Kokias sveikas vaišes paruošti vaiko gimtadieniui: specialistės patarimai

Šių dienų gimtadienio puotos ištaigingos. Samdomi stalo dekoratoriai, tortai užsakomi iki šventės likus 3 mėnesiams, gimtadienius veda personažai. Viskas labai gražu, bet, mitybos specialistės Ramintos Bogušienės vertinimu, tėveliams daugiau rūpi šventės išorė, o ne turinys.
© Vida Press

Atsisiųskite mobiliąją programėlę

Daugelis tėvelių sako: „Gimtadienis – tik vieną kartą metuose, tegul jis būna įspūdingas. O kokios gražios bus nuotraukos!.." Bet ką daryti, jei į tokius gimtadienius einama kelis kartus per mėnesį? Tai tampa ne reta švente, bet kone kasdienybe. Ar nemanote, kad tokios blizgančios, pigiais riebalais dvelkiančios, sintetiniais tortais ir cukraus paklodėmis dekoruotos šventės pakenks vaikų sveikatai?

Saldumynuose dažnai sutinkami dažikliai oranžinis geltonasis (E 110), chinolino geltonasis (E104), karmoisinas (E 122), raudonasis dažiklis (Allura Red) (E 129), tartrazinas (E102) ir raudonasis ponso dažiklis 4R (E 124), kurių net etiketėse privaloma nurodyti: „Dažikliai gali neigiamai paveikti vaikų aktyvumą ir dėmesį".

Prieš gerus metus vyresnioji dukrytė, grįžusi iš draugės gimtadienio, pasakė: „Mama, jie nieko nežino apie sveikatos šaltinius, būk gera, pamokyk juos." Nustebau išgirdusi tokius žodžius ir pradėjau domėtis vaikų gimtadienių turiniu: koks maistas patiekiamas, kokie saldumynai dominuoja. Iš tikrųjų po tokių švenčių mažamečiai tampa irzlesni, piktesni, sutrinka virškinimas, jie ima prasčiau jaustis. Ar tikrai neįmanoma apsieiti be ištaigingų tortų, prikimštų pigaus rafinuoto cukraus ir riebalų, gal net transriebalų, kurių Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) apskritai rekomenduoja vengti. Savo ir svečių vaikų nebevaišinkime prastais, bet blizgančiais skanumynais.

Kokį pavyzdį rodome atžaloms? Auginame vartotojišką ir materialumą vertinančią kartą. Tokiais gardumynais perduodame ne meilę, ne rūpestį ir net ne džiaugsmą, bet tuščią blizgesį ir dirbtinę laimę.

Geriau iš širdies ir su begaline meile kurkime šventę – gal ir kuklesnę, bet prasmingesnę ir sveikatai palankesnę.

Tortas – iš visos Mendelejevo lentelės junginių?

Žinoma, vaiko gimtadienis vyksta vieną kartą metuose. Tiesa ir tai, kad nebūtinai turi būti labai sveikuoliškas. Bet per tokias šventes mažamečius galime mokyti sveikatai palankios mitybos pagrindų ir vaišinti kokybiškais, su meile pagamintais skanumynais.

Nepriimkite asmeniškai, bet turiu pasakyti, kad daugelis tėvelių persistengia: vaikui iki 3 metų neduoda kokybiško juodojo šokolado, nes taip kažkur skaitė, kad sukelia alerginius susirgimus, galbūt aktyvumą. O gimtadieniui užsako tortą ne iš vaivorykštės spalvų vaisių, bet iš visos Mendelejevo lentelės junginių. Šokoladas mažamečiui draudžiamas, o minėtas konditerijos „šedevras" – galimas? Jūs turbūt juokaujate. Kur tikro šokolado nauda ir kur iš tolo tviskančio sintetinio gaminio žala? Taip ir ugdome valgytojus, turinčius „rafinuotą" skonį, kuriems aukščiausia kokybė yra rafinuoti miltai, rafinuotas aliejus ir rafinuotas cukrus. Juk tai „gryni" produktai. Tokius valgydami patys jaučiasi rafinuoti ir nesvarbu, kad tai – „tuščios" kalorijos. Ar tokią kartą norime matyti ir ateityje?

Jau nekalbu apie vadinamąjį vaikišką šampaną, pasitaiko jų net ekologiškų, kurį nupirkę siunčiame aiškią žinutę: „Kol vaikai, gerkite vaikiškus gėrimus, paskui – su laipsniais". Ir taip iš kartos į kartą perduodame žalingus įpročius kaip normalų dalyką.

Keptos kriaušės – puikus desertas

Rekomenduoju sveikatai palankesniam vaiko gimtadieniui gamtoje ar šeimos piknikui grilyje kepti vištienos blauzdeles be odelės su prieskoninėmis žolelėmis, lašišą folijoje (citrinos sultys, prieskoninės žolelės, truputis medaus), daržoves folijoje (morkų, moliūgo, cukinijos griežinėlius) su sezamų sėklomis, druska, prieskoninėmis žolelėmis ir alyvuogių aliejumi. Kepti folijoje taip pat galima kriaušes ir persikus su čiobreliais, medumi ir sviestu, tai bus puikus desertas.

Kokias sveikas vaišes paruošti vaiko gimtadieniui: specialistės patarimai
Keptos kriaušės folijoje.
© Asmeninio albumo nuotr.

Prie vištienos ir žuvies tiekite šviežias ir sezonines daržoves (agurkus, pomidorus, špinatus). Užkandžiams tinka sumuštiniai iš viso grūdo bandelių, trapučių su avokadų ir avinžirnių užtepėlėmis, šviežiais pomidorais ir bazilikais. Ant užkandžių stalo taip pat dėkite sūrio lazdelių ir alyvuogių vėrinukų – ne tik gardu, sveikatai palanku, bet ir gražu.

Vietoje vaikiško šampano, saldžių gėrimų geriausiai rinktis vandenį, šviežiai spaustas obuolių ir morkų sultis arba sveikatai palankesnius augalinius kokteilius.

O kur dar keksiukai, paruošti ne iš rafinuoto cukraus ir kvietinių miltų, bet iš natūraliai saldžių šviežių ir džiovintų vaisių bei uogų, avižinių dribsnių, bolivinių balandų sėklų ar sorų kruopų. Taip pat patariame išmėginti grikių ir kukurūzų miltus. Kiaušinių į tešlą galite nemušti. Juos keiskite bananais. Ir karvės pieno galite atsisakyti. Vien iš augalinių produktų iškepti keksiukai būna ne tik skanūs, bet ir sveikatai palankūs.

O gimtadienio svarbiausias akcentas – tortas – gali būti ne tik skanus, bet gausiai skaidulinėmis medžiagomis ir vitaminais turtingas – morkų ir grikių miltų tortas su maskarponės sūrio ir šviežios citrinos sulčių pertepimu, papuoštas šviežiomis morkomis ir baziliku.

R. Bogušienė pateikia keletą idėjų sveikesniam ir įdomesniam vaikų gimtadieniui.

Širdutės formos keksiukai*

Masei:

2 stiklinės kukurūzų miltų,

Arbatinis šaukštelis kepimo miltelių,

žiupsnelis ciberžolės,

2 kiaušiniai,

100 ml tyro alyvuogių aliejau (tinkamo kepti),

4 šaukštai nerafinuoto cukranendrių cukraus,

0.7 stiklinės kokosų drožlių,

1 stiklinė vandens (apie 80 0C temperatūros).

Įdarui

bananų (pagal skonį).

Papuošti

dygliuotojo ožerškio uogų (pagal skonį).

Gaminimo eiga:

  1. Nedideliame dubenėlyje sumaišykite kukurūzų miltus, kepimo miltelius ir ciberžolę.

  2. Kitame inde išsukite kiaušinius, aliejų ir cukrų.

  3. Į trečią dubenį supilkite vandenį, stiklinę kokosų drožlių ir gerai išplakite.

  4. Susidariusį kokosų pieną nupilkite į indą su kiaušiniais ir aliejumi.

  5. Gautą masę supilkite į miltų mišinį.

  6. Galiausiai įmaišykite likusias kokosų drožles.

  7. Pusę ruošinio supilkite į širdelės formos kepimo formą, sukrėskite banano gabaliukus ir paskleiskite likusią tešlą.

  8. Kepkite iki 170 0C įkaitintoje orkaitėje 15–20 min.

  9. Ištraukę palaukite, kol atauš ir apibarstykite dygliuotojo ožerškio uogomis.

*Keksiukai yra be pieno, su kokybiškais riebalais, nedideliu kiekiu cukraus, be glitimo. Ciberžolė pasižymi priešuždegiminėmis ir antioksidacinėmis savybėmis.

Sveikatai palankesni keksiukai*

Masei:

0,5 puodelio sutrintų sunokusių bananų,

1,5 puodelio miltų (sumaišiau grikių, viso grūdo speltų ir šiek tiek avižinių miltų),

0,25 arbatinio šaukštelio sodos,

arbatinis šaukštelis kepimo miltelių,

žiupsnelis Himalajų druskos,

4 šaukštai kokosų žiedų cukraus (gali būti kitas nerafinuotas cukrus),

šiek tiek cinamono,

trečdalis puodelio alyvuogių aliejaus,

stiklinė vandens

arbatinis šaukštelis vanilės.

Įdarui ir papuošti

šviežių uogų (aviečių, šilauogių),

griežinėliais supjaustytas bananas.

sezamų sėklų.

Gaminimo eiga

  1. Bananus sutrinkite iki tąsios vientisos masės.

  2. Dideliame inde sumaišykite miltus, kepimo miltelius, sodą, druską ir cukrų.

  3. Mažesniame inde išsukite aliejų, vandenį, prieskonius ir trintus bananus.

  4. Iš lėto į miltus supilkite bananų masę ir švelniai išmaišykite.

  5. Į kiekvieną formelę įkrėskite po šaukštą tešlos, sudėkite uogas, banano griežinėlius (jei norite). Ant viršaus supilkite likusią tešlą ir apibarstykite sezamų sėklomis.

  6. Kepkite iki 170 0C įkaitintoje orkaitėje apie 20 min.

*Šiuose keksiukuose nėra pieno, kiaušinių, į tešlą beriama mažiau cukraus, naudojamas nedidelis kiekis kokybiškų riebalų, daugiau skaidulinių medžiagų.

Sveikatai palankūs avižiniai sausainiai*

3 dideli bananai,

2 stiklinės avižinių dribsnių,

stiklinė datulių (geriausiai šviežių), razinų arba džiovintų spanguolių,

3 šaukštai alyvuogių aliejaus (tinkamo kepti),

arbatinis šaukštelis vanilės,

sezamų, saulėgrąžų sėklų (mirkytų),

ciberžolės ir cinamono (nebūtinai).

Gaminimo eiga

  1. Susmulkinkite bananus ir sumaišykite su kitais ingredientais: avižiniais dribsniais, supjaustytomis datulėmis, vaniliniu cukrumi, aliejumi, sėklomis, galbūt prieskoniais.

  2. Gerai išmaišykite ir palikite 15 min. Formuokite apvalius blynelius ir dėkite į kepimo popieriumi išklotą skardą.

  3. Kepkite iki 170 0C įkaitintoje orkaitėje maždaug 20 min, kol gražiai pagels.

  4. Gimtadieniui ar šventei galima viršų aplieti kokosų piene tirpintu juoduoju šokoladu (kuriame ne mažiau 70 proc. kakavos) ir papuošti dygliuotojo ožerškio uogomis.

*Šiuose sausainiuose gausu skaidulinių medžiagų, be pridėtinio cukraus, druskos, be pieno, be glitimo (jei avižos begliutiminės), mažiau riebalų, bet kokybiški riebalai.

Naujienų prenumerata
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Lavinimas ir ugdymas

Kas būdinga vaikams iki 2 metų: svarbiausi elgesio etapai ir patarimai tėvams

Ikimokyklinio ugdymo pedagogės Jūratė Zolumskienė ir Natalija Stefanovičienė iš vaikų darželio „Šilagėlė“ apžvelgia pagrindines vaiko iki 2 metų raidos sritis ir elgesio ypatumus.

Ko mes galime pasimokyti iš skandinavų, kurie augina laimingiausius vaikus pasaulyje

Danija pasaulyje garsi Andersono pasakomis, LEGO žaislais ir laimingiausios pasaulyje tautos reitingu. Tai viena mažesnių Europos valstybių, negalinti pasigirti giedru dangumi, bet jau daug metų garsėjanti kaip giedros nuotaikos „receptą“ atradusi šalis. Kokios gi šio recepto dedamosios dalys?

Tik 9 sakiniai, bet juose telpa visa motinystės ir tėvystės esmė

Apie vaikų auklėjimą yra prirašyta tonos knygų, tačiau svarbiausia esmė telpa vos į 9 sakinius. Štai jie.

Mažų vaikų pojūčių ugdymas: pataria pedagogė

Šiuo metu ankstyvojo ugdymo idėjos vis labiau populiarėja. Apie jas pasakoja vaikų darželių tinklo „Šilagėlė“ pedagogė Ilona Orlova.

Žaidimo svarba vaiko gyvenime

Kodėl sakoma, kad svarbiausias mažo vaiko „darbas“ yra žaidimas? Ko išmoksta vaikai žaisdami? Apie tai pasakoja VšĮ „Pilni namai“ edukologė Greta Kacinauskaitė - Ivanauskienė.

Žvilgsnis į Kalėdų Senelio dovanų maišą: geidžiamiausi vaikų rinkiniai

Laukdami gražiausios metų šventės galvojame apie mums brangius žmones, o ypač apie savo mylimiausius vaikus – kokia dovana nudžiuginsime juos stebuklingą Kalėdų rytą?

Trečiųjų metų krizė: kaip tinkamai sureaguoti į netinkamą vaiko elgesį (1)

Dažnai girdime sakant, jog pirmoji paauglystė prasideda vos trijų. Jaunus tėvelius tai gali gerokai neraminti. Išsireiškimas „trečiųjų metų krizė“ plačiai vartojamas, tačiau taip ir nepaaiškinama, kaip elgtis tėvams atšventus trečiąjį gimtadienį.

Didysis 2018 metų horoskopas visiems Zodiako ženklams (1)

2018-aisiais žvaigždės pataria tėvams kuo labiau pasistengti suprasti savo mažuosius, skirti jiems dėmesio ir laiko. Verčiau atsisakyti nereikalingų priekaištų, o štai nuoširdaus rūpesčio per daug nebus. Tuomet ne tik pagerės vaikų ir tėvų santykiai, bet ir padidės mažųjų savivertė, jie ims labiau pasitikėti savimi ir kitais, gerbs suaugusiuosius.

Išsiskirdamas su mama vaikas verkia: ką patars psichologė (3)

Išsiskiriant ar atsisveikinant su vaiku, kai mama išeina į darbą arba atvedus jį į darželį, neretai patiriama daug emocijų: vaikas verkia, nenori paleisti tėvų. Kaip elgtis panašiose situacijose, pataria psichologė.

Svarbi taisyklė, kurios turi nepamiršti 2 metų vaikus auginantys tėvai

Dvejų metų vaiką auginanti mama pastebi, kad jos sūnus nuolat mėto daiktus ant žemės. Psichologės patarimai skaitytojai, kaip tinkamai sureaguoti tokioje situacijoje.

Kokių vaikų auklėjimo paslapčių galime pasimokyti iš žydų (24)

Kone trečdalis Nobelio premijos laureatų, daugybė žinomų teisininkų, verslininkų, populiarių menininkų yra žydų tautybės. Žydų tautybė yra tarsi kokybės ženklas. Vieni jais žavisi, kiti pavydi, tačiau abejingųjų šiai tautai nėra. Kur slypi žydų tautos išskirtinumas?

Numerologė: kuo ypatingi vaikai, gimę bet kurio mėnesio 9, 18, 27 dienomis (1)

Numerologė Julija Kubiliūtė dalijasi su mumis savo žiniomis apie tai, kokią užkoduotą informaciją apie save atsineša tam tikrą mėnesio dieną gimdamas vaikas.

Mamos ir anytos nesutarimai dėl vaiko auginimo: ką patars specialistė (21)

Redakcija gavo jaunos mamos laišką, kuriame ji klausia patarimo apie bendravimą su anyta, vaiko močiute. Mamai skaudu, kad anyta dažnai komentuoja vaiko auginimą ir taip tarsi nuvertina mamos pastangas.

Vaikas rodo ožius mamai, o su kitais būna auksinis: psichologės komentaras (2)

Turbūt, nereta šeima susiduria su situacija, kuomet su kitais žmonėmis vaikas būna ramesnis, paklusnesnis ir geriau elgiasi negu savo tėvų akivaizdoje. Kodėl taip nutinka ir ar galima tokį elgesį pakoreguoti?

Psichologė: kodėl svarbu jau vaikystėje mokėti valdyti emocijas

Gebėti valdyti emocijas darbe ir šeimoje – užduotis, su kuria ne kasdien susitvarko net suaugusieji. Socialiniai ir emociniai vaiko įgūdžiai: kaip juos lavinti?