8 patarimai norintiems būti geresniais tėvais

Auginant vaikus daug svarbiau ne tai, ką mes jiems sakome, o tai, kaip mes elgiamės. Į vieną vietą surinkome blogus tėvų įpročius, kurių siūlome atsisakyti. Ne rytoj – šiandien!

Nekalbėkite apie save blogai


Ar esate kada nors apie save kalbėję nepalankiai? „Ach, na ir kvaila/stora/bjauri aš!" Kiekvienas kartais taip jaučiamės, tačiau prieš pasakydami kažką prieš save, gerai pagalvokite. Ypač jeigu netoliese sukinėjasi jūsų vaikai. Mūsų atžalos mumis žavisi, mes jiems suteikiame saugumą ir paguodą. Kaip jausis vaikas girdėdamas, kad patys tėvai save laiko ne itin protingais? Jausis prastai. Ir jeigu jūsų atžala panašius dalykus girdės dažniau, neturėtumėte stebėtis, jeigu vieną dieną pradės taip kalbėti apie save. Mes neturėtume savo pačių nesaugumo jausmo ir nepasitikėjimo savimi perkelti ant vaikų. Taigi, istorijos moralas skamba taip: būkite malonūs patys sau.


Pagundų yra visur, nepasiduokite joms


Kada paskutinį kartą praleidote savaitgalį be išmaniojo telefono? Ar esate matę šeimą, kuri kartu sėdi kavinėje ir tarpusavyje nebendrauja, nes kiekvienas yra užsiėmęs savo mobiliuoju telefonu? Šiandien tikrai sunku atsispirti šiuolaikinėms technologijoms. Mums jų tikrai reikia, nes privalome padaryti daugiau nei anksčiau, puikiai sugebame vienu metu daryti kelis darbus. Vis dėlto, nuolatinis naršymas internete ar žinučių rašymas kenkia santykiams su vaiku, taip pat keičia santykį su pačiu savimi. Todėl pabandykite įvesti tam tikras taisykles. Pavyzdžiui, po 19 valandos telefonai yra tabu. Kalbėkitės tarpusavyje, žaiskite stalo žaidimus. Nustebsite, kiek galite sužinoti ir išmokti, taip pat geriau jausitės, šeimos nariai vėl taps artimesni.


Nepiktžodžiaukite apie kitus girdint vaikams


Nesvarbu, jūsų buvęs vyras, jūsų sesuo, jūsų vaikų mokytoja ar jūsų uošviai - visi jie kada nors gali padaryti kažką tokio, kas jus kaip reikiant sunervins. Jums norėsis išrėkti savo pyktį, tačiau padarykite sau paslaugą ir atkreipkite dėmesį ar tą akimirką šalia nėra vaikų. Jūsų atžalos neturi girdėti neigiamų vertinimų apie žmones, kurie jiems brangūs. Net jeigu šiuo metu ant tų vaikams brangių žmonių labai pykstate. Visas problemas išsiaiškinkite tarp suaugusiųjų ir leiskite vaikams turėti į ką lygiuotis.


Nebandykite visko kontroliuoti


Mes nenorime matyti, kaip vaikus aplanko nesėkmė, juos kažkas įskaudina ar nuvilia. Tačiau nepamirškite, kad visa tai yra gyvenimo dalis, o mėginimas kontroliuoti kiekvieną smulkmeną - ką vaikas sako, daro ar išbando - yra neįmanoma užduotis. Be to, didelė kontrolė iš tėvų pusės turi ir šalutinį poveikį, mat vėliau, maištingais paauglystės metais, tiesiog neberasite kalbos su savo atžala. Taigi, suteikite savo vaikui daugiau erdvės, kad jis galėtų pats viską išbandyti ir padaryti savas klaidas. Leiskite jam mokytis iš savo paties patirties, vėliau jis jums už tai padėkos.


Nepulkite tenkinti visų vaiko įgeidžių


Tikrai nėra sunku pirkti viską iš eilės - žaislus, ledus, mobiliąsias programas - ko tik užsinori vaikas. Žinoma, kiekvieną kartą gavęs savo trokštamą daiktą vaikas labai džiaugiasi. Tačiau jeigu nuolat taip elgsitės, jūsų atžala netrukus išleps ir visiškai netoleruos atsakymo „ne". Privalote savo vaikui nustatyti ribas.


Tai, kas patinka jums, nebūtinai patiks vaikui


Jeigu nekenčiate linksmųjų kalnelių, greičiausiai nesiūlysite vaikui vykti į pramogų parką. Jeigu nemėgstate sušių, jų nepulsite siūlyti ir savo vaikui. Taigi, mes, kaip tėvai, labai greitai įprantame vengti sau nepatogių ir nemalonių situacijų, kad tik nereiktų išeiti iš savo komforto zonos. Bet ar nepagalvojote, kad tas „siaubingas" pramogų parkas jūsų vaikui gali suteikti labai daug džiaugsmo? O gal jūsų atžalai labai patiktų aštrūs sušiai su tunu? Stenkitės retkarčiais išbandyti kažką naujo ir žiūrėkite, kas jūsų vaiką traukia labiausiai. Leiskite jam tyrinėti pasaulį ir pačiam daryti išvadas. Kas žino, gal net jūs patys atrasite naujų dalykų.


Kai kažką darote kartu, sutelkite dėmesį į savo vaiką


Kartu su vaiku nusprendėte pažiūrėti filmą, glaustotės su juo namuose ant sofos, tačiau nuolat dirsčiojate į savo mobilųjį, tikrinate elektroninį paštą, rašote trumpąsias žinutes ir paliekate įrašus „Facebook". Galbūt net nufotografuojate savo atžalą vien tam, kad įkeltumėte jo nuotrauką į „Instagram" su žymele #kokybiškaslaikassuvaikais. Jums tai pažįstama? Taip, kiekvienas privalome pirmiausia pažiūrėti į save. Tačiau jeigu bendrai suplanuotos veiklos metu nesate šimtu procentų su vaiku, jis tai jaučia. Tada ir pasigirsta: „Mamaaaaaa, tu visai nežiūri". Taigi, jeigu jau nusprendėte praleisti laiką su vaiku, darykite tai nuoširdžiai. Tokios akimirkos liks vaiko prisiminimuose, ne vien virtualioje erdvėje.


Kartokite „Aš tave myliu"

„Aš tave myliu". Tai tik trys trumpi žodžiai, tačiau jeigu nesate įpratę jų reguliariai girdėti, ištarti juos kitiems nėra taip paprasta. Žinokite, kad jūsų vaikui labai svarbu jaustis mylimu. Vien veiksmų nepakanka, reikia ir žodžių. Pasakykite savo vaikui, kad jį mylite. Tai galioja ir jau suaugusiems vaikams - tai daryti niekada ne per vėlu. Kartokite šiuos žodžius ir pamatysite, kad jie jums sugrįš ir labai pamalonins širdį.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis