Mėgstamiausia vaikų sėdėjimo poza gali būti žalinga

Kas yra negerai su „W" sėdėjimo padėtimi? Taip sėdėti mėgsta ir kūdikiai, ir jau paaugę vaikai.

„W" sėdėjimas yra blogiems įpročiams priskiriama netaisyklinga sėdėjimo padėtis, kai abi blauzdos ir šlaunys sudaro „W" raidę. Daugelis vaikų mėgsta taip atsisėsti žaisdami, tačiau vieniems ji nekenkia, o kitiems yra draudžiama. Kodėl, aiškinasi pedriaticservices.com.


Kai vaikai žaidžia sėdėdami kitose padėtyse, jie mokosi kontroliuoti ir sukinėti liemenį. Šie įgūdžiai reikalingi tam, kad vaikas tobulintų motorinius gebėjimus.


„W" sėdėjimas niekam nerekomenduojamas. Daugelis augančių vaikų žaisdami įsitaiso tokioje padėtyje, tačiau tėvai turėtų žinoti, kad dažnas toks sėdėjimas augimo metais gali ateityje tapti ortopedinių problemų priežastimi.


Vida Press


Kodėl vaikai sėdi „W" padėtyje?


Kiekvienas vaikas mėgsta žaisti, o kai visas dėmesys sutelktas į žaislą ar žaidimą, jiems nesinori galvoti apie pusiausvyros išlaikymą. Dažnai „W" padėtyje sėdintys vaikai renkasi ją dėl papildomo liemens ir klubų stabilumo, kuris leidžia lengviau manipuliuoti žaislu.


Sėdėdamas „W" padėtyje vaikas tvirtai įsitaiso, tiesiog „įsitvirtina". Tai leidžia jam žaisti su prieš jį esančiais žaislais, tačiau neleidžia sukinėti liemens ir keisti svorio centro (pasisukti ir pasiekti žaislų abiejose pusėse). Liemens sukinėjimas ir svorio centro keitimas į šonus leidžia vaikui palaikyti pusiausvyrą bėgiojant lauke ar žaidžiant žaidimų aikštelėje. Tai taip pat būtina rašant ar užsiimant kita veikla ant stalo paviršiaus.


Taigi, nesunku suprasti, kodėl tokia sėdėjimo padėtis daugeliui vaikų taip patinka, tačiau nuolatinis toks sėdėjimas gali užkirsti kelią brandesniems judesių modeliams, kurie būtini augančio vaiko motoriniams įgūdžiams.


Vida Press


Kodėl nereikėtų sėdėti „W" padėtyje?


Daugumai vaikų sėdėti „W" padėtyje apskritai neleistina. Tokia sėdėjimo poza gali būti žalinga vaikui, jeigu:


- esama ortopedinių problemų („W" sėdėjimas gali paskatinti klubo išnirimą, tad jeigu būta panašaus pobūdžio nuogąstavimų praeityje, tokia sėdėjimo padėtis apskritai vengtina);


- esama raumenų įtempimo („W" sėdėjimas tik dar labiau pablogins situaciją, nes ši padėtis ypač įtempia pakinklines sausgysles, klubų pritraukiamuosius raumenis, vidinius sukamuosius raumenis ir pėdų sausgysles, tad jeigu vaikas turi polinkį panašaus pobūdžio problemoms, skatinkite jį sėdėti kitoje pozoje);


- esama neurologinio pobūdžio sutrikimų ar sulėtėjęs vystymasis (jeigu vaikas turi padidėjusį raumenų tonusą (hipertoniją, spazmiškumą), „W" sėdėjimas gali skatinti neįprastus judesių modelius, renkantis kitas sėdėjimo pozas būtų vystomi pageidautini judėjimo modeliai).


Kadangi sėdint minėtoje padėtyje liemuo nesusukinėja, vaikas mažiau linkęs siekti žaislų lenkdamas kūną, o dešinėje pusėje esančių daiktų siekia dešine ranka, o kairėje - kaire ranka.


Pabandykite sėdėti įvairiose padėtyse. Atkreipkite dėmesį, kaip į jas atsisėdama, kaip iš jų atsistojama, ką reiškia išlaikyti pusiausvyrą. Daugelis judesių komponentų, kuriuos bandote skatinti vaiko judėjime, naudojami atsisėdant ir išeinant iš sėdimos padėties. Norint atsisėsti į „W" padėtį ar ją palaikyti, nereikia sukti liemens ar keisti svorio centro.


Vida Press


Kaip užkirsti kelią „W" sėdėjimui?


Veiksmingiausias (ir lengviausias) būdas užkirsti kelią su „W" sėdėjimo poza susijusioms problemoms - neleisti tokiai pozai tapti įpročiu. Turite užkirsti šiam įpročiui kelią dar prieš tai, kai vaikas išmoksta taip atsisėsti. Vaikai turėtų būti sodinami į alternatyvias padėtis. Jeigu vaikas vistiek atranda „W" sėdėjimo pozą, padėkite jam atsisėsti kitaip ar pasakykite „atremk savo kojas". Labai svarbu, kad būtumėte kaip įmanoma nuoseklesni.


Kai su vaiku žaidžiate ant grindų, laikykite jo kelius ir pėdas kartu, jeigu jis šliaužia rankomis ir keliais arba klūpo. Taip bus neįmanoma pereiti į „W" sėdėjimą. Vaikas atsisės arba į vieną pusę, arba ant savo pėdų, arba vadinamąja "turkiška" sėdėsena. Tada jam galima padėti atsisėsti į vieną pusę (skatinkite sėstis tiek į dešinę, tiek į kairę pusę). Šie modeliai reikalauja liemens sukimo ir svorio centro perkėlimo į šonus įgūdžių ir yra naudingi vaikui.


Jeigu vaikas vienas negali atsisėsti į jokią kitą padėtį išskyrus „W" pozą, pasitarkite su kineziterapeutais dėl alternatyvių pozicijų. Viena jų - sėdėjimas priešais sofą prieš save sudėjus kojas taip, kad glaustųsi pėdos. Mažas stalas ir kėdė - kita alternatyva.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis