Įvardijo, kokiais atvejais vaikams skubioji pagalba bus teikiama nedelsiant

Nedelsiant, tą pačią minutę, vaikams pagalba turės būti teikiama, prasidėjus traukuliams, jei vaikas labai kraujuos, ar kitais atvejais, išvardytais naujoje skubiosios pagalbos teikimo tvarkoje, kuri įsigalios nuo liepos.

„Visiems vaikams, kuriems prireiks skubiosios pagalbos, ji turės būti pradedama teikti ne vėliau kaip per 1 valandą, o tai - labai svarbu, nes brangi kiekviena minutė gelbstint gyvybes ir teikiant skubiąją pagalbą", - pabrėžė Sveikatos apsaugos ministerijos Pirminio lygio koordinavimo skyriaus vyriausioji specialistė Alvyda Naujokaitė.


Pasak jos, nuo liepos įsigalios atskiras vaikų skubiosios medicinos pagalbos teikimo mastas. „Vertinant paciento būklę bus labiau atsižvelgiama į mažuosius pacientus", - sakė A. Naujokaitė.


Specialistės nurodytame dokumente įvardyta, kad nedelsiant, tuo pat metu vertinant paciento būklę, gydymo veiksmai atliekami kai kvėpavimo takai - nepralaidūs, sustojus kvėpavimui, jei vaikas gausiai kraujuoja, kardiopulmoninio nepakankamumo, šoko, trukulių atvejais, taip pat kai sutrikusi vaiko sąmonė ir jis visiškai nereaguoja į balsą arba jei ūmiai chemiškai pažeidžiamos akys.


Taip pat aprašyta, kada pagalba turi būti teikiama labai skubiai, skubiai ir standartiškai. Kaip pabrėžė A. Naujokaitė, visiems vaikams, kuriems prireiks skubiosios pagalbos, ji turės būti pradedama teikti ne vėliau kaip per 1 valandą. O tai - labai svarbu, nes brangi kiekviena minutė gelbstint gyvybes ir teikiant skubiąją pagalbą.


Sveikatos apsaugos ministro Aurelijaus Verygos teigimu, skubiosios pagalbos teikimo tvarką keisti buvo būtina, nes šalies gydymo įstaigose situacija yra išties sudėtinga, o pacientams neretai pagalbos tenka laukti ne vieną valandą. Būtent todėl kompetentingam medicinos personalui suteikiama daugiau teisių teikiant pagalbą sergantiems ir sužalotiems žmonėms.


„Kai žmogaus sveikatai ar gyvybei iškyla grėsmė, labai svarbu pagalbą pradėti teikti kuo greičiau. Apmaudu, kai šios pagalbos greitai negauna vaikai - ne kartą esame girdėję istorijų, kai jie tos pagalbos nesulaukia laiku. Tad nuo šiol teikiant skubią pagalbą, vaikams bus skiriamas ypatingas dėmesys. Taip pat nustatytos aiškios taisyklės, kaip turėtų elgtis medikai tuo atveju, jeigu yra įtariamas smurtas prieš vaikus, pavyzdžiui, ant jo kūno matoma daug mėlynių ar žaizdų, o gyvi pasakojimai skiriasi nuo to, kas matoma", - sako ministras A. Veryga.


Kaip skelbė ELTA, pagal naują tvarką, nuo liepos 1 dienos skubiosios medicinos pagalbos teikimo indikacijas nustatyti ir pacientus skubiosios medicinos pagalbos kategorijai priskirti galės ne tik gydytojas, bet ir skubiosios medicinos pagalbos slaugos specialistas ar slaugytojas, papildomai išklausęs specialų šios itin svarbios srities kursą.

Šiuo metu skubiosios medicinos pagalbos mastą nustato tik gydytojas, apžiūrėjęs pacientą, tad gerokai sutrumpės laikas, per kurį bus nustatoma, kaip skubiai žmonėms turės būti suteikiama pagalba. Tokia tvarka šiuo metu galioja ir daugelyje ES valstybių, JAV, Australijoje.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis