Jokiu būdu nedėkite šių nuotraukų į feisbuką

Auginantys vaikus tėvai neretai publikuoja vaikų nuotraukas socialiniuose tinkluose, net negalvodami, ar to iš tiesų reikia.

Tėvai savo sprendimą viešinti vaikų nuotraukas internete grindžia keliais argumentais. Neretai šeimos ir giminės gyvena skirtingose šalyse, todėl nuotraukos socialiniuose tinkluose yra galimybė pasidalinti naujienomis, kaip auga vaikai.


Tėvai argumentuoja, kad socialiniai tinklai turi tam tikras privatumo nuostatas, todėl publikuojant vaikų nuotraukas, galima padaryti taip, kad jas matytų tik tie žmonės, kurie yra draugų rate arba apskritai, nurodyti konkrečius žmones, kurie tai gali matyti.


Jei tėvai kruopščiai apgalvoja, kokias vaikų nuotraukas viešins, ir ar tai turės kokių pasekmių, viskas gerai. Tačiau tikrai ne visi tėvai yra tokie atsakingi.


Kokių nuotraukų nedera viešinti feisbuke?


Kitų vaikų nuotraukų


Jeigu jau norite parodyti, kaip jūsų atžala švenčia gimtadienį su draugais, sėdi teatre, šoka baletą ar žaidžia vaikų žaidimų aikštelėje, padarykite taip, kad nuotraukoje nebūtų kitų vaikų. Arba būtinai atsiklauskite šių vaikų tėvų, ar jie neprieštarauja, kad jų vaikų nuotraukos bus viešai prieinamos internete.


Nuotraukų su asmeninio pobūdžio informacija


Vaiko vardas ir pavardė, gimimo metai, namų adresas, darželis, kurį jis lanko, mokyklos pavadinimas ir kita asmeninio pobūdžio informacija turi būti tabu.


Nuogų vaikų nuotraukų


Savi vaikai mieli yra visada - ir kai žengia pirmąjį žingsnį, ir kai miega, ir kai nuogi pirmą kartą maudosi jūroje. Tačiau tokios akimirkos turi likti jūsų šeimos nuotraukų albume. Nepublikuokite savo nuogų vaikų nuotraukų, tai išties netaktiška.


Nuotraukų be vaikų atsiklausimo


Mėnesio kūdikis ar dvejų metų vaikas nėra pajėgus duoti leidimą jums viešinti jo nuotraukas. Šiuo atveju atsakomybę už sprendimą priimate jūs. Tačiau kai vaikas paauga, būtinai atsiklauskite jo leidimo. Buvo atliktas tyrimas, kurio metu paaugliai buvo apklausiami apie naujųjų technologijų naudojimo taisykles šeimoje. Paaugliai nurodė, kad vienas iš labiausiai juos erzinančių dalykų yra tai, kad tėvai socialiniuose tinkluose be atsiklausimo ir leidimo publikuoja jų nuotraukas.


Neetiškas nuotraukų kontekstas


Nerekomenduojama publikuoti tokias nuotraukas, kuriose vaikas yra bejėgiškos būsenos - apsvaigęs po operacijos metu patirtos narkozės, vemiantis, sėdintis ant naktipuodžio ir panašiai. Socialiniuose tinkluose jau yra buvę atvejų, kai tėvai sulaukia atitinkamų tarnybų vizitų po to, kai nufotografuoja savo vaikus, įkištus į skalbimo mašinas, ir pan.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis