Ką jaunos mamos nori pasakyti savo vaikų močiutėms, bet nedrįsta

Laimingi vaikai, kurie turi galimybę bendrauti su seneliais, mokytis iš jų, perimti gyvenimiškąją patirtį ir kurti kiek kitokius santykius, negu su tėvais. Tačiau jauni tėvai pastebi, kad vyresnioji karta ne visada pritaria jų požiūriui į vaiko auginimą ir auklėjimą.

Jūsų dėmesiui - 9 dalykai, kuriuos jauni tėvai norėtų išsakyti močiutėms ir seneliams, bet ne visad išdrįsta.


Nepermaitinkite


Svečiavimasis pas močiutę neretai iš karto asocijuojasi su kalnais maisto. Blynai, blynukai, blyneliai... Sriuba, kotletukai ir desertas... Močiutės tikrai nepraleis progos pamaitinti anūkų iš širdies. Neretai jų manymu, sveikas vaikas yra toks, kuriam pūpso apvalūs ir raudoni žandukai, o jis nuolat kažką užkandžiauja.


Neverskite valgyti


Kai kurioms mamoms sunku išmokti laikytis taisyklės „Nenori - nevalgyk", o močiutėms tai visiška katastrofa. Jeigu vaikas nesuvalgė trijų patiekalų pietums, močiutė nenusiramins tol, kol su dainomis ir šokiais šiaip ne taip sumaitins vaikui lėkštę. Kai kurios močiutės vis dar laikosi taisyklės „Kol lėkštė nebus tuščia, nuo stalo nenueisi". Tai nėra tinkama praktika ir ji nepadeda vaikui formuoti gerų mitybos įgūdžių.


Neprirenkite per daug


Močiutėms, kurios linkusios vaikus prirengti taip, lyg jie susiruošė į Šiaurės ašigalį, vertėtų atsiminti, kad maži vaikai lauke daug juda, todėl perkaitimo rizika jiems yra didesnė, negu peršalimo. Einant į lauką protingiausia vaiką rengti svogūno principu - sluoksniuoti kelis rūbus, kad prireikus būtų galima vieną ar kitą nurengti. Dar viena nerašyta taisyklė, kurios laikosi tėvai: vaiką reikia rengti taip, kaip tą dieną rengiasi suaugusysis, tik vienu rūbu daugiau.


Nebijoti naujovių


Buteliukų ir čiulptukų sterilizatorius, vaizdo auklė, per atstumą kūno temperatūrą matuojantis termometras, inhaliatorius, oro jonizatorius - šie ir kiti prietaisai šiuolaikinei mamai palengvina gyvenimą. Nereikia jų bijoti ir vengti. Kaip ir žaislai, kuriuos šiandien mėgsta mažieji - jei berniukas svajoja apie transformerį, o mergaitė - apie lėlę monstrę, močiutei neverta skaityti vaikams pamokslų, kokia tai nesąmonė, ir kuo žaisdavo vaikai jos jaunystėje.


Leiskite laisvai judėti


Šiandieninių vaikų problema - fizinio aktyvumo trūkumas. Kur, jei ne pas močiutę kaime, jie gali nevaržomi lakstyti po pievas ir karstytis po medžius. Jei tik yra galimybė, suteikite vaikams progą kuo daugiau būti gryname ore ir lavinti fizinius įgūdžius.


Priimkite visas vaiko emocijas


Vaikai turi teisę reikšti visas savo emocijas - ir teigiamas, ir neigiamas. Suaugusiųjų užduotis - priimti jas. Vaikas gali būti ir liūdnas, ir piktas, ir sutrikęs. Tai, kad vaikas krenta vidury prekybos centro, nereiškia, kad jūs esate bloga močiutė, tai reiškia, kad vaiką (dėl nuovargio, triukšmo ir kitų priežasčių) apėmė daug emocijų, su kuriomis jis nemoka tinkamai susidoroti ir reaguoja pykčio ar isterijos proveržiu.


Priimkite vaiką tokį, koks jis yra


Kiekvienas vaikas yra asmenybė, kurios nereikia lyginti su kaimynų ar giminaičių vaiku. Jei kaimynų Jonukas mėgsta valgyti burokėlių sriubą ir valandą vienas dėlioja dėliones, nereiškia, kad ir jūsų anūkas toks turi būti. Visi vaikai yra skirtingi, ir tai labai gerai. Priimkite vaiką tokį, koks jis yra, mylėkite net ir tada, kai jis netinkamai pasielgia.


Neperlepinkite


Net jei anūkus matote pakankamai retai, tai nereiškia, kad jie pas jus gali elgtis bet kaip, ir jūs jiems viską leisite. Kilogramai saldainių, bulvių traškučių, kurių neleidžia tėvai - nereikėtų tokiais būdais pelnyti anūkų meilės. Jeigu savo šeimoje vaikai laikosi taisyklės per dieną prie televizoriaus praleisti ne daugiau kaip valandą, tegul tai galioja ir senelių namuose.


Būkite viena komanda su vaiko tėvais


Kiekviena šeima turi nusistačiusi jiems priimtiną vaiko auklėjimo planą, negriaukite jo. Nežeminkite tėvų autoriteto vaiko akyse. Suaugusieji turi sutarti dėl svarbiausių auklėjimo taisyklių - ne tik tėtis ir mama, bet ir tėvai su seneliais. Ypač jeigu vaikai pas senelius vieši ilgesnį laiką, negu vieną ar dvi dienas.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis