Jei mažylį vargina pilvo diegliai

Reta mama gali pasigirti pirmaisiais kūdikio auginimo mėnesiais išvengusi košmaro, pavadinto pilvo diegliai. Kai mažylis kartais net klykia iš skausmo, mama atsiduria beviltiškoje situacijoje. Kaip padėti kūdikiui išvengti pilvo skausmų?


Kokios dieglių priežastys?


Jei kūdikis sotus, pamiegojęs, pervystytas ir sausas, bet jau mažiausiai pusvalandį rėkia, raivosi, riečia kojytes prie pilvuko, galima manyti, kad verksmo priežastis - pilvuko diegliai. Medikų teigimu, jie gali kankinti vos kelių savaičių vaikučius. Kai kurių mamų tvirtinimu, pilvuką raižo ir kelių dienų mažyliui. Pilvo skausmas dažnai būna nenuspėjamas, jis vaikelį pažadina net iš miego. Tai labai išvargina ir jį patį, ir namiškius.


Pilvuko skausmo priežasčių yra nemažai. Jie gali kilti dėl paties mažylio fiziologinių bėdų, paveldėjimo, dėl mamos nuotaikos ir mitybos. Tačiau dažniausia dieglių priežastis - maistą virškinti reikalingų fermentų stoka. Apie šeštąjį gyvenimo mėnesį virškinimo fermentų gamyba normalizuojasi ir pilvo skausmai liaujasi kankinę mažylį.


Emocijos


Besilaukiančios ir jau pagimdžiusios moters jausmai turi labai daug įtakos kūdikio savijautai. Jei nėščioji daug jaudinosi, buvo dirgli, nervinasi ir jau sulaukusi naujagimio, vaiką gali kankinti pilvo diegliai dėl motinos patiriamų emocijų. Taip pat pilvą dažniau raižo pirmagimiui, nes mamai trūksta patirties, ji labiau jaudinasi, todėl jautriau į viską reaguoja. Beje, medikai pastebėjo, kad berniukų pilvai yra jautresni.


Patarimas: stenkitės išlikti rami, daugiau ilsėkitės, vaikščiokite gryname ore.


Mamos mityba


Kūdikio organizmas gali itin jautriai reaguoti į tam tikrus mamos valgomus produktus. Pastebėta, kad pilvukai jautriai reaguoja į vynuoges, citrusinius vaisius, jogurtą, riešutus, šokoladą, kai kurias daržoves.


Patarimas: valgykite po nedaug ir stebėkite mažylio reakciją. Kol kūdikis mažas, venkite produktų, kurie pučia pilvą ir suaugusiajam – obuolių, kopūstų, atsargiai ragaukite keptų, rūkytų gaminių. Įtarusi, kad kažkoks jūsų suvalgytas patiekalas „nepatiko“ mažylio pilvukui, verčiau kuriam laikui išbraukite jį iš raciono.


Mažylio maitinimo ypatumai


Kai kūdikis verkia, pirmoji mamai šovusi mintis – vaikas yra alkanas. Ir skuba maitinti, nors mažylis gal visai neseniai buvo maitintas. Kūdikio skrandukas mažas, todėl kai mama permaitina, gali skaudėti pilvuką. Ypač jei maitinamas iš buteliuko, mat krūtį žindantis vaikus pasisotina ilgiau ir jau bevalgant jį aplanko sotumo jausmas. Gavęs mamos pieno ar mišinuko, mažylis nurimsta, tačiau trumpam, nes persivalgius užeina pilvo diegliai. Pilvo skausmą gali sukelti ir vaikui netinkamas mišinukas.


Patarimas: maitinkit kūdikį tiek, kiek nori, o maitindama iš buteliuko nesistenkite, kad suvalgytų „priklausantį" kiekį. Paisykite jo kūno svorio. Jei vaiką, kuris kenčia pilvo dieglius, maitinate buteliuku, pasitarkite su gydytoju, ar nereikėtų pasirinkti kito mišinuko.


Kita priežastis, dėl ko vaiką gali kankinti diegliai, - į skrandį patekęs oras, kai išalkęs mažylis skuba pasisotinti ir ryja dideliais gurkšniais.Taip nutinka ir tada, kai vaikas netaisyklingai apžioja mamos krūtį.


Patarimas: maitindama darykite pertraukėles, leiskite vaikučiui pailsėti. Pailsėjusį vėl žindykite. Arba maitinkite trumpiau, tačiau dažniau, kad per daug neišalktų ir godžiai valgydamas neprirytų oro. Pavalgiusį palaikykite stačią, kad atsirūgtų. Jei pastebėjote, kad vaikutis krūtį apžiojo netaisyklingai, ištraukite spenelį ir vėl jį kiškite į burnytę taip, kad apžiotų ir rudąjį laukelį.


Shutterstock nuotr.


Pagalba mažyliui


Dieglių kankinamam vaikui galima pagelbėti – išmėginkite, kuris būdas labiausiai patiks jūsų mažyliui.


Masažas. Kad pilvo raumenukai atsipalaiduotų ir iš žarnyno lengviau išeitų dujos, keletą minučių pilvuką švelniai glostykite laikrodžio rodyklės kryptimi. Tada kojytes per keliukus sulenkite, prispauskite prie pilvuko, palaikykite ir vėl ištieskite (keletą kartų). Kaip taisyklingai atlikti pilvuko masažą ir mankštelę, turėtų parodyti vaikutį gydanti gydytoja ar slaugos darbuotoja.


Ant pilvuko. Keisdama sauskelnes ar iki maitinimo likus 20 minučių, kūdikį paguldykite ant pilvuko. Tai stiprina pilvo raumenis. Taip pat galima paguldyti mažylį ant savo rankos taip, kad galvytė būtų delne, o liemuo - ant dilbio, ir pasūpuokite arba panešiokite. Pilvukas remiasi į ranką, spaudžiami raumenys pradeda judėti ir pasišalina dujos. Negalima ant pilvuko guldyti ką tik pamaitinto vaikelio, reikia palaukti nors pusvalandį.


Maudynės. Šiltame vandenyje gerai atsipalaiduoja pilvuko raumenys, nurimsta žarnyno spazmai. Tad kūdikį paplukdykite vonioje.


Vaistukai. Pasitarkite su gydytoju dėl lašiukų nuo pilvo pūtimo ar gerųjų bakterijų. Pirmaisiais gyvenimo mėnesiais žarnyno mikroflora dar tik vystosi, yra labai pažeidžiama. O žindomų kūdikių mikroflora pirmiausia susiformuoja iš bifidobakterijų – manoma, kad jos yra svarbios ankstyvosios kūdikystės laikotarpiu.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis