Kaip pasakyti vaikui, kad jį mylite, neištariant AŠ TAVE MYLIU

"Mylėkite vaikus, ir viskas bus gerai", - dažnai girdime sakant tokį patarimą. Tačiau kas iš tiesų yra toji meilė, ir kaip ją parodyti vaikui?

Apkabinti, bučiuoti, sakyti, kad myli? Šiame straipsnyje apžvelgsime paprastus būdus, kaip kasdienybėje parodyti vaikams, kad juos iš tiesų mylite.


Mamos meilė vaikams suteikia sparnus


Taip, jie kartais namuose sukelia tokį chaosą, kad atrodo, jog tuoj nulėks namo stogas; jie krenta prekybos centre ant grindų, prašydami čiulpinuko, nors pirkinių dėžėje jau yra jiems skirti šokoladiniai batonėliai, sausainiai ir vafliai. Tačiau nepaisant visko, mes mylime savo vaikus. Mylime, bet ar visada jiems tai parodome?


Stresas, laiko trūkumas ir kasdienė rutina - tai pagrindiniai veiksniai, kurie trukdo mums parodyti vaikams meilę. Pasakyti „Aš tave myliu" neužtenka, reikia, kad vaikas iš tiesų jaustųsi mylimas. Siūlome keletą kasdieniškų situacijų, kaip galima vaikui parodyti savo meilę, kad jis žinotų, jog mama ir tėtis jį išties myli.


Ritualai


Laikymasis tam tikrų ritualų gali užimti labai nedaug laiko, vos kelias minutes, tačiau jie labai svarbūs vaikui. Bendri pusryčiai arba vakarienė, pasaka prieš miegą, kiekvieną savaitgalį pasivaikščiojimas po parką – tai gali būti bet kokia jums patinkanti bendra veikla, kurią norėsis kartoti dar ir dar. Eidami iš darželio namo galite žaisti vieną ir tą patį žaidimą, deklamuoti vieną ir tą patį eilėraštį – ritualai patinka vaikams.


Lietimas, glostymas, mylavimas


Vaikams fizinio kontakto su tėvais, artumo reikia ne mažiau, negu sveiko maisto ir švarios patalynės. Tai vaikui suteikia saugumą, jie jaučiasi mylimi ir apsaugoti. Suraskite tam laiko, pasistenkite anksčiau atsikelti patys, kad galėtumėte bučiniu ar kutenimu pažadinti vaikus. Tai geriausia dienos pradžia, kokia tik gali būti.


Laikas, skirtas tik vaikui


Jei auginate ne vieną, o kelis vaikus, tai gali būti sudėtinga, tačiau tikrai labai veiksminga – rasti laiko pabūti su kiekvienu vaiku atskirai, skirti dėmesį tik jam vienam, išklausyti, kuo jis dabar gyvena, kas jį neramina, o kuo jis džiaugiasi.


Siurprizai ir staigmenos


Įsivaizduokite tokią situaciją, kad išeinate iš darbo, o apačioje jūsų laukia mylimas vyras su gėlių puokšte bei pasiūlymu valandą pasilepinti SPA. Gražu? Taip, ir miela. Pasistenkite ir jūs surengti siurprizą vaikams. Tai nebūtinai turi būti brangiai kainuojančios pramogos. Kodėl jums savaitgalį nesusipakavus pietų ir nesurengus pikniko prie ežero, upės ar parke? Arba surengus su vaikais pagalvių karo? Kas galėtų nustebinti jūsų vaikus, priklauso nuo jų amžiaus, ir net neabejojame, kad ilgai galvoti, ką čia smagaus iškrėtus visiems, nereiks.


„Myliu tave"


Kada paskutinį kartą sakėte tai savo paaugliui? Kada jį pagyrėte, paskatinote gražiais žodžiais? Atkreipkite dėmesį į tai, kiek kartų jūs vaikui sakote „ne", kiek kartų kritikuojate ir baudžiate, o kiek kartų apdovanojate jį meile? Raštelį „Aš tave myliu" galima siųsti ne tik mylimajam jaunystėje, bet ir, pavyzdžiui, įdėti jį savo vaikui į mokyklinę kuprinę.


Skirkite pakankamai laiko savo poreikiams


Kai mylėsi save, tada galėsi mylėti ir kitus. Nepatenkinti savo poreikiai, nuolatinis stresas ir nepasitenkinimas namuose būna jaučiamas net ir tada, kai to garsiai nepasakote. Vaikai it maži sugertukai, mokantys be žodžių atpažinti tėvų nuotaikas.


Patarimai, jeigu jaučiatės išsunkta ir nepajėgi rodyti meilės:


- Vaikai išveda mus iš kantrybės pasielgdami netinkamai, tačiau tokiu atveju prisiminkite patarimą atskirti netinkamą vaiko elgesį nuo jo vaiko. Ne vaikas yra blogas, o jo elgesys tuo momentu nebuvo tinkamas. Fizinės bausmės - ne išeitis. Pasistenkite vaikui aiškiai parodyti, kad jums nepatinka. Įvardinkite priežastį, tačiau ne taip: "Tu ir vėl vėluoji pareiti", "Tu niekada neišmoksi susitvarkyti, kad ir kiek tau besakyčiau". Verčiau sakykite informaciją nuo savęs: „Man nepatinka, kad parėjai namo per vėlai", „Esu pikta, nes tu nesusitvarkei savo žaislų". Labai svarbi jūsų tinkama reakcija į nepageidautiną vaiko elgesį.


- Nesiekite būti tobula mama, užtenka būti „pakankamai gera" mama. Kai kurios moterys yra perfekcionistės, siekiančios tobulumo visur - darbe, namuose, auklėjant vaikus. Paklauskite savęs, kas jums yra svarbiausia auklėjant vaikus? Ar ne per daug reikalaujate iš jų ir iš savęs? Klaidos suteikia galimybę pasimokyti iš jų ir žengti į priekį. Vaikams reikia ne neklystančių tėvų, o normalių, žemiškų tėvų, kurie suklysta, moka pripažinti tai padarę ir geba pasimokyti iš klaidų.


- Jeigu jaučiatės, kad priėjote liepto galą, nepavyksta tvardytis, ir vaikai tai jaučia, tai yra ženklas, kad reikia ieškoti pagalbos. Padėti gali atviras pokalbis su artimu žmogumi, bendravimas su panašiai besijaučiančiomis moterimis mamų grupėse, psichologo konsultacija.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis