10 patarimų, kad neprailgtų kelionė su automobiliu

Važiuojate automobiliu į lietuviškąjį pajūrį ar keliaujate po Europą? Patarimai, kad kelionė neprailgtų, o ir būtų saugi.


Nevažiuokite naktį, nors ir labai taupote laiką


Atsisakykite važiavimo naktį, nors jis ir labai vilioja, nes vaikas miega, o judėjimas kelyje nedidelis. Medikai įspėja: tarp antros ir trečios valandos nakties žmogaus darbingumo ir dėmesingumo kreivė pasiekia dugną. Taigi, smarkiai išauga avarijos rizika.


Geriau leiskitės į kelionę vos išaušus ar ankstyvą vakarą.


Rytais paprastai esame dėmesingesni, darbingesni ir žvalesni, negu vakarais, be to, vėsesniu oru važiuoti yra smagiau. Jei automobilyje veikia oro kondicionierius, kelionei puikiai galima išnaudoti ir vaiko popiečio miegą.


Venkite dienų, kai keliauja beveik visi.


Kelionės tikslą pasieksite kur kas lengviau, jei keliausite dienomis, kai ne visi išvažiavę į automagistrales. Tokios karštos dienos paprastai yra penktadienio popietė ir savaitgaliai. Jei savaitgalių ar švenčių neišvengsi, reikėtų laiku pasižymėti žemėlapyje „atsarginius kelių variantus".


Vaikai iki 135 cm ūgio sėdi kėdutėse.


Jeigu automobiliu keliaujate į svečią šalį, pasidomėkite, kokios vaikų vežimo taisyklės yra joje. Kai kuriose Europos Sąjungos valstybėse vaikas saugos kėdutėje turi sėdėti net iki 150 cm ūgio, ir to nesilaikant galima užsidirbti nemenką baudą. Lietuvoje vaikai automobilio kėdutėse sėdi iki 135 cm ūgio. Nenuolaidžiaukite vaikams, jei jie norės iš jos išlipti. Verčiau darykite pertraukėlę stabtelėti.


Reguliariai darykite pertraukas.


Daugiau nei dvi valandos kėdutėje - tikrai nepalanku nė vieno vaiko stuburui! Be to, ir didesniems vaikams kas pora valandų reikia pajudėti. Išlipkite į gryną orą. Išnaudokite pertrauką pabėgioti su vaikais lenkčių. Arba pašokinėkite iš pradžių ant vienos kojos, paskui ant kitos.


Idealus variantas keliaujant su vaikais - sustoti poilsio aikštelėse bent su suoliuku. Jei keliaujate po svečias šalis P ženklu pažymėtose aikštelėse kartais galite rasti ir smėlio dėžę, ir pervystymo lentą kūdikiui tualete.


Pasirūpinkite patogia apranga ir avalyne.


Suvaržyti vaikai greit pradeda zirzti. Ilgai važiuojant pasiūlykite jiems nusiauti batukus, taip bus patogiau mažoms kojytėms. Vaikams, kaip ir suaugusiems, praverčia kelioninės apykaklės - pagalvės.


Svarbiausius daiktus susidėkite į rankinį bagažą.


Drėgnosios servetėlės, žaislas ir sausainis užkandai turi būti automobilio salone, kad prireikus nereikėtų specialiai sustoti ir iškrauti visos automobilio bagažinės. Iš būtinųjų daiktų dar patartina po ranka visada turėti lengvą antklodę, sauskelnių ir drabužėlių persirengti.


Žinokite keletą gudrybių, jei vaiką važiuojant pykina.


Kad nepykintų automobilyje, geriausia sėdėti šešėlyje bei žiūrėti į priekį, neskaityti knygų, nežaisti telefonu, nežiūrėti pro šoninį stiklą, kur ypač greitai keičiasi vaizdai. Padeda vandens gėrimas mažais gurkšneliais, gumos kramtymas bei reguliarios pertraukėlės. Svarbu ir tolygus važiavimas, nes jei važiuosite kalnuotose ar daug posūkių turinčiose vietovėse, užsupti gali bet kurį iš mūsų.


Idealiausia, jei automobilyje yra klimato kontrolė.


Kaip išvengti kaitros automobilyje? Žinoma, šaunu, jei automobilyje yra klimato kontrolės sistema, ir jūs patys galite nusistatyti oro emperatūrą viduje. Jei automobilis senesnio modelio, yra keletas kitų variantų. Galima važiuoti automobiliu su atidarytais langais, tačiau kyla skersvėjo pavojus. Galima sustojus karštą dieną išlipti pasivaikščioti ir tada atvėsinti automobilį. Kai vėl į jį įlipsite, bus vėsu, bet nepūs nuolat labai šaltas oras.


Pasirūpinkite vaikų užimtumu automobilyje


Laikas važiuojant sutrumpės, jei iš anksto pagalvosite, ką veiksite kelyje. Važiuojant puikiai tinka vaikiška muzika ir dainelės. Galite vaikams paimti ausines, arba dainuoti visi kartu. Su didesniais kelyje galima žaisti žodžių žaidimus ir taip trumpinti ilgą kelią.


Trys žodžių žaidimai:


Kokia raide prasideda žodis?


Sugalvokite raidę ir sakykite visi iš eilės žodžius, kurie ja prasideda. Galima pasunkinti užduotį - sakyti ne visus žinomus žodžius,o tik sutartus - gyvūnų pavadinimus, vardus ar miestų pavadinimus.


Sekam pasaką


Kiekvienas iš eilės paeiliui sako po žodį, taip, kad išeitų vientisas pasakojimas. Kuo labiau nederantys žodžiai bus vienas šalia kito, tuo bus juokingiau.


Atspėk


Pažaiskite spėliojimo žaidimą, kai apibūdinate daiktą, o šalia esantis turi atspėti, apie ką kalbate. Žinoma, žodžiai turi atitikti ūsų vaiko amžių. Kol jis pakankamai mažas, pakaks jam geriausiai žinomų dalykų apibūdinimo: „Pūkuotas, su ūsais ir kniaukia" (kačiukas); „Geltona, labai rūgšti,dedama į arbatą" (citrina) ir pan.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis