Klaidos, kurias daro mamos, augindamos mažus vaikus

Svajojate būti tobula mama? To norėtų visos, tačiau tai vargu ar įmanoma.

Siekiant tobulybės vienoje srityje, galima visiškai apleisti kitas, o tai jau šeimai nežada nieko gero. Nuo kojų nusivariusi mama ne tik nejaučia gyvenimo džiaugsmo pati, bet ir varo į neviltį vyrą, kuriam visiškai nebelieka dėmesio. Paprašėme jaunų mamų pasidalinti savo patirtimi ir įvardinti didžiausias klaidas, ant kurių kabliuko užkimba beveik visos mamos.


Atsidavimas tik vaikui, pamirštant vyrą ir savo poreikius


„Gimus vaikui moterys dažnai pradangina savąjį AŠ, vis kartodamos MES (pakakojom, pavalgėm, pamiegojom)." (Dalia)


„Tapusi mama pamiršta, kad ji dar ir moteris, kad turi skirti laiko ir sau, savo pomėgiams.


Apleidžia vyrą, visą dėmesį sutelkdama į vaiką, santykių bėdas dangsto perdėtai atsidavusia motinyste (vyras palauks, dabar vaikus auginam)." (Jurgita)


„Didelė mano klaida auginant vaikus iki metų buvo panirimas vien į mamiškus rūpesčius, pamirštant, kad mama yra dar ir žmona. Bet, mielos mamos, pasakykit, ar tai įmanoma. Man nepavyko, bet gal jums geriau sekėsi?" (Ieva, 3 vaikų mama)


Per daug panikos dėl nieko


„Jaunos mamos per daug stresuoja ir jaudinasi dėl kiekvienos smulkmenos. Per greitai nuleidžia rankas, kai atrodo, kad pienuko vaikučiui neužtenka. Geras nusiteikimas - ir jo atsiras." (Gabrielė)


„Perdėtai reaguoja į bet kokią slogą, kosulį ar elementarų nusičiaudėjimą, praranda blaivų protą, vertindamos vaiko sveikatos būklę." (Dalia)


„Maži vaikai ypatingai jaučia mamos blogą nuotaiką. Mama gali tylėti, nepratarus nei žodžio, bet jeigu ji blogai nusiteikusi, vaikuose juntami akivaizdūs elgesio pokyčiai." (Gintarė)


Vakare užmigdžius vaiką bando nuversti kalnus


„Ši klaida, auginant pirmąjį vaiką iki metukų, kainavo man daug sveikatos vėliau. Tai kvailas įsitikinimas, kad užmigus vakare vaikui aš paskaitysiu, pasidarysiu, ko nespėjau per dieną, nes neva vis viena po kelių valandų reikės keltis maitinti lėliuko. Taip ir buvo, kad nuo 21 val. iki 23 val. daug pasidarydavau, tačiau nepajutau, kaip pervargau, nes maitinti tekdavo keltis ir kelis kartus per naktį. Viskas baigėsi irzlumu, chronišku miego norėjimu ir gyvenimo džiaugsmo netekimu. Tačiau suvokimas, kad kai vaikas miega, bent pirmus metus reikia miegoti ir pačiai, atėjo tik gimus kitiems vaikams." (Trijų vaikų mama Ieva)


„Didelė klaida, kai mama nemiega kartu su vaiku (pailsėjusi mama - laiminga mama, o dulkės palauks)." (Dalia)


Nesidalijimas darbais su vyru, bijojimas paprašyti pagalbos


„Didelė mano klaida buvo nesidalijimas darbais su vyru, neva, aš viską galiu pati, o jis gi dirba. Man ir dabar sunku paprašyti pagalbos, o pagimdžiusi net nesugalvojau, kad galima pasikviesti mamą ar anytą padėti. Kai jos ateidavo, priimdavau kaip viešnias. Dabar taip nebedaryčiau, dalinčiausi ir su vyru, ir su mamomis vaikų priežiūra, nes ir močiutėms, seneliams, kaip matau iš draugių pavyzdžių, tai padeda kurti tvirtesnius ryšius su anūkais." (Ieva)


„Manau, kad klaidą daro tos, kurios bijo vaikutį bent trumpam palikti tėveliui ar močiutėms. Mamytėms reikia laiko sau. Klaida yra ir tėveliui nesuteikti visiškos laisvės prižiūrint kūdikį ir jį riboti. Jis galbūt viską darys savaip, bet nereiškia, kad blogiau." (Gabrielė)


„Nuolat skundžiasi, kaip sunku auginti vaiką arba kitas kraštutinumas – pervargsta, nedrįsdama paprašyti pagalbos." (Dalia)


Netinkama auklė


„Mano klaida auginant pirmagimį buvo nemokėjimas išsirinkti tinkamos auklės ir pirmenybės teikimas jaunesnėms. Nepabijojau į darbą priimti ne tik savų vaikų, bet ir jaunesnių brolių ar seserų neturėjusios merginos, kuri ką tik buvo baigusi mokyklą. Žinoma, kad ji pas mus neužsibuvo, o kai grįžusi netikėtai namo radau vaiką paliktą vieną, su ja, grįžusia iš kavinės, kuri „visai šalia", atsisveikinau. Kitiems savo vaikams rinkausi daugiau atsakomybės ir patirties turinčias auklytes." (Ieva)


Per ankstyvas išėjimas į darbą


„Dar viena mano klaida buvo išskubėjimas į darbą, vos vaikui sukako vieneri. Į darželį visus savo vaikus vedžiau nuo trejų metų. Iki tol juos namuose prižiūrėdavo auklė. Tačiau išeiti į darbą, kai vaikui tik vieneri, mano dabartiniu įsitikinimu - per anksti, nes kai jis serga, nei normaliai dirbti gali, nei namuose būti. Kaip žinia, darbdaviai nemėgsta imančių nedarbingumo lapelius, tad kažkaip tenka suktis. Be to, metų vaikas ir nesirgdamas dar dažnai keliasi naktimis, tad išlikti darbingai tai tikrai nepadeda." (Ieva)


Per daug žaislų


„Pirmaisiais metais vaikučiui reikia labai mažai visokių žaislų ir daiktų, tad tikrai neverta jais jo apkrauti. Svarbiausia tokio amžiaus vaikui – bendravimas, lietimas, dėmesys." (Gabrielė)


Noras būti tobula mama


„Svarbu kuo labiau atsipalaiduoti, į visus naujus dalykus žvelgti ramiai, nepersistengti namų ruošoje, o jau tada ir vaikutis bus ramus." (Gabrielė)


„Tikrai nepadeda savęs kaltinimas dėl to, kad vaikas nukrito, kad pažadino, apsiverčiant ant kito šono, kad nežaidė su juo 15 val. per parą ir t.t." (Dalia)


Miegojimas su tėveliais vienoje lovoje


„Tėvų lovoje migdomas vaikas įpranta ir po to yra pakankamai sudėtinga perkelti į savą lovytę." (Gintarė)


Vaiko ėmimas ant rankų vos tik jam pravirkus


„Vaikui diskomfortą gali kelti ir tokie dalykai, kaip iššutimas nuo sauskelnių, sudirgusi odelė, gal net alergija tikroms sauskelnėms. Vaiko odelė plona ir labai jautri, tokie dalykai yra labai skausmingi, tad nepraleiskite to pro akis ir visuomet turėkite po ranka priemonių, kurios apmalšins skausmą ir nuramins paraudimą. (Gintarė)


Chaotiškas gyvenimas


„Vaikai jaučiasi saugiai, kai žino, kas po ko seka. Todėl nuo pat pradžių reikia sureguliuoti valgymo, būdravimo, miego režimą. Tokiu būdu vaikai bus pailsėję ir gerai jausis. Nes bloga vaiko savijauta tiesiogiai veikia jo imunitetą. Juk nenorite, kad vaikas nuolat sirgtų?" (Gintarė)


Kaip sako liaudies išmintis, gudrūs mokosi iš svetimų klaidų, o kvailesni – iš savų. Gal pamėginkime?

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis