Kaip gydyti slogą, kad ji pasibaigtų vos prasidėjusi: veiksmingi specialistės patarimai

„Sąmoningų mamų“ bendruomenės įkūrėjos, aromaterapeutės ir mamos Giedrės Veličkienės patarimai, kaip veiksmingai gydyti slogą.

Kaip taisyklingai gydyti slogą: patarimai, kurie iš tiesų veikia


Tikriausiai nesuklysiu pasakiusi, jog sloga yra pats dažniausias vaikiškas „susirgimas". Sveikas vaikas sloga serga 6-8 kartus per metus ir tai visame pasaulyje yra laikoma norma. Kai kurie medikai ir tėvai slogos net nelaiko liga, esą ji tik parodo, kad vaiko imuninė sistema veikia puikiai! Pateko virusas į mano žmogučio organizmą, imuninė sistema sureagavo ir stengiasi tą virusą nedorėlį iš organizmo pašalinti... Štai kokia logika! Sloga dažniausiai sukelia oro - lašiniu būdu plintantys virusai. Vėliau, jei sloga negydoma arba gydoma netinkamai, gali prisidėti ir bakterijos. Ar girdėjote pokštą, kuris sklando tarp medikų? „Gydoma sloga baigiasi per 7 dienas, negydoma - per savaitę."

Jei slogą gydote teisingai, ji neturėtų užsitęsti. Deja, per paskaitas apie vaikų sveikatą, iš mamų lūpų girdžiu ką kitą. Mamos kalba, jog sloga tęsiasi savaičių savaites, kūdikiams neretai „nueina" į bronchus, sukeldama kosulį ar bronchitą, o vyresniems vaikučiams „nueina" į vidinę ausį ir sukelia baisiai skausmingą, daug ašarų kainuojantį ausies uždegimą. Ir tai viso labo įvyksta dėl neteisingai gydomos slogos! Jei sloga užsitęsia ilgiau kaip 7-10 dienų, yra vadinama ne sloga, o bakteriniu rinosinusitu. Tai būklė, kurią reikės gydyti ne tik kojų mirkymu ir nosies plovimu,bet ir stipriais medikamentais, neretai – antibiotikais.


Bet šis straipsnis ne apie tai! Noriu pasidalinti su Jumis savo patirtimi, kaip gydyti slogą, kad ji baigtųsi LABAI greitai, vos per 2-3 dienas. Kelerius metus dalinuosi šia informacija per paskaitas ir daugybė mamų patvirtino, kad tai veikia! Sloga jų mažylių nebekamuoja! Nesakau, kad vaikai niekada ja neserga, tačiau ji neužsitęsia ilgai ir nesukelia komplikacijų.


1. Nepiktnaudžiaukite jūros vandeniu, kuris vos atšalus orams yra brukamas mamoms lyg kokia panacėja.


Tai nėra geras slogos gydymo būdas. Dažnas šeimos gydytojas rekomenduoja šį preparatą vaikiškos slogos gydymui, tačiau pamiršta paminėti faktą, kad jūros vandenį reikėtų naudoti ne ilgiau kaip dvi paras ir ne dažniau, kaip tris kartus per parą. Jei užklausite savo gydytojo apie tai, garantuoju, jog 99 procentų patvirtins mano teiginį. Jūros vanduo yra tinkamas tik pirminėje slogos stadijoje. Nepiktnaudžiaukite nei jūros vandeniu, nei nosies plovimu apskritai. Nosis yra atskira respublika,su savitais parametrais ir mikroflora. Jūros vanduo tuos parametrus išbalansuoja. Taip, druskingas vanduo stabdo viruso, kuris sukėlė slogą, dauginimąsi, bet turi ir šalutinį efektą: labai sausina ir dirgina nosies gleivinę. Neretai organizmas pradeda gintis, ir nosies gleivinė išburksta tiek, kad nosis „užsikemša" ir sekretas negali pasišalinti lauk. Tada atsiranda komplikacijų pavojus (nes kurgi tam vargšui snargliukui išbėgti?).


2. Jei neišeina niekaip kitaip ištraukti/išpūsti snargliukų nieko neįpurškus ar neįlašinus į nosį, nusipirkite vaistinėje fiziologinio tirpalo (Natrio Chloridas) arba kitaip vadinamo injekcinio vandens.


Tai - izotoninis vandens tirpalas, kurio osmosinis slėgis, druskingumas ir kiti parametrai yra panašūs į žmogaus kraujo serumą. Šis tirpalas tinkamas visiems be išimties. Ligoninėse jį švirkščia/lašina tiesiai į veną. Nosiai plauti šis tirpalas bus mažiausia blogybė iš visų. Nesakau, jog turite naudoti jį reikia/nereikia,tačiau jei nosį būtina išplauti, tai bus idealus pasirinkimas. Fiziologinio tirpalo būna pirkti ampulėmis ir didesnėmis talpomis. Rinkitės pagal savo patogumą. Aš perku didesnę talpą (kainuoja centus), laikau šaldytuve. Esant reikalui, su steriliu švirkštu ištraukiu kelis mililitrus skysčio iš talpos, kurį laiką palaikau kambario temperatūroje, kad sušiltų ir tada tiesiog su pipete įlašinu savo pipirui į nosį. Natrio chloridas nedaro nieko: nedezinfekuoja, nedrėkina, nesausina, nedirgina. Jis yra tobulas „skiediklis" sausiems snargliams. Viskas.


3. Ištraukus/išpūtus nosyje gyvenančius baubukus, reikėtų pasirūpinti nosies gleivinės drėkinimu.


Jūs tikriausiai žinote, kad nosies gleivinė fiziologiškai turi būti šilta ir drėgna, tada ji tinkamai atlieka savo funkciją: sušildo, sudrėkina ir apvalo įkvepiamą orą. Labai paprastai paaiškinsiu: nosyje yra tokie „super duper" išmanūs plaukeliai, „pagaunantys" dulkes bei įvairiausius ligų sukėlėjus, kurie veržiasi į mūsų organizmą. Jei nosies gleivinė yra išsausėjusi (dėl sauso patalpų oro, dažno plovimo, sintetinių vaistų naudojimo) tie plaukeliai „nestovi". Jie priglunda prie odos ir mūsų brangi noselė tampa atviru koridoriumi ligų sukėlėjams patekti į tolimesnius kvėpavimo takus. Jei nosies gleivinė kritiškai išsausėja ir neatitinka fiziologinių parametrų, organizmas įjungia kompensacinį mechanizmą ir ima pats „drėkinti" nosį! O drėkiną ją skystomis, permatomomis, vandeningomis gleivėmis, kurias mes vadiname sloga. Ir tos skystos gleivės gali tekėti savaičių savaites, kol Jūs nesuprasite tokios „slogos" priežasties ir nepradėsite elgtis tinkamai. Įdomu, ar ne?


Aš visada sakau, kad reikia kuo mažiau kištis į natūralų organizmo darbą. Organizmas labai protingas, tereikia juo pasitikėti ir leisti kai kurias problemas išsispręsti savarankiškai. Idealus drėkiklis nosies gleivinei yra paprasčiausias augalinis aliejus. Aš, žinoma, kalbu apie šalto spaudimo, nerafinuotą, ekologišką augalinį aliejų (ne tą, kurį naudojate maisto ruošai). Man labai patinka migdolų, vynuogių kauliukų, sezamų, avokadų ir pan. aliejai. Pavyzdžiui, Indijoje yra manoma, kad idealiausias aliejus nosies priežiūrai yra sezamų aliejus, kiti labai vertina taukmedžio sviestą. Rinkitės kiekvienas pagal save. Panaudosite, matysite patinka/nepatinka, veikia/neveikia.


Aš sūnui naudoju paprasčiausią saldžiųjų migdolų aliejų. Senosios sveikatos priežiūros sistemos (pvz. Ajurveda) sako, jog augalinis aliejus labai puikiai sudrėkina, pamaitina nosies gleivinę ir atstato fiziologinius jos parametrus. Mūsų šeimai šis būdas labai tinka. Tiesiog sudrėkini vatos pagaliuką aliejumi ir kelis kartus per dieną ištepi nosies vidų. Šis būdas tinka slogos prevencijai. Šildymo sezono metu, kai oras patalpose sausas, vaikas nuolat ieško lobių savo nosyje, reikėtų galvoti apie nosies drėkinimą. Tai padės užkirsti kelią slogos įsisiautėjimui.


4. Jei sloga visgi įsisiautėjo, pasigaminkite aromaterapinį preparatą „Slogos ir kosulio baubukas".


Daug metų užsiimu aromaterapija ir natūralių priemonių sveikatai gerinti, gamyba. "Slogos ir kosulio baubukas" gimė tada, kai mano sūnus pirmą kartą „susirgo" sloga. Tada tai buvo paprasčiausias aliejukas nuo slogos, bet kai Arvydas paaugo ir pradėjo rėkti, kad nenori teptis nosies jokiais marmalais, aš juokais jam sakydavau „Ateik, išvarysim, išgąsdinsim visus baubukus, kur nosytėj gyvena...". Taip ir gimsta tie pavadinimai.


„Slogos ir kosulio baubuko" sudėtis vaikiškai paprasta. Migdolų aliejus, kuris drėkina nosies gleivinę ir arbatmedžio eterinis aliejus, kuris veikia kaip natūralus antibiotikas (naikina bakterijas ir stabdo virusų dauginimąsi). „Baubukas" atkemša nosį, lengvina kvėpavimą ir veikia pačią slogos priežastį (virusą), o ne jos simptomus (priešinai, nei įprastiniai vaistiniai preparatai).


RECEPTAS:


30 ml migdolų aliejaus (tiks ir kitoks augalinis aliejus);

8 lašeliai arbatmedžio eterinio aliejaus.

Priemonė labai švelni: nesausina, nedirgina, negraužia, neturi intensyvaus kvapo. Idealus preparatas kūdikiams, vaikams, nėštukėms, mamoms, tėčiams, seneliams... Visiems!


Naudojimas:


Kas dvi valandas tepkite nosies gleivinę (šnervių vidų) šiuo aliejų mišiniu, naudokite vatos pagaliuką. Vyresni vaikai gali pasinaudoti savo piršteliu. Jei susigriebsite pirmosiomis slogos valandomis, sloga baigsis tą pačią dieną (čia ne aš sugalvojau, o mamos pasakoja). Jei sloga jau įsibėgėjusi, ji turėtų praeiti per kelias dienas.

Mamos dažnai klausia ar galima „baubuką" naudoti profilaktiškai (tarkim patepti nosį prieš išleidžiant vaiką į darželį). Aš nesu šio metodo šalininkė. Jau sakiau, kad palaikau mintį, jog organizmas turi apsiginti pats. Tačiau, jei aplink siaučia epidemijos, visi snargliuoja ir kosėja, tai kodėl gi ne? Patepkite nosytę ryte, prieš išleisdami vaiką į kolektyvą, bet nedarykite to kasdien. Nepiktnaudžiaukite.


„Baubuką" galima naudoti ir vaikui kosėjant. Po vonios/dušo (maudytis būtina, jei vaikas nekarščiuoja!) ištrinkite mažylio krūtinę ir nugarą, aprenkite medvilnine palaidine ir guldykite miegoti. Naktį kosulys nekamuos (nes arbatmedis ramina kvėpavimą), o ryte jau bus daug geriau. Ši priemonė tinkama kūdikiams nuo 6 mėn. Galite naudoti drąsiai kas porą valandų.


Jei apsirgo jaunesnis kūdikis, naudokite „baubuką" ne dažniau, kaip du kartus per parą. Terapinis efektas bus puikus, bet piktnaudžiauti nereikėtų, nes eterinius aliejus apdoroja inkstai ir kepenys, tad su mažais vaikais persistengti nereikėtų.


Turiu priminti, kad jei tikitės gydomojo efekto, turite rinktis tik aukštos kokybės, terapinės klasės eterinius aliejus. Tokių tikrai nerasite vaistinėse, kosmetikos ir maisto parduotuvėse, muilo ir žvakių parduotuvėse. Ten rasite kvapiuosius aliejus: jie kvepia, bet gydomųjų savybių neturi. Ieškokite eterinių aliejų aromaterapijos salonuose, eko prekių parduotuvėse, pas patikimus tiekėjus, kurie daug metų dirba su ta pačia produkcija.

www.sąmoningosmamos.lt

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis