Dažnos žindymo problemos: kaip padėti sau ir vaikui

Žindymas - dar vienas malonumas, kurio negali patirti vyrai. Ne veltui daugelis jų kūdikį žindančios moters vaizdą vadina pačiu gražiausiu. Bet ką daryti, jei malonios akimirkos virsta tikrų tikriausiu košmaru? Juk būna dienų, kai priglaustas prie krūties kūdikis nenurimsta. Priešingai, ima blaškytis, muistytis, net verkti. Kodėl taip atsitinka?

Pirma bėda. Pienas trykšta fontanu


Žindant pienas teka labai laisvai. Kūdikis nespėja nuryti, springsta, verkia. Kaip išspręsti šią problemą?


Priežastis. Jei pienas teka pernelyg laisvai, parinkite patogesnę žindymo padėtį. Svarbu, kad kūdikio ryklė ir galva būtų aukščiau nei spenelis. Bandykite maitinti, pavyzdžiui, paguldžiusi kūdikį ant savęs. Jei kūdikis jau moka sėdėti, žindykite jį sėdintį. Nepamirškite, kad pienui tekant itin laisvai galima prisiryti daug oro, todėl kartkarčiais padėkite kūdikiui atsirūgti. Prie krūties glauskite mieguistą kūdikį. Jis žįs silpniau - ir pienas tekės lėčiau. Pajutusios, kad pienas teka stipria srove (jis gali tiesiog švirkšti), atitraukite kūdikį nuo krūties, palaukite, kol savaime tekančio pieno srovė liausis, ir toliau maitinkite.


Antra bėda. Ligos


Mažylis verkia ir dieną, ir naktį, net valgydamas mamos pienuką. Atrodo, kad žindymas jam nemalonus, nors į burnytę nuolat kiša rankytes, žaislus. Nežinia, ar jis verkia dėl to, kad jam skauda, ar dėl to, kad yra alkanas.


Priežastis. Pamąstykite, gal kūdikis serga arba jam dygsta dantukai. Kai jie dygsta, žindantį kūdikį vargina nemalonūs pojūčiai ar net skausmas. Beje, dygstant dantukams žįsdamas dažnai stipriau suspaudžia dantenas, todėl ir mamai kartais gali paskaudėti.


Apžiūrėkite kūdikio burnytę, atkreipkite dėmesį į balkšvas apnašas ant liežuvio, dantenų, vidinių skruostų ir lūpų paviršių, nes tai pienligės požymis. Pienligę būtina gydyti, negydoma gali išplisti, nuo kūdikio galite užsikrėsti ir jūs. Grybelio pažeisti speneliai būna jautrūs ir skausmingi.


Kas dar gali būti priežastis? Ogi užgulta kūdikio nosis. Išvalykite ją ir kūdikiui bus lengviau kvėpuoti prieš pat žindymą. Žįsdamas jis gali verkti ir dėl skaudančios ausytės, nes ryjant stipriau skauda. Pamėginkite paspausti ties ausytės pagrindu (iš priekio): jei kūdikiui iš tiesų skauda ausytę, jis verks stipriau. Jeigu nepavyksta pašalinti šių neramumo priežasčių arba įtariate, jog vaikas serga, nedelsiant pasitarkite su gydytoju.


Trečia bėda. „Juk pasaulis toks įdomus!“


4 mėn. kūdikis valgydamas blaškosi: kelias sekundes pažinda, meta krūtį, pasižiūri, kas atėjo, vėl nuryja porą gurkšnių, nusišypso mamai, dar po kelių gurkšnių pažiūri į televizoriaus ekraną, paskui nusisuka, nes kažkas atsivertė laikraštį.


Priežastis. Daugelis kūdikių patiria vadinamuosius augimo šuolius pirmomis gyvenimo dienomis, antrą trečią, ketvirtą-šeštą savaitę, trijų, keturių, šešių, devynių mėnesių. Tuo metu vaikai būna irzlesni, verksmingesni negu paprastai. Pamėginkite pakeisti žindymo padėtį: atsigulkite, atsisėskite, žindykite stovėdamos.


3-6 mėn. kūdikiukai aktyviai domisi aplinka. Tačiau jie dar nemoka daryti kelių darbų iš karto (pvz., žįsti ir domėtis aplinka), todėl blaškosi. Kai kurie jų pasukdami galvą nepaleidžia ir taip sužeidžia spenelį. Būkite pasirengusi „išlaisvinti“ jį: švelniai įkiškite švarų mažąjį pirštą į burnytės kamputį, spenelis išslys. Jokiu būdu netraukite jo iš burnytės per jėgą. Kūdikis mažiau blaškysis, jei žindysite prietemoje arba kambaryje, kuriame niekas nepatraukia akies. Maitindamos nekalbėkite telefonu, nežiūrėkite televizoriaus, nedirbkite kompiuteriu.


Ketvirta bėda. Mamos krūtinės ypatumai


3 mėn. kūdikis žindomas verkia ir tai tęsiasi beveik mėnesį. Nors dieną paprastai būna ramus, domisi aplinka, šypsosi.


Priežastis. Neretai kūdikis nerimsta valgydamas iš vienos krūties, o kita nekelia bėdų. Kai kurioms moterims iš vienos krūties pienas teka lengviau nei iš kitos. Ir tai susiję su anatominėmis ypatybėmis, anksčiau atliktomis krūties operacijomis. Pradėdamos žindyti, pasiūlykite tą krūtį, iš kurios pienas teka sunkiau. Išalkęs kūdikis paprastai labiau stengiasi ir žinda iš paskutinių jėgų, kad pasisotintų.


Kartais, kai krūtys pritvinksta pieno, kūdikis negali jų gerai apžioti ir pradėti valgyti. Tuomet nusitraukite truputį pieno, kad spenelio laukelis suminkštėtų, ir vėl pasiūlykite krūtį.


Penkta bėda. Kūdikis alkanas


Priežastis. Nepasisotinęs kūdikis taip pat gali verkti. Atkreipkite dėmesį, ar vaikas pakankamai šlapinasi, ar priauga svorio. Nepatartina mėginti nusitraukti pieno ir žiūrėti, kiek jo yra, nes tai netikslu.


Jei mažylis suirzta vakare, galbūt tuo metu jis visuomet būna irzlesnis? Ir nesvarbu, žindote jį ar ne. Per dieną pavargęs kūdikis vakare dažnai būna irzloki. Tokiu atveju stenkitės žindyti šiek tiek anksčiau, kol jis dar ramus.


Kitos priežastys:


Kūdikiui pučia pilvelį? Pamasažuokite jį laikrodžio rodyklės kryptimi. Palankstykite kūdikio kojytes, švelniai prispausdamos jas prie pilvelio. Tai padės išeiti susikaupusioms dujoms. Maitinkite glausdamos kūdikio pilvelį prie savo kūno, šiluma atpalaiduoja spazmus, o mamos artumas ramina.


Kūdikio gyvenime - naujovės, pavyzdžiui, pradėjote primaitinti arba pratinate jį prie naujų produktų.


Galbūt maitinate iš buteliuko ir jis priprato, kad pienukas teka lengvai? Verčiau maitinkite iš šaukštelio. Jei esate išvykusi ir negalite maitinti šaukšteliu, buteliukui naudokite žindukus su itin mažom skylutėm. Apvertus buteliuką, per sekundę turi išlašėti maždaug vienas pieno lašas.


Gal pati esate įsitempusi, sunerimusi? Vienintelis būdas padėti sau ir kūdikiui - atsipalaiduoti. Kaip tai padaryti? Nueikite į vonią ir palįskite po dušu.


Augdami kūdikiai žinda kur kas efektyviau ir moka pasisotinti greičiau. Neverskite žįsti, jei vaikas pradėjo blaškytis, nenori imti krūties.


Būkite kantrios ir, ištikus bėdai, neskubėkite ieškokite mamos pieno pakaitalo. Toliau maitindamos pačios apsaugosite kūdikį nuo dar didesnių bėdų.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis