Aiškėja, kodėl vaikai nekenčia daržovių

Daugelis šeimų gali patvirtinti, jog maži vaikai kažkodėl nemėgsta daržovių. Ir geltona paprika, ir žalias agurkas, ir raudonas pomidoras mažųjų gurmanų yra iš lėkštės išrenkami pirmiausia.

Nenori ir valgyti, ir liesti

Kodėl taip yra, paaiškinimo ieškojo ir Jeilio (JAV) universiteto mokslininkai. Kaip paaiškėjo, vaikai ne tik nemėgsta daržovių valgyti, bet ir nenori jų... liesti. Buvo atliktas tyrimas, kuriame dalyvavo kūdikiai ir maži vaikai nuo aštuonių mėnesių iki pusantrų metukų.

Mažieji eksperimento dalyviai jaukiai ir saugiai sėdėjo mamoms ar tėčiams ant kelių. Prieš juos buvo padėti šeši skirtingi daiktai ir buvo fiksuojama, kaip greitai vaikai norėjo jų siekti ir paimti į rankas.

TAIP PAT SKAITYKITE:

Naujame nuotraukų konkurse "Apsikabinkime" - neįtikėtinas prizų lietus

Diana Dargienė - atvirai apie džiaugsmą būti mama bei ilgą Kalėdų laukimą

Paaiškėjo, kad skirtingi daiktai mažylius sudomina nevienodai greitai. Štai, pavyzdžiui, padėtos jūrų kriauklytės vaikai imdavo siekti po trijų su puse sekundės. Padėti šaukštai ir lempos vaikučius sudomindavo mažiau, ir jie juos griebdavo po keturių su puse sekundžių.

Tuo tarpu padėtą petražolę ir baziliką vaikai norėjo paliesti tik po dešimt sekundžių. Beje, šis laikas buvo toks pats ir tais atvejais, kai bazilikas ir petražolė buvo tikri, ir kai tai buvo tik jų muliažai.

Spėjama, kad daržovių nemėgimas nuo jaunų dienų yra užkoduotas mūsų pasąmonėje. Viena iš mokslininkų, atlikusių tyrimą, pateiktų prielaidų, jog tai gali būti susiję su evoliucija, kuomet natūraliosios atrankos būdu suvalgę nuodingų žolių ir žalumynų apsinuodiję mirdavo daug mažų vaikų.

Kaip elgtis tėvams?

Geriausia, ką galite padaryti, jei auginate vaiką, nekenčiantį daržovių - būti kantrūs. Neretai tam tikros daržovės boikotas laikui bėgant praeina. Deja, bet nei prievarta, nei valandas trunkantys įkalbinėjimai ir papirkinėjimai suvalgyti „sveiko maisto" čia nelabai padeda. Mitybos specialistai sako, kad vaikams gali tekti vieną produktą siūlyti net 10 kartų, kol jis jį pamėgs ir pripažins „savu".

Penki patarimai, kad vaikas pamėgtų daržoves:

- Išsiaiškink, kurias daržoves taviškis mėgsta ir pasiūlyk jų. Jeigu jis kasdien prie mėsos pageidauja tik agurko - kodėl gi ne. Geriau agurkas, negu jokio agurko.

- Paslėpk daržoves maiste. Kepi bulvinius blynus? Įtarkuok į juos cukinijos, moliūgo ar morkos. Kepi omletą? Paslėpk jo viduryje daržovių. Gal mažylis nepastebės šio triuko?

- Išradingai patiek maistą. Supjaustytos agurkų skiltelės gali tapti gėlės žiedlapiais, o pomidoro griežinėlis - jos viduriuku. Pasistenk maistą pateikti patraukliai. Vaikai valgo ne tik burnytėmis, bet ir akytėmis.

- Pasiūlyk vaikui dalyvauti gaminant maistą. Kol vaikas mažas, ši gudrybė turėtų tikrai suveikti: pasiūlyk mažyliui pagelbėti tau gaminant kokį nors patiekalą, pjaustant daržoves garnyrui ar serviruojant. Kas pagaminta savo rankomis visada yra mieliau, tai yra, skaniau.

- Būk pavyzdžiu savo vaikui. Jeigu nori, kad mažylis mėgtų brokolius ar burokėlius, būk pavyzdžiu jam, ir pats mielai juos valgyk. Kaip žinia, mažieji mokosi ne iš kalbų, o iš tėvų pavyzdžio.

Ta proga primename vieną vaizdo filmuką, kuriame įamžinta, kaip maži vaikai ir kūdikiai reaguoja į naują skonį. Vaikams buvo pasiūlyta paragauti ančiuvių, alyvuogės, citrinos, jogurto ir kitų jiems neragautų produktų. Mažųjų reakcija į šiuos neragautus dalykus buvo nesuvaidinta, pamatysite patys.


Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis