Kodėl brokolis vadinamas viena sveikiausių daržovių +3 receptai

Ką reikia apie šią žalią daržovę, kuri bet kokią sriubą ar košę nudažo pavasarine spalva? Parengėme jums naudingos informacijos apie brokolius.

Brokoliai - daržovės, kurios nusipelno mūsų dėmesio

Apie brokolius žinome vis dar nedaug, nors šias daržovės jau mielai auginame ir lietuviškuose daržuose. Brokoliai yra lengvai virškinami, todėl kūdikių mityboje gali būti naudojami tada, kai vaikas pradedamas primaitinti, paprastai nuo 6 mėnesių.

Perkant brokolius parduotuvėje, įsitikinkite, kad jie yra švieži: žiedynai nepradėję ruduoti ar geltonuoti, nėra kitų gedimo požymių.

TAIP PAT SKAITYKITE:

10 patarimų tėvams, jei vaikas tingi mokytis

Odontologė R.Račienė paneigia 5 dažniausius mitus apie vaikų dantis

Brokolį galima pavadinti ir dietine, ir hipoalergine daržove. Savo maistinėmis savybėmis brokolis niekuo nenusileidžia kitoms kopūstų rūšims.

6 faktai apie brokolius

- Brokoliuose esantys baltymai savo verte beveik prilygsta baltymams, kurie yra jautienoje ir kiaušiniuose. Baltymų kiekiu brokolis panašus į šparagus, špinatus, kukurūzus.

- Brokolio sudėtyje yra kalcio, magnio, geležies, kalio, fosforo, B grupės vitaminų, beta karoteno (provitamino A). Pastarasis svarbus vaiko augimui ir regai.

- Vitamino C kiekiu brokoliai gali konkuruoti su citrusiniais vaisiais.

- Nuolat valgant brokolius, tai yra puiki streso profilaktika.

- Brokoliai turi teigiamos įtakos imuninei sistemai. Chlorofilas, suteikiantis brokoliui žalią spalvą, turi teigiamos įtakos kraujotakai.

- Brokoliai yra nekaloringos daržovės, 100 gramų brokolio yra apie 30 kalorijų.

Ką svarbu žinoti, prieš duodant vaikui brokolio?

Vienos iš svarbiausių primaitinimo taisyklių - neskubėti ir naujo produkto duoti po vieną. Jeigu jūsų mažylis jau valgo bulvę, moliūgą ar morką, ir jūs nepastebėjote jokios neigiamos reakcijos, galite pabandyti duoti ir brokolio. Svarbu nemaišyti jo su kitu vaikui nežinomu skoniu, nes pradėjus pūsti pilvą ar išbėrus, jūs taip ir nesuprasite, kuri daržovė tai išprovokavo.

Vaikai - dideli konservatoriai, ir kol pamėgsta naują skonį tenka jiems jo siūlyti keliolika kartų. Būkite kantrūs, jei kartais nepasiseka, ir po kurio laiko pasiūlykite vėl.

Galite vesti primaitinimo dienoraštį, kuriame rašytumėte, kokio produkto ir kada davėte mažyliui. Taip pat pasižymėkite jo savijautą po to - ar nebuvo neigiamų pasekmių.

3 paprasti receptai su brokoliais

Trinta brokolių sriuba

500 ml vandens

- 1 brokolis;

- 1 šaukštelis sauso ekologiško daržovių sultinio;

- 250 ml pieno;

- 125 ml grietinėlės.

Užvirti vandenį ir sudėti susmulkintą brokolį. Pavirti 10 minučių. Pridėti 250 ml pieno, daržovių sultinio ir viską sutrinti. Dar kartą viską užvirti ir pridėti 125 ml grietinėlės.

Shutterstock nuotr.

Brokolių keksiukai

- 40 g kieto sūrio;

- 0,5 šaukštelio kepimo miltelių;

- 150 gramų miltų;

- Brokolio šakelių;

- 2 kiaušinių;

- 150 g sviesto;

- druskos, cukraus, kitų prieskonių pagal pageidavimą.

Užvirus vandeniui sudedame brokolius ir paverdame tris minutes. Vandenį nupilame.

Gaminame tešlą: sviestą išsukame su cukrumi, prieskoniais, po vieną įmušame kiaušinius. Atskirame inde sumaišome sausas sudedamąsias dalis ir viską sumaišome tarpusavyje. Į tešlą sutarkuojame visą sūrį, išmaišome. Dedame šiek tiek tešlos į keksiukų formą, ant viršaus dedame brokolio šakelę ir užpilame tešla.

Keksiukus kepame 170 laipsnių orkaitėje apie pusvalandį. Skanu valgyti ir šaltus, ir šiltus.

Salotos su brokoliais

- Kalafioras;

- Brokolis;

- Mėgstami salotų prieskoniai;

- Nedidelis svogūnas;

- Arbatinis šaukštelis sojos padažo;

- Majonezo (arba natūralaus jogurto).

Brokolį, kalafiorą, svogūną susmulkinti itin smulkiais gabaliukais (kuo smulkiau, tuo geriau), pridėti prieskonių, sojos padažo ir išmaišyti su majonezu. Užpilui galima naudoti arba majonezą, arba natūralų jogurtą. Jei neturite nei to, nei to, galima šias salotas išbandyti ir su kefyru.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis