Patyrusios mamos patarimai: kaip keliauti su mažais vaikais lėktuvu

Keliaujame atostogauti, aplankyti seniai matytus draugus ar gimines, pakeisti gyvenimą. Dažnai kelionės iš žadančių daug džiaugsmo ir laimės, tampa pilnomis streso ir baimės, ypač keliaujant su mažamečiais vaikais.

Mūsų dukra, dar nesulaukusi nė dvejų metukų, buvo skridusi 21 kartą. Kai kurie ilgesni, kiti trumpesni ar jungtiniai skrydžiai. Sūnus, kuriam visai nesenai suėjo dveji metai, jau pabuvojo Dominikos Respublikoje, Italijoje, Maltoje, Turkijoje, Vokietijoje.


Puikiai žinau, kaip nelengva kelionei pasiruošti, juk kartais net išvykti iš namų tampa misija neįmanoma. Daugelyje sričių, kaip ir keliaujant su vaikais, labai svarbu kontroliuoti situaciją, norint, kad viskas sektųsi ir pavyktų puikiai. Kontroliuoti situaciją įmanoma kelionei tobulai pasiruošus.


Kelionės metu


Ne veltui vaikų psichologai teigia – rami mama = ramus vaikas. Svarbiausia, ką jums reikia žinoti, tai kad jūsų niekas neteisia ir negalvoja, kad esate blogi tėvai. Visi supranta, kad specialiai savo vaiko nežnaibote ir nelaikote alkano tam, kad panervintumėte šalia sėdinčius bendrakeleivius. Svarbiausia savimi pasitikėti, nekreipti dėmesio į kitų žvilgsnius ar replikas, visą dėmesį ir rūpestį sutelkti į mažyliui.


Sunkiausias yra pakilimo ir nusileidimo laikotarpis, nes, kaip ir jums, vaikams užgula ausis. Tai ir nemalonu, ir gali būti skausminga. Aš, kol maitinau pati, stengiausi būtent tai ir daryti kylant ir leidžiantis, nes stipriai ryjant ausys „atkrenta", jau nekalbant apie tai, kad vaikas jaučiasi ramus ir saugus.


Vienas pastebėjimas iš asmeninės patirties: palaukite, kol lėktuvas bus ant pakilimo tako ir pradės įsibėgėti. Vieno skrydžio metu vaiką pradėjau maitinti lėktuvui pajudėjus nuo kišenės ir kol lėktuvas sulaukė savo eilės kilti, vaikas jau buvo pavalgęs ir laimingas...


Nemaitinančios krūtimi vaikui gali pasiūlyti gerti iš buteliuko. Svarbiausia, kad jis rytų. Yra dar vienas triukas: ausytes uždengti delnais arba plastikinėmis vienkartinėmis stiklinėmis. Kitaip sakant, sudaryti šiokį tokį oro vakuumą. Žinau, kad kai kas į ausytes deda vatą, esu bandžiusi ir aš, bet negaliu patvirtinti, kad tai padeda ausims „neužkristi“.

Jei vaikas verkia kylant, leidžiantis ar oro duobių metu, tikėtina, kad jam skauda ausis, tad prispauskite delnų vidumi ausis taip, kad sudarytumėte vakuumą ir staigiai atleiskite. Pakartokite kelis kartus. Jei jūsų vaikas jau pakankamai didelis ir žino, kaip pūsti nosį, suimkite jo nosį taip, kad nepraeitų oras ir liepkite pūsti.


Užimtumas. Pasirūpinkite vaiko užimtumu iš anksto (žaislai, knygelės, išmaniosios technologijos). Jums gali taip nepasisekti, kaip kartą pasisekė mums – dukra 9 valandų skrydyje 8 valandas miegojo! Kitais atvejais, tenka su vaiku užsiimti ir palaikyti gerą nuotaiką. Jei jau naudojatės išmaniaisiais įrenginiais, iš anksto, dar turėdami wi-fi, atsisiųskite naujų žaidimų, filmukų. Dažnai užimtumo priemonių būna ir lėktuvuose: nuo spalvinimo knygelių iki žaidimų.


Persėdimas. Tarptautiniuose oro uostuose, o taip pat jau ir Vilniuje (valio!) yra bendrojo naudojimo vežimėliai, kuriais galima naudotis laukiant persėdimo arba privažiavimui iki pat lėktuvo, nes savąjį vežimėlį teks atiduoti prie įlaipinimo vartų. Jeigu jų nematote, tiesiog paprašykite aptarnaujančio personalo.


Sėdėjimo lėktuve vietos. Jau turbūt žinote, kad vaikams iki 2 metų lėktuvo bilietai nekainuoja (gali kainuoti bagažas ar oro uosto mokesčiai). Galbūt dar nežinote, kad yra specialios vietos keliaujantiems su kūdikiais. Skrendant nedideliais lėktuvais ir iki 5 valandų, tai neaktualu, bet tie, kurie ketinate skristi per vandenynus, 7 ir daugiau valandų, pasidomėkite apie tėvams su kūdikiais skirtas sėdėjimo vietas. Jos labai graibstomos ir jas ne visada lengva gauti.


Asmeninio albumo nuotrauka


Registruodamiesi į skrydį ieškokite vietos vidurinėje eilėje prie avarinių išėjimų arba paprašykite skrydžio registratorių būtent šių vietų. Tai platesnė kėdžių juosta lėktuve prieš pat sienelę. Ant šios sienelės ištiesiama lentyna, stiuardai atneša lopšį, kuris pritvirtinamas ir kuriame galima migdyti kūdikį. Atsimenu, skrendant į Ameriką, dukra, būdama 7 mėnesių, puikiai ten tilpo, o skrendant atgal, kai jai jau buvo virš 8 mėnesių, miegojo iškišusi arba surietusi kojas. Vis patogiau nei tėvams ant rankų.


Atvykus


Keliavimo po šalį ar miestą atžvilgiu, pirmas ir patogiausias pasirinkimas – automobilio nuoma. Automobilinės kėdutės vaikams yra privalomos visame pasaulyje. Dažniausiai jos kainuoja papildomai, nors mums keletą kartų yra pasisekę jas gauti nemokamai. Gali tekti pakloti kažką švaraus ir medvilninio. Mes esame gavę tokio stovio ir išvaizdos kėdučių, kad nei pats ten norėtum sėdėti, nei, tuo labiau, sodinti savo mažo, švaraus angeliuko. Dauguma jų – sintetinės, tad ypač šiltuose kraštuose vaikas gali prakaituoti.


Antras pasirinkimas – turas autobusu (dažniausiai tai būna dviaukščiai, kartais atviru stogu autobusai, su audio gidu, važiuojantys lankomiausių vietų maršrutu, į kuriuos galima bet kada įlipti/ išlipti). Su tokiais, mano nuomone, patogiausia ir geriausia apžiūrėti didmiesčius, kur susipažinimui su miestu skiriama nedaug laiko. Vežimėlyje vaiką galima migdyti pačiame autobuse, o kol vaikas miega, ramiai keliaujame savo maršrutu. Arba atvirkščiai, atėjus vaiko miego laikui, išlipame, vežimėlyje bevaikščiodami vaiką migdome, o atsikėlus, sėdame atgal į autobusą ir tęsiame savo pažintinę kelionę. Taip mes su savo vaiku/ais esame apžiūrėję Stambulą, Niujorką, Londoną.

Poilsinėse kelionėse logistika dažniausiai būna pasirūpinta, tad belieka (atsakingai) mėgautis saule, vandeniu ir, tikėtina, nealkoholiniais kokteiliais.


Sugrįžus


Grįžę kurį laiką jausite nuovargį, net jei keliavote netoli. Įspūdžiai, emocijos, pasikeitusi dienotvarkė vargina, tačiau labai svarbu išlaikyti pačius geriausius prisiminimus. Tai padaryti padės fotoalbumas, sukurtas kompiuteryje arba, kaip dabar labai madinga, atspausdintos knygos pavidalu. Galbūt trumpas kelionės video klipas su jūsų mėgstamiausia daina fone, o galbūt kelionės nuotraukų peržiūra su artimaisiais ar draugais. Mūsų vaikams labai patinka žiūrėti kelionių video klipus, kuriuos pasigaminame po kiekvienos kelionės, pasirinkę kelionės vietą ar progą atspindinčią dainą. Jie mielai varto ir foto knygas, tačiau jas, žinoma, reikia pasaugoti nuo riebaluotų ir dar negrabių rankyčių. Kelionės su šeima yra neįkainojami prisiminimai, kuriuos verta saugoti ir branginti.


Asmeninio albumo nuotrauka


Pasiruošimo kelionei atmintinė


Dokumentai. Vaiko pasas galioja dvejus metus, jei jis išduotas iki vaikui sueina 5 metai. Tai gana trumpas laikotarpis, turint galvoje, kad keliaujant už Europos Sąjungos ribų, pasas iki grįžtamojo skrydžio dienos turi galioti pusę metų. Pavyzdžiui, Turkija nėra Europos Sąjunga, ten keliauti mes planuojame birželį, ir nors mano sūnaus pasas galioja iki rugpjūčio, aš turiu jį pakeisti nauju, nes jis turėtų galioti bent iki gruodžio mėnesio. Paso išdavimas vaikui iki 18 metų bendra tvarka (per vieną mėnesį) kainuoja 21,50 Eur. Jei keliaujate vienas su savo vaiku ir jūsų pavardės skiriasi, reikalingas vaiko gimimo liudijimas, išverstas į anglų kalbą ir patvirtintas notaro.


Apsilankymas pas vaiko gydytoją. Kad būtų ramiau, prieš kiekvieną ilgesnę kelionę, vedu vaiką pas gydytoją bendrai apžiūrai, tyrimams atlikti, jei tokie reikalingi, kaip ir tiesiog bendrai konsultacijai apie galimas rizikas šalyse, į kurias keliaujame. Gydytojas gali patarti, kokias gydomąsias ar pirmos pagalbos priemones vertėtų vežtis kartu. Aš visuomet pasiimu vaistų nuo temperatūros.


Skiepai. Į šalis, kuriose prastos higienos sąlygos arba siaučia maliarija, geltonasis drugys, su vaikais mes nekeliavome, bet jeigu jūsų tikslas kiek egzotiškesnis, būtina pasidomėti skiepais, kuriems dažnai reikia 4 – 6 savaičių imunitetui susidaryti. Keliaujant su savimi svarbu turėti visų šeimos narių tarptautinius skiepų pasus.


Daiktų sąrašas. Nepatingėkite ir pasidarykite reikalingų kelionei daiktų sąrašą. Kaip ne kaip, keliaujate su mažu vaiku, už kurį esate visiškai atsakingi ir jei patys pamiršite įsidėti patogius batus – vaikščiosite su nepatogiais, o štai jei vaikui įdėsite naujus, gražius, puikiai nuotraukose atrodančius batukus, bet jie bus nepatogūs, kelionė nemaloniai apkars. Štai bazinis daiktų vaikui sąrašas:


Sauskelnės (įprastos ir skirtos pliuškentis vandenyje);


Drėgnos servetėlės;


Paklotas sauskelnių keitimui (jei šį pamiršite, aukokite savo šaliką ar pleduką, juk neguldysite pusnuogio vaiko ant neaišku kuo valyto sauskelnių keitimo stalo);


Čiulptukas (geriau ne vienas);


Vaistai nuo temperatūros, kitos medicinos priemonės;


Higienos priemonės (kremas nuo iššutimų, kremas nuo saulės, talkas, kitos įprastai naudojamos priemonės);


Rūbai (jei jūsų keliautojui iki 6 mėnesių ir jis dar nesupurvina kelių komplektų per dieną, nepersistenkite su krūva rūbų, svarbiausia turėti kepurę, seilinuką);


Buteliukai, indeliai, šaukštai;


Vaikiškas maistas (tiek tyrelių, tiek vandens buteliukuose kiekis nenormuojamas, kaip suaugusiems, tačiau svarbu viską turėti šalia ir vienoje vietoje, nes reikės sudėti patikrinimui per rentgeną);


Nešioklė.


Saugių ir ramių visiems kelionių!

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis