Daugiavaikiai tėvai kyla į kovą už sveikesnę vaikų mitybą

Daugiavaikiai tėvai kartu su garsiausia šalies gydytoja-dietologe dr. Edita Gaveliene įkūrė neformalų „Super tėvų“ judėjimą, kuriuo sieks keisti maitinimo sistemą šalies ugdymo įstaigose.

Anot vieno iš projektų iniciatoriaus Simono Urbono (Saimio), vaikai yra mūsų didžiausias turtas, tačiau nepaisant to, šalyje veikianti mitybos sistema ugdymo vietose – nekeista nuo sovietinių laikų.


"Idėja gimė pamačius vaikų valgiaraščius darželiuose ir kilogramus cukraus, pilamus į arbatos katilą. Aš nenoriu, kad tai tęstųsi, nes tai yra ydinga mūsų vaikų sveikatai. Maisto įvairovė, būdai, kaip jis ruošiamas, deja, bet tikrai labai dažnai prasilenkia su rūpesčiu vaikų sveikata per mitybą", - sako vienas iš „Super tėvų“ judėjimo iniciatorius.


Dr. Editos Gavelienės teigimu, šis neformalus judėjimas bus atviras visiems, kurie nori prisidėti prie permainų vaikų maitinimo sistemoje. "Vaikų mityba yra lemiantis veiksnys žmogaus sveikatai visą gyvenimą. Tai kaip namo pamatas, tad natūralu, kad jam turi būti skiriamas tinkamas dėmesys. Deja, bet daugelyje įstaigų dar tebesivadovaujama sovietinių laiko maitinimo įpročiais, o tai visiškai prasilenkia su vaiko mitybos poreikiais šiandien", - sako gydytoja.


Anot Simono Urbono, "Super tėvai" pirmą veiklos mėnesį nemokamai teiks konsultacijas, visiems besidomintiems vaikų mityba, o ateityje ims simbolinį mokestį už konsultacijas, tačiau teiks ir kitas mokamas paslaugas. "Verslo čia nepadarysime, bet padėti keisti sistemą galime, tad kiekvienas gautas euras ateityje, bus skirtas judėjimo vystymui", - sako jis.


Tarp mokamų paslaugų, "Super tėvai" kartu su dietologais įvertins maitinimo įstaigos valgiaraštį, parengs atitinkamas pokyčių programas, padės valdyti maitinimo įstaigų sandėlius bei visą pokyčių diegimo procesą. "Darysiu viską, kad riebūs karbonadai būtų pakeisti sveikesniu maistu, vaisiai ir daržovės būtų prieinami kuo dažniau ir kuo patrauklesne forma, o mūsų mažieji augtų daug sveikiau nei mūsų karta", - sako jis.


"Super tėvų" judėjimą įkūrė aktyvūs tėvai, judėjimas vystomas socialiniuose tinkluose, prisijungti labai paprasta, tai galima padaryti paspaudus "Patinka" Facebook puslapyje "Super Tėvai". Per šį savaitgalį judėjimą nutarė palaikyti 418 tėvų.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis