Dažniausia ausų valymo klaida: kodėl ji kelia pavojų

Tenka pripažinti, kad kūdikių priežiūrai skirtų higieninių procedūrų nėra taip jau ir daug: mes juos maudome, kerpame nagus ir turbūt valome ausis, tiesa? Vis dėlto aiškėja, kad geriau kūdikių ausų tam skirtais krapštukais nevalyti, bent jau nedaryti to taip, kaip darome sau.

Kam reikalinga ausų siera


Siera ausyse gaminama ne šiaip sau. Ausų kanaluose esančiose liaukose gaminama siera skirta užkirsti kelią dulkėms ir nešvarumams, kurie gali pažeisti ar sudirginti ausies būgnelį, kad šie nepatektų į vidinę ausį. Dar siera suformuoja vandeniui atsparią ausies kanalo apsaugą, išsaugančią ją sausą ir apsaugančią nuo infekcijas sukeliančių bakterijų. Taigi, siera, kurią kai kurios mamos stengiasi pašalinti, kišdamos į ausis krapštukus, yra reikalinga, nes saugo nuo bakterijų, uždegimų ir pažeidimų.


Krapštukų keliami pavojai kūdikio ausyje


Organizmas pagamina sieros būtent tiek, kiek jos reikia, o kiekis kiekvienu atveju gali skirtis. Kai kurių kūdikių (tiesa, ir suaugusiųjų) ausyse jos būna daugiau, kitų – mažiau. Kartais netgi gali skirtis vienoje ir kitoje ausyje esančios sieros kiekis. Tiesą pasakius, sieros pertekliaus problema kūdikiams pasitaiko itin retai. Nėra gerai, kai sieros formuojasi per mažai.


Dažniausiai ausų išvis nereikia valyti. Mažytės mikroskopinės į plaukus panašios struktūros lėtai pašalina sierą iš ausies kanalo, taigi jei tik maudomasi reguliariai, siera pašalinama be papildomų priemonių. Po maudynių užtenka švelnaus audinio gabaliuku išsausinti ausis.


Gydytojai pataria, kad sierą iš ausų turime išvalyti tik tiek, kiek jos pasiekiame pirštu, pagaliukų kišti nereikia. Taip pat jokiu būdu negalima giliai valyti ausies krapštukais ar aštriais daiktais, nes galima sužaloti ausies landą.


Be to, mėginant išvalyti sierą ausų krapštukais, galima netgi sukaupti jos perteklių. Kai naudojami ausų krapštukai, siera gali būti įstumiama atgal į ausį, taip sukuriamas kamštis ir gali kilti infekcijų.


Ausies kanalas labai trapus, o ausies būgnelis dar trapesnis, todėl bet kokios neprofesionalios intervencijos gali ausį pažeisti. Blogiausiu atveju galima traumuoti ausies būgnelį, o tada jau gresia rimtos problemos.


Dar viena grėsmė, kuri kyla valant mažiems vaikams ausis smailiais krapštukais, yra ta, kad vaikui sukiojant galvą, krapštukas gali pažeisti, įbrėžti paviršinį odos sluoksnį, taigi, padidėja infekcijos pavojus.


Kūdikio ausų valymas


Jei norite, kad jūsų kūdikio ausys būtų tinkamai prižiūrėtos, paprasčiausiai palikite jas ramybėje. Pakaks švelniai drėgnu audiniu nuvalyti išorinę ausies dalį po maudynių ar pastebėjus ištekėjusią sierą.


Vaikų ausyse esanti siera yra skystesnė, negu suaugusiųjų, todėl ji yra labiau matoma ausyse. Jei vis dėlto manote, kad vidinėje ausyje yra sieros sankaupų ir jums neramu, aptarkite šį klausimą su pediatru artimiausio vizito metu.

Gydytojai sako, kad jei sieros sankaupos netrukdo jiems matyti ausies būgnelio, viskas yra gerai. Tik jei siera blokuoja visą kanalą, tuomet tai jau kelia problemų. Tokiu atveju gydytojas tam tikru prietaisu arba šiltu skysčiu sieros perteklių pašalins.


Kada derėtų sunerimti?


Reikėtų atkreipti dėmesį, jei pakinta vaiko klausa, atsiranda skausmas, karščiavimas, kraujavimas ar kūdikio ausyse atsiranda išskyrų. Šie simptomai gali pasireikšti infekcijų atveju. Paprastai tokiose situacijose kūdikis dirgliai kaso ar trina ausytes, tampa neramus, gali pakilti temperatūra. Jei pastebėjote šiuos simptomus, apsilankykite pas gydytoją, kuris patikrins jūsų vaiko klausą ir ausų būklę.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis