Namuose gaminame originalų lavinamąjį žaislą

Aš manau, kad svarbu vaiką nuo mažens mokyti ne humanitarinių dalykų. Kai kalbame apie pirmuosius metus skaičiuojančius mažylius, turbūt tikslesnis žodis būtų ne mokyti, o sudominti ir supažindinti. Tą su sūnumi stengiuosi daryti.

Geometrijos lenta

Taip yra susiklostę, kad įvairių dainelių, eilėraštukų, grožinių knygų, raidžių, piešimo ir pan. vaiko gyvenime daug nuo pat mažų dienų. Mane liūdina skaičiai, kad vis mažiau moksleivių renkasi tiksliuosius mokslus, o mokykloje šie dalykai dažnai įvardijami vieni sunkiausių ir neįdomiausių.

Noriu, kad mano vaikus mokslo pasaulis domintų, o ne gąsdintų. Sutinku žmonių, kurie stebisi, kai Kasparas vardija pastebėtas figūras ir jų spalvas. Stebisi būtent dėl figūrų, o ne spalvų. Tačiau kodėl įprasta vaiką išmokyti, kad tai yra kažkas raudono, o ne kad tai yra raudonas rombas? Gal kai jiems tai bus pažįstama nuo mažens nebe taip gąsdins vėliau?

Pačių mažiausiųjų geometrijos suvokimui lavinti puikiai tiks geometrinė lenta, kurią nesudėtingai galite pasidaryti namie.

Prisipažinsiu, šį žaislą gaminau ne aš, o mano darbštusis tėtis, kuris visada mielai padeda įgyvendinti panašius sumanymus. Gal ir jūs turite ko paprašyti? Jeigu ne, o ir patys nemokate elgtis su įvairiais grąžtais ir įrankiais, galite pasigaminti supaprastintą variantą iš kamštinės (arba kartoninės) lentos ir smeigtukų. Rimtesnei ir ilgaamžei geometrijos lentai pagaminti reikės:

- medinės ar plastikinės lentutės, kurią būtų galima gręžti;

- grąžto;

- varžtų su veržlėmis;

- gumyčių.

Vienodu atstumu lentoje išgręžkite jūsų varžtams tinkamas skylutes. Susukite varžtus ir pritvirtinkite juos veržlėmis. Kasparas su tokia geometrine lenta žaidžia nuo 2 metų ir 3 mėnesių.

Asmeninio albumo nuotr.

Jis moka padaryti trikampius, stačiakampius ir kvadratus. Kitas figūras darome kartu arba leidžiu jam dėlioti, kaip pavyksta - tada šiaip žaidžia gumytėmis, spalvomis, įtraukia į savo žaidimus ir įvairius smulkius daiktus ar mašinėles.

Jis sugalvoja daugybę būdų, kaip ją panaudoti savo žaidimams. Pastebėjau, kad ji labai domina visus vaikus, kurie užsuka į svečius. Randa, ką smagaus su ja veikti ir dešimtmečiai. Taigi nors visi varžtai, reikalingi lentai pagaminti, nekainuoja labai pigiai - investicija tikrai ilgam ir pasiteisina!

Galima ją pritaikyti mokantis ne tik formų, bet ir spalvų, skaičiavimo, perimetro ir ploto, dydžių, ilgių - sąrašą tikrai galima tęsti. Be to, ji puikiai tiks ir kūrybiškumui lavinti, sėkmingai galima kurti įvairius paveiksliukus.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis