Gydytojos patarimai, ką daryti suskaudus gerklei

(1)

Ką daryti, jei vaikui skauda gerklę, kada dar galima "gydytis" namie, o kada būtina kreiptis į gydytoją?

Konsultuoja VšĮ VL VUL Santariškių klinikų filialo pulmonologijos ir imunologijos skyriaus gydytoja pulmonologė dr. Sigita Petraitienė.


Jeigu mažylis suserga „peršalimo" liga, vieni tėvai vos pravėrę gydytojo kabineto duris reikalauja skirti antibiotikų. Kiti – priešingai, aiškina, kad jų savo vaikui neduos.


Gydytoja S.Petraitienė sako, kad šias laikais gydytojai stengiasi neskirti vaikui antibiotikų tada, kai jų nereikia, tačiau kartais tik antibiotikai gali išgelbėti mažylį. Šaltojo sezono virusinės ligos gali komplikuotis bronchitu, bronchiolitu, tracheitu arba plaučių uždegimu. Šias ligas jau turėtų gydyti šeimos arba vaikų ligų gydytojas.


Gydytojos patarimai, jei vaikui skauda gerklę:


1 taisyklė: šiluma


Gerklės skausmui malšinti yra čiulpiamųjų tablečių arba gerklės purškalų. Tačiau nei viena, nei kita priemonė netinka kūdikiui ir vaikui iki 2 m., nes jie dar nemoka čiulpti ir neleidžia papurkšti gerklės vaistukų.


Šiems mažyliams vienintelis būdas numalšinti gerklės skausmą yra šiluma. Galima užrišti medvilninę skarelę (vilnonė dirgina švelnią kaklo odą) ir girdyti šiltų skysčių.


Žindomam vaikui pakaks duoti žįsti. Kai skauda gerklę, mažylis nenoriai valgo, yra neramus, gali pakilti temperatūra. Tad dar nemokantį pasakyti, ką skauda, mažylį reikėtų parodyti gydytojui.


Maždaug 2-3 m. mažylis jau pasako, kad jam skauda gerklę. Paprastai jis jau sugeba čiulpti tabletes nuo gerklės skausmo arba leidžia papurkšti gerklės vaistukų. Jeigu gerklę skauda kelias dienas, pakyla temperatūra ar prasideda kosulys, nueikite su mažyliu pas gydytoją.


2 taisyklė: jodas vaikams netinka


Gerklės negalima tepti nei jodo, nei kitais preparatais, kuriuose yra spirito.


Kaip atpažinti, kad liga komplikuojasi


Virusinės ligos paprastai ilgai netrunka, jeigu po trijų dienų vaiko būklė blogėja arba negerėja, reikėtų kreiptis į gydytoją. Visada pravartu stebėti ir vaikučio būklę – jeigu jis vangus, nenori žaisti, negeria, taip pat reikia kreiptis į gydytoją.


Ko gero, vienas geriausių būdų sužinoti, ar mažylis sveiksta, yra stebėti, kaip kvėpuoja. Kūdikiai ir ikidarželinio amžiaus vaikai paprastai per minutę įkvepia apie 40 kartų, darželinukai - apie 30 kartų, mokyklinukai ir suaugę žmonės – apie 20 kartų.


Jeigu kyla kūno temperatūra, vaikas visada pradeda dažniau kvėpuoti. Kai ją numušame, reikėtų ir toliau stebėti, kaip jis kvėpuoja. Dažnas kvėpavimas gali rodyti bronchitą arba plaučių uždegimą, tad jau nereikėtų eksperimentuoti ir laukti, ar mažyliui pagerės, o iškart kreiptis į gydytoją.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis