Atopinis dermatitas – viena dažniausių vaikų odos ligų

Kaip elgtis, jei mažylio oda labai sausa, jį vargina intensyvus niežėjimas, atsiranda raudoni bėrimai?

Atopinis dermatitas yra lėtinė uždegimą sukelianti odos liga, kuriai būdingas intensyvus odos sausumas, niežėjimas ir uždegimo sukelti odos pažeidimai – paraudimas, sudirgimas.


Skandinavijos šalių statistikos duomenimis, atopinis dermatitas vargina daugiau nei 7–15 proc. pasaulio gyventojų. Neretai ši liga prasideda jau pirmaisiais gyvenimo metais. Atopinis dermatitas pakeičia vaiko, o kartu ir mamos dienotvarkę. Tenka skirti ypač daug dėmesio vaiko odos priežiūrai, o jei atopinis dermatitas susijęs su alerginėmis reakcijomis – ir maisto produktams ar net nešiojamų drabužių audiniams.


Tinkamos žinios apie atopinį dermatitą, jo priežastis, tai pat mokėjimas teisingai prižiūrėti savo odą, derinti gydymo būdus gali padėti jums savarankiškai kontroliuoti atopinio dermatito eigą.


5 priežastys, kodėl sergant atopiniu dermatitu reikėtų kreiptis pas gydytoją - dermatovenerologą:


1. Tiksli diagnozė


Intensyvus odos sausumas, bėrimai ir niežėjimas yra būdingi ne tik atopiniam dermatitui. Tik gydytojas dermatovenerologas gali tiksliai įvertinti odos būklę, atlikti anamnezę ir nustatyti odos ligą. Nepamirškite - tik tikslios diagnozės atveju garantuojamas tinkamas gydymas.


2. Gydymo planas


Pagal atopinio dermatito sunkumo laipsnį, mažylio amžių ir odos būklę specialistas paskirs tinkamiausią gydymą. Paaiškins kada, kaip ir kiek turi būti tepami gliukokortikoidų tepalai. Taip pat paskirs specialų kremą emolientą kasdieniam odos tepimui.


3. Individualios rekomendacijos


Kas tinka visiems, tas netinka niekam. Kiekvieno atopinio dermatito odos būklė yra unikali, todėl ir rekomendacijos ko reikėtų vengti ar atsisakyti yra skirtingos. Jei liga yra susijusi su alerginėmis reakcijomis gydytojas dermatovenerologas visada jus nukreips pas gydytoją alergologą alerginių testų ištyrimui.


4. Gydymo eiga


Gydytojas jums visada atsakys į visus klausimus susijusius su AD. Patars apie gyvenimo būdo įpročius. Mažylio odos būklė bus stebima vizitų metu. Tik bendradarbiaujant su specialistu sėkmingai kontroliuosite ligos eigą ir sulauksite teigiamų rezultatų.


5. Prevencija


Atopiniam dermatitui būdingi paūmėjimai. Laikantis gydytojo dermatovenerologo gydymo plano ir visų rekomendacijų sumažėja paūmėjimų dažnis, jie tampa lengvesni.


www.atopinis.lt – daug informacijos apie atopinį dermatitą, gydytojos patarimai, atopiškos odos priežiūra, specialisto atsakymai į klausimus. Jei turite klausimų apie atopišką odą ir jos priežiūrą, juos galite užduoti www.atopinis.lt KLAUSK skiltyje.

Užsakymo nr.: PT_72492814

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis