Kaip atskirti kokybišką žaislą vaikui nuo tokio, kuris gali būti netgi pavojingas

Kiekvieną dieną mūsų vaikai susiduria su įvairiausiais produktais, apie kurių galimą pavojų mažiesiems dažnai net nesusimąstome.

Nelaimingų atsitikimų gali kilti ne tik naudojant vaikams neskirtus produktus, kartais pavojus tyko ir specialiai vaikams pagamintuose žaisluose.

Siekdama apsaugoti mūsų mažuosius vartotojus nuo galimų pavojų, Valstybinė vartotojų teisių apsaugos tarnyba primena tėveliams, kaip tinkamai įvertinti tam tikrų produktų keliamą riziką vaikams ir išvengti nelaimių.

Produktų vaikams saugos vadovas

Sveikatos mokymo ir ligų prevencijos centro parengtame vadove „Produktų vaikams saugos vadovas. Potencialiai pavojingi produktai" pateikiama išsami informacija bei konkretūs pavyzdžiai apie net 26 potencialiai vaikams pavojingus produktus, nurodomos galimos šių produktų rizikos, pateikiami patarimai, kaip išsirinkti tinkamus ir saugius produktus, kaip juos saugiai naudoti bei nurodomi aprašomų produktų saugos reikalavimai.

Organizatorių archyvas

Atsisiųsti vadovą galite čia.

Patarimai renkantis žaislus

Žaislai gali būti pavojingi vaikams tiek dėl jų gamybai panaudotų netinkamų medžiagų, tiek dėl netinkamos konstrukcijos ar netinkamo naudojimo, taip pat vyresnio amžiaus vaikams perkami žaislai gali būti pavojingi jaunesniems jų broliams ir seserims.

Pateikiame kelis svarbiausius patarimus, į ką svarbu atkreipti dėmesį renkantis žaislus:

- Informacija apie žaislą. Perkant žaislą svarbu perskaityti ženklinimo etiketę, žaislo surinkimo, naudojimo instrukciją, saugos patarimus, bei įvertinti, ar žaislas tiks vaikui pagal amžių. Prie surenkamų ar sudėtingos konstrukcijos žaislų turi būti pridedamos naudojimo instrukcijos, kurios privalo aiškiai atkreipti vartotojų dėmesį į pavojus, kurie atsiranda žaidžiant su žaislais, ir būdus tų pavojų išvengti.

Taip pat reikėtų atkreipti dėmesį, ar etiketėse esanti įspėjamoji informacija neįpareigoja tėvų ar vaikų prižiūrėtojų stebėti žaidžiantį vaiką. Jei žaislas nėra paženklintas valstybine kalba, vertėtų jo nepirkti.

- Žaislai vaikams iki 3 metų. Žaislai vaikams iki 3 metų turėtų būti pagaminti iš švarių, lengvai valomų medžiagų, o jų detalės neturi turėti aštrių šerpetų, briaunų, smaigalių, kad vaikas nesusižeistų. Barškučių korpusas turi būti tvirtas ir nesudužti ant jo užlipus arba jį daužant, pavyzdžiui, į lovelės kraštus.

Svarbu įsitikinti, kad barškučių ir sukučių konstrukcijoje nebūtų lengvai nuplėšiamų smulkių detalių, kuriomis vaikas galėtų užspringti. Tempiamų žaislų virvelės gale neturi būti detalės galinčios padėti virvelei sudaryti kilpą, kas gali sukelti pasismaugimo pavojų.

- Elektroniniai žaislai. Elektroniniai žaislai turi būti pagaminti taip, kad būtų maitinami iš baterijų, kurių įtampa neviršija 24 V. Žaislų skirtų jaunesniems kaip 3 metų vaikams, kurie gali seilėti žaislą, baterijos turi būti apsaugotos.

Jos turi būti žaislo viduje arba įdėtos į dėžutę, kurios dangtis gali būti atidarytas tiktai naudojant įrankį arba vienu metu atliekant mažiausiai du nepriklausomus judesius (laikoma, kad maži vaikai vienu metu negali atlikti dviejų nepriklausomų judesių).

Kilus įtarimų, kad produktas yra nesaugus, reikėtų kreiptis į Valstybinę vartotojų teisių apsaugos tarnybą, nurodant kur, kada ir koks produktas įsigytas, kokie pavojai pastebėti bei, pageidautina, pridėti produkto, pakuotės ir ženklinimo nuotraukas.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis