Alkoholis ir žindymas: ką svarbu žinoti

Nėra nei vienos alkoholio rūšies, kuri nekenktų žindančiai motinai ir kūdikiui.

Bet kokio stiprumo alkoholinis gėrimas, ar tai būtų alus, ar sidras, iš skrandžio patenka į kraują, o iš jo lengvai pereina į pieną. Apie 2 proc. jūsų išgerto alkoholio atsiduria piene. Didžiausia alkoholio koncentracija piene būna jau po 30–60 min. Šis greitis priklauso nuo Jūsų medžiagų apykaitos greičio, kūno masės, tuo metu valgyto maisto. Visiškai iš pieno alkoholis pasišalina vidutiniškai per 6–8 val.


Dauguma mokslininkų mano, jog išgertas vienas standartinis alkoholio vienetas per savaitę (t.y. ne daugiau 200 ml vyno ar 50 ml stiprių alkoholinių gėrimų ar 500 ml alaus), nepadarys didelės žalos vaikui. Tik visada reikia prisiminti, jog „jei išgėrei tiek, kad negali vairuoti, jautiesi apsvaigusi, tai negali ir žindyti“.


Negalima žindyti 2–3 val. po alkoholio vartojimo. Pieno nutraukti nereikia, nes tai nepašalina alkoholio iš pieno.


Bet koks alkoholio kiekis:


- Sutrikdo žindymo ritmą (juk laukiate kol pasišalins alkoholis iš pieno).


- Naujagimio kepenys nėra pilnai subrendusios ir negali kaip suaugusio žmogaus kepenys nukenksminti alkoholio, todėl nors ir menkiausias alkoholio kiekis gali padaryti neatitaisomos žalos kepenims. Trejų mėnesių amžiaus kūdikio kepenys jau geba detoksikuoti alkoholį, tačiau tai daro du kartus lėčiau nei suaugęs žmogus.


- Pažindžius kūdikį pienu su alkoholiu, jis greitai užmiega ir miega ilgiau, yra ramesnis. Motinų, kurios suvartoja daugiau nei du standartinius alkoholio vienetus kasdien, kūdikiai yra mieguisti, lėčiau priauga svorio, atsilieka jų motorinis vystymasis.


- Egzistuoja mitas, jog mažos alkoholio dozės (pvz., alaus), didina pieno kiekį. Tai tik dalis tiesos. Bet koks alkoholio kiekis sutrikdo žindyvės hormonų pusiausvyrą. Yra du hormonai atsakingi už sėkmingą žindymą: tai prolaktinas, skatinantis pieno gamybą, ir oksitocinas, atsakingas už pieno išsiskyrimą. Alkoholis, patekęs į kraują, po vienos valandos prolaktino kiekį vidutiniškai padidina iki 336 proc., o oksitocino kiekį sumažina iki 78 proc. Taigi, pieno gamyba spartėja, bet jo išsiskyrimas ženkliai pasunkėja. Krūtis bus pilna, bet kūdikis žys daug ilgiau ir sunkiau bei gaus mažiau pieno. Vienas išgertas standartinis alkoholio vienetas sumažina išskirto pieno kiekį iki 23 proc.


Taigi nėra nei vienos teigiamos alkoholio savybės nei motinai, nei kūdikiui.


Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis