Kaip ištverti karštas dienas: 3 svarbios taisyklės

Karštos dienos - išbandymas šeimoms su mažais vaikais. Kai už lango šviečia saulė, sėdėti namuose nesinori. Tačiau nesinori ir pakenkti vaikui.

Ką turime žinoti apie saulės poveikį, maudynes vasarą bei gėrimus karštą dieną? Kviečiame perskaityti šiuos patarimus, kurie padės jums geriau jaustis iškylaujant su mažyliais karštą dieną.

Saulė

Vaiko oda dar negamina pakankamai melanino, todėl kūdikiams ir mažiems vaikams patartina vengti tiesioginių saulės spindulių. Jeigu susiplanavote išvyką karštą dieną prie ežero, upės ar jūros, pasirūpinkite mažylio saugumu: pasistatykite pavėsinę, saugančią nuo saulės, nebūkite atvirose vietose tada, kai saulė pikčiausia. Geriausias laikas būti su kūdikiais ir mažais vaikais paplūdimyje - iki 11 ryto arba po 17 vakare. Venkite būti tiesioginiuose saulės spinduliuose nuo 11 iki 15 valandos.

TAIP PAT SKAITYKITE:

Paskelbti populiariausi 2014 metų 1 pusmečio vaikų vardai Lietuvoje

Kas vėlai gimdo - ilgiau gyvena?

Neužmirškite kremo, saugančio nuo saulės. Be jo būti saulėje vaikams draudžiama. Išsimaudžius nušluostykite vaiką. Vandens lašai ant kūno dar stipriau pritraukia saulės spindulius. Po maudynių ištepkite vaiko kūnelį apsauginiu kremu nuo saulės dar kartą.

Negalima saulėkaitoje būti be galvos apdangalo. Kepurė su snapeliu, skrybėlaitė ar panama, su prailginta dalimi nugaroje, sauganti nuo nudegimo vaiko sprandą, būtina. Karštai dienai labiausiai tinka šviesūs natūralaus ir plono audinio rūbai. Kokybiški saulės akiniai tikrai pravers ne tik jums, bet ir jūsų atžalai.

Auginant mažą vaiką išvykas prie vandens telkinio geriau kruopščiai planuoti iš anksto. Tik gerai apgalvojus, ko jums prireiks, ir teisingai susidėjus paplūdimio krepšį, išvengsite nemalonių netikėtumų.

Kaip suprasti, kad vaikučio oda „nudegė"?

Oda po pernelyg didelio saulės vonių kiekio parausta, tampa skausminga prie jos prisiliesti. Vaikas, kai mama jį bando apkabinti ar paglostyti, priešinasi, nes jam nemalonu. Esant itin dideliems nudegimams, ant odos gali net susidaryti pūslės. Ką daryti nudegus saulėje? Nuraminkite apdegusią odą. Tam tinka sušlapinti palutę vėsiame vandenyje ir uždėti ant paraudusios odos 10-15 minučių kelis kartus per dieną. Tačiau būkite atidūs ir nelaikykite šaltos paklodės per ilgai, kad vaikas neperšaltų. Taip pat nepatartina ant nudegusios odos ploto dėti ledo gabaliukų. Ant paraudusios nuo saulės odos galima užtepti drėkinamojo losjono. Arba specialaus losjono, skirto odai po saulės vonių.


Ko negalima daryti, kai nudega oda? Negalima tepti kūno aliejais ar tepalais, kurie tam neskirti: jie sulaiko karštį ir prakaitą, todėl padėtį tik pablogins. Nepradūrinėkite susidariusių pūslelių, nes tai gali sukelti infekciją.


Jeigu jums neramu ir kyla klausimų, visada geriau pasikonsultuoti su gydytoju. Geriau apsidrausti, negu kažko svarbaus nepastebėti.

Vanduo


Žvelgiant į besimaudančius vaikus atrodo, kad jiems niekada nešalta ir niekada nebūna gana. Tačiau nereikia laukti, kol vaikas pamėlynuos it baklažanas, prisiminkite labai paprastą taisyklę - vaikas privalo išlipti iš vandens ir sušilti vėliausiai po pusvalandžio maudynių. Tada būtina nusiimti šlapią maudymosi aprangą ir apsivilkti sausu ar susisukti į sausą rankšluostį.

Nepatartina maudytis po sočių pietų: prisivalgius iki soties, organizmui reikia pakankamai daug energijos virškinimui. Kūno temperatūra šiek tiek pakyla, kraujo spaudimas nukrenta, apima nuovargis ir norisi miego. Tokią akimirką šuolis į šaltą vandenį - didelis krūvis kraujotakai. Dėl staigaus temperatūros pasikeitimo organizmas išskiria didelį kiekį adrenalino, staiga pakyla kraujo spaudimas, širdis ima sparčiai plakti.

Pripučiami žaislai, guminiai ratai ar čiužiniai gali būti labai pavojingi. Su jais žaisdami vaikai vandenyje gali apsiversti arba nuplaukti pernelyg giliai. Ramiai plūduriuoti ypač vilioja pripučiami čiužiniai. Kai vėjas pučia nuo kranto, grįžti atgal ypač sunku. Todėl tėvai privalo nuolat būti šalia - ši taisyklė taip pat galioja naudojant pripučiamas vandens priemones.

Vaikai mėgsta maudytis su įvairiomis plaukimo priemonėmis - ratais, sparneliais, čiužiniais ir pan. Atminkite - vaikams galima lįsti į vandenį tik prižiūrint tėvams, nes pripučiamos priemonės neapsaugos, jeigu vaikas pradės skęsti. Ekspertai pataria kaip įmanoma anksčiau leisti vaikui pajusti, kad jo kūnas natūraliai plūduriuoja vandenyje be jokių papildomų pripučiamų priemonių. Todėl pradėjus lankyti plaukimo pamokas dažniausiai dirbama be jokių pagalbinių priemonių, o jei jau jos naudojamos, tai pirmenybė teikiama specialioms lentoms ir lazdoms. Jeigu tėvai nori vaikams paaiškinti keletą pagrindinių plaukimo principų, tuomet geriausia naudotis pripučiamas rankoves. Jos trukdo mažiau nei pripučiamas ratas.

Išsimaudžius patartina vaiką perrengti sausomis kelnaitėmis. Šlapia maudymosi apranga traukia iš kūno šilumą, atvėsina pirmiausia apatinę kūno dalį bei provokuoja šlapimo pūslės ir šlapimo takų infekcijas. Taip yra todėl, kad atvėsusiame organizme lengviau plinta bakterijos. Ypač pažeidžiamos šia prasme yra mergaitės, per kurių santykinai trumpą šlaplę ligos sukėlėjai lengvai gali pasiekti šlapimo pūslę ir inkstus.

Gėrimai

Kad vaikas augtų sveikas ir žvalus, jo organizmui reikia nemažai skysčių. Pavyzdžiui, darželinukas per dieną turi išgerti apie litrą skysčių. Deja, kaip rodo apklausos, dauguma vaikų geria per mažai ir ne pačius sveikiausius gėrimus. Paaugliui reikia mažiausiai pusantro litro. Karštomis dienomis, sportuojant ar dūkstant vandens poreikis gali išaugti daugiau nei dvigubai.

Sveikiausias gėrimas yra vanduo. Tinka ir mineralinis vanduo, ir paprasčiausias vanduo iš krano. Žinoma, tokiu atveju turite būti tikri, kad jis yra kokybiškas. Kai vaikai nuo mažų dienų įpratinami gerti vandenį, jie juo ir malšina savo troškulį.

Dar galima rinktis nesaldytą žolelių ar vaisių arbatą. Natūraliose vaisių sultyse gausu vitaminų ir mineralinių medžiagų, tačiau yra ir kaloringosios fruktozės, todėl mažiems vaikams vaisių sultis galima skiesti su vandeniu santykiu 1:1.

Tačiau nenuginčijamai vanduo yra geriausiai troškulį malšinantis gėrimas ne tik vaikams, bet ir suaugusiems.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis