10 patarimų, kaip elgtis per karščius tėvams, auginantiems vaikus

Sulaukus karščių būtina prisiminti svarbiausias tiesas apie karščius ir vaikus. Juk būtent mažiausiųjų kūno termoreguliacinė sistema nėra subrendusi, o išvertus į žmonių kalbą tai reiškia, kad jie gali itin greitai perkaisti.

Visuomenės sveikatos specialistai primena, kad pernelyg aukšta aplinkos temperatūra yra žalinga sveikatai - didelis saulės spindulių ar šilumos kiekis gali susargdinti ar net numarinti žmogų.


Aplinkos temperatūra iki +30ºC yra sąlyginai komfortabili, daugiau nei +34ºC - ekstremali, daugiau nei +38ºC - žalinga sveikatai, o daugiau nei +42ºC siekianti aplinkos temperatūra yra pavojinga.


Didžiausią riziką susirgti veikiant karščiui turi kūdikiai ir maži vaikai iki ketverių metų.


Parengėme 10 patarimų, kaip elgtis per karščius Jums ir jūsų vaikams:


- Apsirenkite ir vaikus renkite lengvais, laisvais, šviesiais rūbais, gerai atspindinčiais saulės šilumą ir šviesą.


- Nebūkite lauke tada, kai intensyviausia saulė. Pasivaikščiojimui rinkitės vietas, kur galima pasislėpti nuo saulės ir geriausias laikas - iki 10 ryto bei nuo 18 valandos vakaro.


- Nepamirškite tinkamos kepurės, skrybėlės su plačiais bryliais ir akinių nuo saulės.


- Gerkite daug skysčių, tačiau stebėkite, kad jie nebūtų per šalti, o jūs nebūtumėte sukaitę. Geriausiai troškulį malšina vanduo bei nesaldūs gėrimai.


- Įtraukite į savo šeimos valgiaraštį daugiau vaisių ir daržovių. Maistas, kuris turi daug baltymų, pavyzdžiui, mėsa, didina metabolinės šilumos gamybą ir skatina vandens netekimą.


- Saugokite odą nuo žalingo saulės spindulių poveikio, naudodami apsauginius kremus, kuriais reikia pasitepti 30 min. prieš išeinant į atvirą saulę. Vaikams reikia naudoti tik tas priemones, kurios skirtos vaikams arba kurios leidžiamos ir vaikams, ir suaugusiems - ši informacija yra ant produktų pakuotės. Jautriai vaiko odai patartina rinktis stipresnio poveikio, didesnio SPF skaičiaus, priemones.


- Jokiu būdu nepalikite vienų kūdikių ir mažų vaikų automobilyje, net ir tada, kai visi langai atviri, o jūs norite trumpam nubėgti į parduotuvę.


- Karštą dieną dažniau užsukite į patalpas, kuriose oras yra vėsus arba kondicionuojamas, pavyzdžiui, prekybos centras ir pan.


- Niekada nepalikite vaiko vieno vandenyje, būkite kartu su juo, tai ypač svarbu prie jūros, kur vanduo banguoja, neaiškus dugnas ir gylis.


- Vaikui būtinai reikia akinukų nuo saulės, nes jie apsaugo nuo žalingo ultravioletinių saulės spindulių poveikio. Tačiau priminkite vaikui, kad ir dėvint akinius, į saulę tiesiai negalima žiūrėti.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis