Tyrėjai: daug laiko praleisti kartu su vaikais naudinga ne visuomet

Ilgas laikas, kurį tėvai praleidžia su savo vaikais, jų atžaloms nebūtinai yra naudingas, o kai kuriais atvejais - netgi žalingas. Kokiai bendrai veiklai su vaikais geriau skirti mažiau laiko ir kada geriau apskritai pabūti atskirai, moksliniame leidinyje „Santuokos ir šeimos žurnalas" (ang. The Journal of Marriage and Family) paskelbė tyrėjai.

Gydytoja griauna mitus apie cezario pjūvį
Ką nutyli gimdžiusios?
Kokia profesija tinkamiausia pagal Zodiako ženklą 

Šeimos santykių instituto ir Krizių intervencijų centro gydytojas psichoterapeutas Algirdas Talijūnas komentuodamas tyrimo rezultatus pastebi, jog tikrai nederėtų pulti į kraštutinumus ir pavargus užsidaryti skirtinguose kambariuose ar vaikui drausti kartu žiūrėti televizorių. Tačiau reikėtų turėti omenyje, kad stresas ar nuovargis turi neigiamos įtakos santykiui su vaiku, o televizoriaus žiūrėjimui kartu reikėtų skirti kuo mažiau laiko. „Minėtame tyrime pabrėžiama, kad svarbiausia ne kartu praleidžiamo laiko kiekybė, o kokybė. Vietoj televizoriaus žiūrėjimo, geriau užsiimti bendra veikla, kurios metu būtų aktyviai bendraujama, diskutuojama, atrandama naujų dalykų. Tokia veikla ne tik lavins vaiką, bet ir stiprės abipusis emocinis ryšys", - teigia A. Talijūnas.

Tyrimais nustatyta, jog dažniau apkabinami vaikai mažiau irzlūs, ramiau miega, netgi rečiau serga - jie tampa emociškai ir fiziškai stipresni.Psichoterapeutas Algirdas TALIJŪNAS

Gydytojas psichoterapeutas priduria, jog leidžiant laiką kartu svarbu, kad vaikas jaustų tėvų meilę ir saugumą. „Kuriant tarpusavio emocinį ryšį, taip pat svarbų vaidmenį atlieka apkabinimai. Jie ne tik užtikrina reikalingumo ir saugumo jausmą, bet ir padeda vystytis smegenų sričiai, atsakingai už atmintį, mokymąsi ir reakciją į stresą, ugdo pasitikėjimą savimi, savigarbą bei pagarbą kitiems. Tyrimais nustatyta, jog dažniau apkabinami vaikai mažiau irzlūs, ramiau miega, netgi rečiau serga - jie tampa emociškai ir fiziškai stipresni", - teigia A. Talijūnas. Jis atkreipia dėmesį, jog kokybiškai leidžiamas laikas su vaikais ir apkabinimų dažnumas bei nuoširdumas susiję: laiką leidžiant su vaikais kokybiškai, daugiau progų pasitaiko ir apsikabinimams.

Keliant vaikams skiriamo dėmesio problematikos aktualumą Lietuvoje, vykdomas socialinis-edukacinis projektas „100 apkabinimų“, kurio metu siekiama atkreipti dėmesį į vaikams skiriamo dėmesio svarbą, skatinant visos Lietuvos tėčius ir mamas kuo dažniau apkabinti savo vaikus ir tokiu būdų stiprinti emocinį tarpusavio ryšį. Daugiau apie projektą - www.100apkabinimu.lt.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis