pasaulis trapus ir lengvai pažeidžiamas, todėl jie reikalauja iš aplinkinių ypatingos priežiūros. Būtent suaugusieji sukuria visus patogumus, mikroklimatą ir nuotaiką šeimoje, kuri turi įtakos vaiko emocinei būklei. Visų pirma, labai svarbus yra vaiko kambario interjeras, nes mažylis leidžia daug laiko savo kambaryje. Spalvų terapija skiria ypatingą dėmesį psichologiniams sprendimams vaiko kambaryje, dėl to ji yra labai svarbi.

Kambarių spalviniam apipavidalinimui tiek psichologai, tiek dizaineriai pataria rinktis šiltų tonų gamą. Tapetai, baldai, patalynė turi būti šviesių, "minkštų" atspalvių. Pavyzdžiui, naudokite smėlio, kreminės, šviesiai mėlynos spalvos gamą. Anot psichologų, šie atspalviai teigiamai veikia vaiko nervų sistemą, ramina, padeda geriau miegoti.

Vida Press

Jaukumo bei šilumos jausmą namuose sukurti padeda ir oranžinė spalva. Psichologų teigimu, "apelsininė" spalva bus tiesiog nepakeičiama šaltuoju metų laiku, kada dienos trumpesnės ir niūrus oras mažai džiugina. Įsigykite ryškių oranžinių detalių ir išdėstykite juos kambaryje. Psichologai teigia, kad tokie daiktai kaip pagalvė ant sofos, naujas žaislas ar kvapnieji mandarinai vaisių vazoje padeda sukurti teigiamą nuotaiką!

Vaikučiams, kurie bijo miegoti tamsoje, padėtų speciali naktinė lemputė. Jos minkšta, išsklaidyta šviesa (pavyzdžiui, mėlyna, kuri ramina, arba švelni geltona) nukreips vaiko dėmesį nuo neramių minčių ir jis greičiau užmigs. Tai yra pačios paprasčiausios sritys, kur namų sąlygomis galima panaudoti spalvų terapiją.

Spalvų terapija ir vaiko drabužiai

Tikriausiai jūs pastebėjote, kad vaikiškų drabužių gamintojai savo produkcijose renkasi šviesių spalvų atspalvius. Labai retai kūdikio marškinėliai ir šliaužtinukai būna ryškiai mėlyni (elektriniai) ar rėkiančios geltonos spalvos. Greičiausiai dėl to, kad pagal spalvų terapijos reikalavimus, reikia būti labai atsargiems su ryškiomis spalvomis (raudona, oranžinė), todėl, kad šių spalvų perteklius (drabužiai, užuolaidos kambaryje, lovatiesė) gali sukelti agresijos ir susierzinimo priepuolius. Anot psichologų, saikingas šių spalvų naudojimas gali suteikti vaikui naujų jėgų antplūdį, energijos, pasitikėjimo savo jėgomis bei pakelti mažyliui nuotaiką, o pernelyg daug šios spalvos sukelia nepageidaujamą poveikį.

Shutterstock

Spalvų terapija ir vaiko kaprizai

Jeigu susiduriate su problema, kaip pamaitinti mažai valgantį vaiką, psichologai pataria nupirkti mažyliui smagų raudono arba oranžinio atspalvio vaikiškų indų rinkinį. Šios spalvos sužadina apetitą ir jūs maloniai nustebsite, su kokiu pasimėgavimu vaikas tiesiog "nušluos" maistą nuo lėkštės.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis