Ar galima išvengti autizmo

Ar galima išvengti autizmo? Atsakymas į šį klausimą domina ne tik tėvus, bet ir medikus bei mokslininkus, kurie ieško sąsajų tarp ligų, vaistų vartojimo, gyvenimo būdo ir autizmo diagnozės.

Tarpas tarp nėštumų


Tyrėjai iš Kaiser Permanente tyrimų centro Kalifornijoje (JAV), dalyvaujantys autizmo tyrimų programoje, išsiaiškino, kad vienas iš veiksnių, kodėl jaunesnio amžiaus vaikams pasireiškia autizmas, gali būti tarpas tarp nėštumų. Leidinyje „Pediatrics" paskelbto tyrimo išvados teigia, kad vaikams, kurie buvo pradėti praėjus mažiau nei dvejiems metams arba daugiau nei šešeriems metams po vyresnio vaiko gimimo, gresia du-tris kartus didesnė autizmo rizika. Mažesnis tarpas tarp nėštumų gali būti siejamas su mažesniu folio rūgšties kiekiu moters organizme – ši rūgštis labai svarbi sveikų vaisiaus smegenų vystymuisi. Didesnis tarpas gali būti siejamas su nevaisingumo problemomis, kurios taip pat gali būti svarbus autizmo veiksnys.


Nėštumo metu vartojami vaistai nuo depresijos


Monrealio universitete buvo atliktas tyrimas, kuriame buvo stebimos 145 tūkst. 456 moterys. paaiškėjo, kad antidepresantų vartojimas antro ir trečio nėštumo trimestro metu autizmo riziką būsimam kūdikiui padidino 87 proc. Nors akivaizdu, kad rizika labai didelė, Nacionalinė autizmo draugija pabrėžia, kad rizika palyginti nedidelė.

Paprastai daugumai nėščiųjų nerekomenduojama vartoti antidepresantų, išskyrus labai rimtus atvejus, tokius kaip didelė depresijos ar kitų psichinių ligų rizika. Tokiais atvejais vaistų vartojimo nauda gerokai pranoksta riziką.


Nutukimas ir diabetas


Vaikams, kuriuos pagimdė antsvorio turinčios moterys, sergančios diabetu, gresia keturis kartus didesnė autizmo rizika, teigiama naujajame Johno Hopkinso universiteto Bloombergo visuomenės sveikatos mokyklos atliktame tyrime, kuriame buvo išanalizuoti duomenys motinų, kurios diabetu sirgo prieš pastodamos, ir tų, kurios susirgo nėščiųjų diabetu.


Tyrėjai taip pat reziumavo, kad vaikams tų motinų, kurios susirgo nėščiųjų diabetu, gresia didesnė autizmo rizika nei vaikams, kurių motinoms diabetas buvo diagnozuotas dar prieš nėštumą.


Nutukimas ir diabetas laikomi rimtu pavojumi nėščioms moterims, o šie tyrimai įrodė, kad šie sutrikimai kelia pavojų ir įsčiose esančiam kūdikiui.


Policistinių kiaušidžių sindromas


Naujausio Švedijos Karolinska instituto tyrimo išvadose teigiama, kad vaikams, kurių motinoms buvo diagnozuotas policistinių kiaušidžių sindromas, gresia 59 proc. didesnė autizmo rizika. Autizmas keturis kartus dažniau diagnozuojamas berniukams, nei mergaitėms, o moterų, kurioms diagnozuotas policistinių kiaušidžių sindromas, organizme daugiau androgeno – lytinio hormono, atsakingo už vyriškų bruožų susiformavimą. Manoma, kad būtent androgenų poveikis ankstyvame amžiuje ir didina autizmo riziką.


Vis dėlto reikia atlikti daugiau tyrimų, kad galima būtų nuodugniau ištirti genetinį ryšį tarp policistinių kiaušidžių sindromo ir autizmo. Tyrėjai taip pat įtaria, kad didesnę autizmo riziką taip pat gali sąlygoti medžiagų apykaitos problemos, kurias sukelia policistinių kiaušidžių sindromas.


Pagalbinis apvaisinimas (IVF)


Tyrėjai iš Kolumbijos universiteto teigia, kad vaikams, kurie buvo pradėti su reprodukcinių technologijų pagalba, dukart dažniau diagnozuojamas autizmas. Tačiau, pasak tyrėjų, autizmo riziką padidina ne pati procedūra, bet daugiavaisio nėštumo rizika ir kiti veiksniai, susiję su nevaisingumo gydymu. Pats pagalbinis apvaisinimas autizmo nesukelia. Apvaisinimas vyksta laboratorijoje, ir tada embrionai implantuojami į moters gimdą. Vaisingumo specialistai dabar rekomenduoja implantuoti tik vieną kiaušinėlį, kad sumažėtų daugiavaisio nėštumo tikimybė, nes toks nėštumas gali sukelti komplikacijų.


Preeklampsija


Preeklampsija yra nėštumo komplikacija, kuriai būdingas aukštas kraujospūdis ir baltymai šlapime. Kalifornijos universiteto – Davis MIND instituto tyrime dalyvavo 500 vaikų, kuriems buvo diagnozuotas autizmas, o 200 iš jų – ir atsilikusi raida.


Tyrėjai mano, kad pagrindinė priežastis yra problemos su placenta. Kai sergama preeklampsija, apribojamas deguonies ir maistinių medžiagų patekimas į vaisiaus organizmą, nes į placentą patenka mažiau motinos kraujo, todėl tai veikia vaisiaus smegenų vystymąsi.


Tyrimas taip pat parodė, kad kuo stipriau moteriai pasireiškia preeklampsija, tuo didesnė rizika, kad jos vaikui bus diagnozuotas autizmas. Preeklampsija kelia pavojų ir pačios moters gyvybei, todėl visoms nėščiosioms sveikatos patikros metu kaskart turi būti tikrinamas kraujospūdis.


šaltinis

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis