Darželyje - rotavirusinės infekcijos protrūkis Ką turime žinoti apie šią nemalonią ligą?

Vienoje iš Panevėžio miesto ikimokyklinio ugdymo įstaigų nustatytas ūmios žarnyno infekcijos protrūkis. Penki 1-2 metų vaikai vėmė ir gausiai viduriavo, todėl buvo paguldyti į VšĮ „Respublikinė Panevėžio ligoninė" Infekcinių ligų skyrių.

Viena dažniausių vaikiškų infekcinių ligų

Panevėžio visuomenės sveikatos centras primena, kad rotavirusinė infekcija yra virusinė žarnyno infekcija, pasireiškianti vėmimu, karščiavimu, skystu ir dažnu viduriavimu, bendra organizmo intoksikacija. Pirmieji ligos simptomai pasireiškia po 24 - 72 val. po užsikrėtimo.

Dažniausiai užsikrečiama nuo nešvarių rankų

Rotavirusinės infekcijos šaltinis yra žmogus. Šia infekcija užsikrečiama, kai virusai nuo rankų patenka į burną. Sergant nors ir lengva ligos forma, ligos sukėlėjai labai dideliais kiekiais išsiskiria su išmatomis. Virusus aplinkoje gali platinti ir kiti asmenys, kuriems infekcija nepasireiškia išreikštais klinikiniais požymiais.

Galima užsikrėsti nuo užkrėsto maisto

Taip pat rotavirusais galima užsikrėsti ir nuo maisto, jei jis buvo gamintas nešvariomis rankomis. Didžiausi virusų kiekiai išsiskiria ūmiu ligos periodu, vidutiniškai 4 - 7 dienas, tačiau virusų išskyrimas gali užtrukti iki 2 savaičių.

Kaip apsisaugoti rotavirusinės infekcijos?

Siekiant užkirsti kelią rotavirusų plitimui reikia imtis profilaktikos priemonių. Viena iš efektyviausių nespecifinės profilaktikos priemonių yra rankų higiena. Kuo dažniau plaunamos rankos, tuo labiau sumažinama daugelio žarnyno infekcinių ligų rizika. Rankas plauti būtina ne tik pasinaudojus tualetu ar po sąlyčio su ligonio išmatomis, bet grįžus iš parduotuvės, po važiavimo visuomeniniu transportu, kiekvieną kartą prieš valgį ir maisto gaminimą.

Atsargumo turi imtis ligoniukus slaugantys tėvai

Ligonius prižiūrintys asmenys turėtų ne tik plauti rankas, bet ir dezinfekuoti alkoholio turinčiomis priemonėmis. Tualetą ir ligonio kambarį valyti atskirais įrankiais bei šluostėmis, naudojant chloro turinčias dezinfekcines medžiagas. Vaiko žaislus plauti muilo ar sodos tirpalu, skalauti tekančiu vandeniu ir išdžiovinti. Taip pat reikėtų nepamiršti gerti daug skysčių, laikytis tinkamos mitybos.

Dažniausi mitai apie "rotavirusą"

Jei vaikas viduriuoja, vemia, bet nėra temperatūros, nieko baisaus.

Mitas. Vemiant ir viduriuojant netenkama elektrolitų ir vandens, sutrinka daugelio organų funkcijos. Hiponatremija (natrio koncentracijos kraujyje sumažėjimas), hipochloremija, hipokalemija sukelia kartotinį vėmimą, susidaro ydingas ratas ir vaiko būklė blogėja.

Vaikus, užsikrėtusius rotavirusine infekcija, visada guldo į ligoninę.

Mitas. Į ligoninę patenka vidutinio sunkumo forma ir sunkiai sergantys ligoniai. Dažniausiai į ligoninę patenka patys mažiausieji.

Lopšelio ar darželio nelankančiam vaikui užsikrėsti rotavirusu beveik neįmanoma.

Mitas. Neretai rotavirusą į namus „parneša" vyresni vaikai, kurie lanko kolektyvą. Taip pat vaikas gali užsikrėsti per rankas būdamas masinio susibūrimo vietose, pvz., didelių prekybos centrų vaikų žaidimo kambariuose ir kitur.

Kai vaikas dažnai viduriuoja ir vemia, labai svarbu, kad gertų daug skysčių. Tinka visi skysčiai, net „Coca-cola", „Sprite" ir kt.

Mitas. Ligonius reikia pradėti gydyti namuose. Namuose patartina turėti pramoniniu būdu gamintų druskos preparatų, pvz., rehidrono, iš kurių pasigaminama gėrimo. Mamos turi išmokti, kaip reikia taisyklingai vaikui jį suduoti. Gerti gurkšneliais, nesistengiant sugirdyti didelio kiekio per trumpą laiką. Kaip dažnai, po kiek girdyti, yra individualu ir priklauso nuo vaiko amžiaus ir ligos sunkumo. Reikia pasitarti su vaikučio gydytoju (kad ir telefonu). Galima duoti ir kitų negazuotų skysčių: mineralinio vandens, džiovintų obuolių, razinų nuoviro. „Coca-cola" ar „Sprite" tikrai netinka.

Šiuos ir kitus mitus apie rotavirusinę infekciją rasite mūsų straipsnyje:

Tiesa ir mitai apie rotavirusinę infekciją

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis