Niekada nedrauskite vaikui šių dalykų

Draudimai labai reikalingi auklėjant vaiką, tačiau tik tada, kai naudojami nuosaikiai. Šių dalykų drausti mažyliui negalima jokiais atvejais.

Valgyti pačiam. Taip, patiems pamaitinti paprasčiau ir greičiau, tačiau uždraudus savarankiškai naudotis šaukštu ar šakute, trukdome vaikui augti, pasijausti dideliu, pasitikėti savo jėgomis. Tai pirmieji vaiko žingsniai į savarankiškumą. Kad nesunaikintume noro tapti savarankišku, nedrauskite savarankiškumo pasireiškimų.

Padėti jums. Labai dažnai girdime: „Neliesk šito, sudaužysi!", „Padėk atgal, išlaistysi!" Praeis keleri metai ir teks skųstis jau kitais dalykais: „Mano vaikas nenori nieko daryti!" Tėvai bijo, kad mažylis pridarys krūvą problemų. O vaikui be galo svarbu jausti, kad jis svarbus ir reikalingas. Atkreipkite dėmesį, su kokiu entuziazmu vaikas griebiasi buities darbų. O dar jam labai reikalingas tėvų pritarimas ir pagyrimas. Taip kad prašykite vaiką pagalbos, leiskite padėti ir sakykite jam už tai „ačiū".

Piešti. Dažnai tėvai neduoda vaikams pieštukų ar dažų, kad neišsiterliotų, neišpieštų sienų, neprisivalgytų dažų. Tačiau viso to galima išvengti, davus specialius drabužius piešimui, kuriuos lengva išplauti ir t.t. Piešdamas vaikas išreiškia savo jausmus, kadangi žodžiais tą padaryti jam kol kas sudėtinga.

Kvailioti, bėgioti, šokinėti, šūkauti, triukšmauti. Šitaip vaikas reiškia emocijas, atsipalaiduoja, išlieja susikaupusią energiją. Žinoma, esama vietų, kur to daryti negalima – viešos vietos, gatvė ir t.t. Tačiau namuose leiskite vaikui būti tokiam, kokiam jam norisi būti. Pamėginkite drauge su juo pakvailioti ir paišdykauti – puikus vakaras garantuotas!

Laipioti po įvairiausius vaikiškus ir sportinius įrenginius vaikų aikštelėje. Abu tėvai, o labiausiai mamos stabdo mažylius, kad tie nenukristų, neužsigautų. Jos galvoja, kad paprasčiau uždrausti, negu išmokyti vaiką lipti kopėčiomis, čiuožti nuo kalniuko. Ir mamos labai klysta. Draudimas vis tiek nesuveiks, vaikas vis tiek karstysis kopėčiomis, tik su didesne tikimybe nukristi, jei šauksite jam iš paskos „Nukrisi!"

Žaisti su vandeniu. Vanduo labai traukia mažylius. Tai didelės laimės ir atradimų šaltinis. Dėl to geriau prisijungti prie vaiko, organizuokite žaidimui erdvę ir patirkite džiaugsmą kartu su juo.

Liesti trapius daiktus. Geriau būkite budrūs ir paaiškinkite vaikui, kad su šiuo daiktu reikia elgtis atsargiai, kad štai tokie veiksmai pavojingi, kad su tuo daiktu reikia elgtis štai taip ir va šitaip. Leiskite liesti, apžiūrėti, o paskui tegu atsargiai padeda. Vaikui dažniausiai norisi viso labo paliesti, pačiupinėti.

Išsakyti savo nuomonę. Vaikas – tai maža asmenybė ir jis turi savo nuomonę. Dėl to kalbėkite su juo kaip su lygiu ir atminkite, kad mažylis irgi turi savo poreikių, troškimų, jis irgi mąsto bei jaučia.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis