Kol nebuvau mama, apie tai net nenutuokiau

Subjektyvus žvilgsnis į tai, kas pasikeičia tapus mama.

Gimus vaikui, pasaulis pasikeičia. Gatvės prisipildo nėščiųjų, jaunų mamų su vežimėliais, o prekybos centruose mėgstamiausiomis tampa vaikiškų prekių parduotuvės. Supranti, kad didžiausia vertybė yra ne atostogos su draugų kompanija kalnuose, o vienatvė vonioje su mėgstama knyga rankoje.


Sužinojau, koks darbas yra sunkiausias pasaulyje


Motinystės atostogos, Vaiko priežiūros atostogos - šiuos pavadinimus tam, kas nutinka tapus mama ar tėčiu, sugalvojo vaikų neturintys žmonės. Tai netiesa. Vaiko auginimas - tai ne atostogos, tai - darbas, 24 valandas per parą. Sunkiausias ir atsakingiausias darbas pasaulyje. Nuolatinis stresas, ypač auginant pirmą vaiką, dažnai neišvengiamas. Todėl kelis vaikus auginančios moterys visai nejuokauja, kai grįžusios į darbą sako: „Atėjau pailsėti nuo vaikų ir namų". Ir tai yra tiesa.


Punktualumas - dorybė, bet...


Jeigu iki parduotuvės iki šiol susiruošdavai per dešimt minučių, dabar prireiks gerokai daugiau laiko. Jeigu eidama iki bibliotekos užtrukdavai pusvalandį, dabar neprošal išeiti ne vėliau kaip prieš valandą. Tai ypač galioja auginant vaikus, kurie jau moka eiti savo kojomis. Kurie paskutinę sekundę pareiškia, kad nenori raudonos kepurės ir žalių batukų. Kurie pageidauja liepos mėnesį į lauką eiti su botais ir pūkine striuke. Ir jūs šiek tiek užtruksite, kol perkalbėsite savo atžalas.


Viešųjų tualetų bei aukštų laiptų ekspertė


Kol neturėjai kūdikio ir nestumdei miesto šaligatviais vežimėlio, neįsivaizdavai, kiek kliūčių galima patirti jauniems tėvams (ir neįgaliesiems ratukuose). Būdama jauna mama sužinai, kokių parduotuvių vengti dėl pernelyg aukštų laiptų, į kokį parką eiti pasivaikščioti su vaiku, nes netoliese yra viešasis tualetas. Atpratinančios vaiką nuo sauskelnių mamos žino, kad vaikui žodis „palauk/pakentėk" nereiškia beveik nieko. Ir kaip liūdna sužinoti, kad šimtatūkstantiniame mieste egzistuoja vos keli viešieji tualetai, o tokių, į kuriuos ateiti su mažyliais būtų nebaisu - beveik išvis nėra.


Šokti reikia mokytis nuo gimimo


Taip, taip, yra šokių pamokėlių kūdikiams, o į muzikos mokyklas galima eiti ne tik tada, kai jau lankai mokyklą, čia laukiami nekalbantys ir net sėdėti nemokantys mažyliai. Egzistuoja net specialūs kino seansai jaunoms mamoms, į kuriuos gali atvažiuoti su vežimėliu, čia pat, prireikus, pakeisi sauskelnes. Aplink yra tiek daug ankstyvojo lavinimo mokyklėlių, apie kurias anksčiau nė nenutuokei. Vieni kalba apie jų naudą, kiti - tiesiog apie smagų mamų laisvalaikio leidimo būdą.


Prašyti pagalbos yra gera


Kol neturi vaikų, norisi būti savarankiškai ir apsieiti be tėvų, senelių, brolių ir seserų pagalbos. Tačiau gimus mažyliui staiga supranti, kad prašyti pagalbos yra smagu. Smagu palikti valandėlei vaikelį mylinčiai močiutei ir susitikti su seniai matyta drauge ar atlikti svarbius reikalus, kurių prisikaupė. Taip ne tik atsipūsi pati, bet ir padarysi gerą darbą, leisdama vaikučiu pasirūpinti artimam žmogui, kuris to tik ir laukia.


Vaikiškų prekių parduotuvės yra įdomesnės už kosmetikos ar rūbų


Gimus vaikui gatvėje staiga pamatai nėščiąsias, tėčius, stumiančius vežimėlius, mamas, besibūriuojančias prie smėlio dėžės. Anksčiau jų nesimatė. Gal nebuvo... Vaikų prekių parduotuvės tampa įdomesnės už madingų rūbų ar batų. Sauskelnių, mišinukų nuolaidos tampa labiausiai laukiamomis. Išėjusi nusipirkti sau pavasarinio palto, kažkodėl grįžti be jo, bet su krepšiu rūbelių dukrytei - pūstų suknelių (nesvarbu, kad jokia puota nenusimato), rožinių batelių (na, ir kas, kad dar nevaikšto - taigi gražu!).


Vienatvė yra jėga


Kažin ar anksčiau pagalvojai apie tai, kaip smagu ir gera kartais pabūti vienai. Šiltoje ir rožėmis kvepiančioje vonioje ar balkone valandą ramiai skaityti naujausią mėgstamo rašytojo knygą. Tokios smulkmenos auginant vaiką tampa aukso vertės ir imi jas labai branginti.


Sveikas gyvenimo būdas


O, taip! Jei anksčiau ekologiškų prekių lentynos nebuvo aktualios, o etiketė nereiškė nieko daugiau, tik keistų simbolių kratinį, gimus vaikui imi į viską žiūrėti kitomis akimis. Imi atskirti, kuri bulvė yra natūrali, o kuri - sintetinė, kokia košė yra sveikesnė už kitą, kuo ekologiška kosmetika skiriasi nuo natūralios. Moters instinktas apsaugoti vaiką nuo visų pavojų yra labai stiprus, todėl nekeista, kad jam norisi suteikti tik tai, kas geriausia. Na, ir žinoma, tai puiki proga pačiam keisti senus gyvenimo įpročius į geresnius ir sveikesnius.


Svarbiausia šiame gyvenime yra...


Gyvenimo tikslo ir prasmės paieškos keičiasi priklausomai nuo amžiaus ir aplinkybių. Tai, kas svarbu viename gyvenime etape, neatrodo taip reikšminga kitame. Jeigu prieš penkerius metus į klausimą „Kas yra laimė?" galėjai atsakyti „Karjera", „Pinigai", „Kelionės", tai šiuo gyvenimo etapu visi variantai tampa ne tokie svarbūs palyginus su atsakymu „Vaikai".

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis