Kas kiek laiko reikia profilaktiškai apsilankyti pas gydytoją

Valstybinė ligonių kasa prie Sveikatos apsaugos ministerijos (VLK) primena, kad suaugusieji ir vaikai poliklinikose turi teisę nemokamai profilaktiškai pasitikrinti sveikatą. Jiems už šias paslaugas mokėti nereikia, nes jas kompensuoja ligonių kasos Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF) lėšomis.

Gydytojai, profilaktiškai tikrindami sveikatą, stengiasi ne tik įvertinti bendrą sveikatos būklę, bet ir išaiškinti galimas lėtines ligas, užkirsti joms kelią. Todėl VLK ragina pasinaudoti galimybe ir išsitirti.

VLK Paslaugų ekspertizės, metodinio vadovavimo ir kontrolės skyriaus vedėjos Daivos Berūkštienės teigimu, žmonėms, kurie yra drausti privalomuoju sveikatos draudimu (PSD), ir yra prisirašę prie pirminės sveikatos priežiūros įstaigų, už šeimos gydytojo paslaugas mokėti nereikia.

„Tai galioja ir viešosiose, ir privačiose gydymo įstaigose, kurios yra sudariusios sutartis su teritorinėmis ligonių kasomis (TLK), pagal kurias joms apmokama už gyventojams suteiktas gydymo paslaugas. Profilaktiniai sveikatos tikrinimai atliekami teisės aktų nustatyta tvarka, kuri aiškiai apibrėžia, kokio amžiaus žmonėms ir kokiu periodiškumu tokie tyrimai turi būti atlikti", - tvirtino D. Berūkštienė.

Taigi profilaktinio tikrinimo metu gali būti atliekami bendras kraujo, šlapimo, gliukozės kiekio kraujyje nustatymo tyrimai. Taip pat tikrinama klausa, regėjimas, matuojamas kraujospūdis, atliekama burnos, limfmazgių apžiūra, atliekama ginekologinė apžiūra. Taip pat svarbu žinoti, kad profilaktiniai patikrinimai atliekami ir besilaukiančioms moterims bei mamytėms, kol jų vaikučiams sueina vieneri metai.

D. Berūkštienės teigimu, daug dėmesio skiriama vaikų sveikatos profilaktikai, nes labai svarbu stebėti augančio mažylio sveikatą.

„Kūdikio iki 1 mėnesio amžiaus sveikatos būklė turi būti įvertinta šeimos gydytojo 1-2 kartus per mėnesį, o mamai numatytos akušerių ir slaugytojų paslaugos. 1-6 mėnesių amžiaus vaikus auginantys tėveliai turėtų apsilankyti pas šeimos gydytoją ne rečiau kaip kartą per mėnesį. Šių apsilankymų metu vertinama vaiko sveikatos būklė, o kai jam sueina 5-6 mėnesiai, jau atliekami kraujo, šlapimo tyrimai.

Vėliau, atsižvelgiant į vaiko amžių, atliekami kraujo, šlapimo tyrimai, vertinama kalba, ūgis, svoris, regėjimas, klausa, atliekama elektrokardiograma, pamatuojamas arterinis kraujo spaudimas, įvertinama psichinė vaiko sveikatos būklė, atliekamas gliukozės kiekio kraujyje nustatymo tyrimas", - pasakojo D. Berūkštienė.

Taip pat D. Berūkštienė primena, kad tėveliai, kurie augina ikimokyklinio ir mokyklinio amžiaus vaikus, privalo juos kartą per metus atvesti pas šeimos gydytoją profilaktiniam sveikatos patikrinimui. Be to, vaiko dantų būklę turi įvertinti ir dantų gydytojas.

„Atvykus profilaktiškai pasitikrinti, šeimos gydytojas įvertina vaiko ūgį, svorį, kraujo spaudimą, regą, klausą, kraujotakos, kvėpavimo, stuburo ir kitų organų bei jų sistemų funkcinę būklę. Radus pakitimų, vaikas yra siunčiamas pas atitinkamos srities specialistą konsultacijai arba tyrimams. Patikrinus sveikatą, nemokamai išduodamas specialus Vaiko sveikatos pažymėjimas, kurį reikia pristatyti į švietimo įstaigas",- tvirtino D. Berūkštienė.

Norint profilaktiškai pasitikrinti sveikatą, būtina kreiptis į savo šeimos gydytoją. Tad, jei į polikliniką ateina nesergantis žmogus, šeimos gydytojas jį turėtų informuoti apie jam priklausančius profilaktinius sveikatos patikrinimus, šalyje vykdomas prevencines programas.

Informacijos apie sveikatos priežiūros paslaugų teikimą, o taip pat ir tyrimus, jų apmokėjimą, galima gauti paskambinus ligonių kasų informacijos telefono numeriu 8 700 88 888.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis