Įkaitęs automobilis – spąstai vaikams (+karščio lentelė)

Vasara jau netrukus džiugins vis šiltesniais ir saulėtais orais, atostogautojai ilsėsis gamtoje ar keliaudami. Vasarojantiems svarbu pasirūpinti ne tik tinkama apsauga nuo salės būnant gamtoje, bet ir automobilyje.

Būtina įsidėmėti, jog karštą dieną uždarytame automobilyje negalima net trumpam palikti mažo vaiko vieno. Temperatūra salone kyla didžiuliu greičiu, ir tai gali tapti pavojinga ne tik mažylio sveikatai, bet ir gyvybei.

Automobilio korpusas, pagamintas iš metalo ir stiklo, saulės atokaitoje yra tarsi šiltnamis. Uždarytą transporto priemonę palikus saulės atokaitoje, kai lauko temperatūra siekia +35 laipsnius, per pusvalandį automobilis įkaista iki +51 laipsnio, o po valandos temperatūra viduje pasiekia +60 ir daugiau. Be to, tamsios spalvos automobiliai su tamsios spalvos salonu įkaista dar greičiau. Pakilus kūno temperatūrai iki 42 ir daugiau laipsnių, sutrinka organų veikla, ir iškyla pavojus gyvybei. 


Mažų vaikų termoreguliacinė sistema nėra iki galo subrendusi, todėl vaikai greičiau perkaista, nei suaugusieji. Uždarius langus į automobilio saloną nepatenka šviežias oras, aprengtas rūbais ir sėdintis kėdutėje vaikas greitai ir smarkiai sušyla, o prisegtas saugos diržais negali išsilaisvinti. Be to, automobilio viduje vaikui reikia tris kartus daugiau energijos, kad jis palaikytų savo įprastą kūno temperatūrą, negu būnant tokioje pat temperatūroje gryname ore.


Tamsios spalvos automobiliai su tamsios spalvos salonu įkaista dar greičiau.
Tamsios spalvos automobiliai su tamsios spalvos salonu įkaista dar greičiau.
Vida Press


Nustatyta, kad dauguma mirtinų atvejų automobiliuose atsitiko kūdikiams ir vaikams iki dvejų metų, kurie palikti vieni nesugebėjo išsilaisvinti iš uždaryto ir kaistančio automobilio.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis