Trys dalykai, iš tiesų turintys įtakos vaiko gabumams

Kaip gali tėvai padėti vaikams vystyti turimus gabumus? O gal jie nulemti paveldimumo, ir nieko padaryti nebeįmanoma?

Trys dalykai, turintys įtakos gabumams:


1. Genai


Gabus vaikas, besiskiriantis nuo bendraamžių, gebėjimus galėjo paveldėti iš artimųjų. Svarbu, ar tada, kai besivystančios smegenys (nėštumo ir ankstyvojoje vaikystėje) nepristigo maisto medžiagų, vitaminų, deguonies, ar nebuvo pažeistos ligos (ypač virusinės) arba nuodingųjų cheminių aplinkos junginių (alkoholio, rūkalų, vaistų ir pan.).


Deja, pasitaiko, kad ir sveikų tėvų gerai išnešiotas kūdikis gimsta turėdamas vangią smegenų veiklą. Kartais tai lemia iš protėvių paveldėti reti ligos genai, dažnai priežastys nežinomos.


Kas kita, jei didelių gabumų vaikas auga netinkamoje aplinkoje. Tada jis bus kaip visi. Psichologai stebėjo identiškus dvynukus, kurie augo skirtingomis sąlygomis. Tas, kuris augo geresnėmis sąlygomis, buvo gabesnis.


2. Turininga aplinka


Ne žaislų gausa ar jų kaina lemia palankią vaikui aplinką. Tai turi būti aktyvinanti ir įvairi aplinka, pateikianti tiek informacijos, kiek mažylis gali priimti.


Kartais mamos giriasi, kad nuo mažų dienų vaikus veda į kiną, teatrą, ankstyvojo lavinimo mokyklos. Nepersistenkite! Ką dvimečiui veikti dviejų valandų kino filme, kai jo amžiaus vaikas gali sukaupti dėmesį tik apie 20 min.?


Ar tikrai gerai jaučiasi jūsų pusantrų metukų mažiukas lėlių teatre? Gal jam nesaugu žmonių jūroje? Gal jis bijo nesuprantamų lėlių scenoje?


Panašiai ir dėl žaislų: vienų metukų proga gavęs mašinytę su nuotolinio valdymu pultu, vaikas kažin ar žais su ja. Per anksti. Kai aplinka perkrauta, vaikas sutrinka ir nesupranta, ko iš jo nori tėvai, jaučiasi menkas ir tampa pasyvus. Vaikui geriau ne tarp gausybės žaislų, bet su tėvais, kuriems panorėjus galima įsitaisyti ant kelių ir pan.


3. Bendravimas


Kiekvienam žmogui (kūdikiui irgi) reikia jausti ryšį su kitu žmogumi. Todėl svarbu, kad aplink vaiką būtų mylintys žmonės, kurie kartu stebėsis, žavėsis, kai mažylis atras šio pasaulio džiaugsmus; guos ir ramins ištikus bėdai; bus kantrūs, atsakinėdami į vaikiškus klausimus; elgsis nuosekliai ko nors reikalaudami.


Tada kūdikis jausis saugus, suprastas, augs pasitikintis savimi, galės plačiai skleistis jo talentai. Vaiko, kuris šeimoje yra menkinamas arba smurtaujama prieš jį, talentai gali neturėti erdvės pasireikšti.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis